dimarts, 28 de febrer del 2012

La bëstia dels Älps: entre el mar i la muntanya

Més de 20.000 anys separen la mòmia més antiga i famosa del món -després d'en Tutankamon- dels neandertals. Malgrat tot, les similituds són considerables: de la mateixa manera que els neandertals, l'Otzi està extingit, el seu llinatge d'ADNmt tampoc no es troba entre les poblacions actuals, va morir en un lloc on hi feia molt de fred i era capaç de fer servir armes per atacar i defensar-se.



Igual que els neandertals d'El Sidrón, l'Otzi sembla que era del grup O, el més comú al món, i no podia beure llet sense agafar forts mals de panxa, perquè era intolerant a la lactosa. Tenia els ulls de color marró i certa predisposició a malalties cardiovasculars. Però la similitud més impactant es troba en el fet que el genoma de l'Otzi, igual que el dels neandertals, ha pogut ser recuperat, reconstruït i seqüenciat. I ja se n'ha publicat el primer estudi.

Aquest estudi del genoma complet de la bèstia dels Alps està centrat en saber com estava relacionat amb les poblacions actuals, i quin era el grup humà que més s'hi assembla. Doncs bé, la resposta podria ser perfectament: els sards, de Sardenya.

Els sards es caracteritzen respecte els seus veïns del continent, per portar freqüències relativament elevades de l'haplogrup masculí G2a, el mateix que el de l'Otzi, i que és molt escàs (<1%) a qualsevol altre lloc, fora de Sardenya i Còrsega.

Com que la distància entre el lloc on va viure l'Otzi i Sardenya no és massa elevada, aquestes similituds no sorprenen gens, i encara menys si tenim en compte que els sards són una població molt peculiar pel fet de viure en una illa, relativament aïllats del continent; alguns pensen que si els sards s'assemblen més a l'Otzi és possiblement perquè les migracions els han afectat menys, preservant millor les característiques de la població que hi havia fa 5.300 anys.



L'Otzi també mostra certes similituds amb la població d'orient mitjà, que es podrien explicar pel fet que seria descendent en part dels famosos agricultors que van migrar en direcció oest a l'inici del neolític, fa 9.000 anys.

Detall curiós: una altra similitud entre els neandertals i l'Otzi, és que, pel que sembla, hi ha moltes dones disposades a tenir-hi fills. No sabem si aquests desigs anirien acompanyats de contacte físic directe o no. Necrofilia a part, fins on sabem, l'Otzi era un caçador formidable.


Imatges extretes de Gene Expression.

Article del genoma de l'Otzi ($): New insights into the Tyrolean Iceman's origin and phenotype as inferred by whole-genome sequencing

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada