diumenge, 19 de febrer del 2012

El Sidrón: on n'hi caben 12, n'hi caben 13.

Si la dita aquella de "on n'hi cap un, n'hi caben dos" és certa, no veig per què no podria ser-ho la que m'acabo d'inventar.

El Sidrón és una tomba de 50.000 anys on fins fa poc hi reposaven 12 faraons neandertals que probablement formaven part de la mateixa família. Ara sabem que cal expandir una mica més aquesta família. La mida del clan neandertal, com molt bé ha explicat Hayden recollint dades de per aquí i per allà, es movia al voltant de les 12-25 persones.

Aquests faraons neandertals ens han proporcionat una informació molt valuosa de la vida dels grups neandertals: gràcies a ells hem pogut conèixer més seqüències d'ADN mitocondrial en molt bon estat, que ens han permès especular que les societats neandertals practicaven la patrilocalitat, és a dir, l'intercanvi de noies adolescents amb altres clans aliats, i que els neandertals tampoc no anaven curts en allò que anomenem brutalitat. Més informació a: Així va viure i va morir una família neandertal (El Sidrón, 42.000 a.C.).

Sens dubte la història d'aquella família d'El Sidrón taca bastant la bona imatge de què gaudiexen els neandertals, amb els seus Ao petonejant la panxa de les granotes, els Creb, uns perdonavides i cura-ho-tot, i els Ponter Boddit fent de missatgers de la pau. Llàstima! Era un globus que tard o d'hora havia d'explotar.

El nº 13 no estava pas sencer, sinó que s'ha trobat fent un anàlisi de 213 peces dentals trobades dins la càmara funerària. De moment, pocs detalls d'aquest neandertal: sabem que era adult, però no en tenim ni idea del seu sexe; està massa fet bocinets.

El salt a la fama del nº 13 ha sigut possible gràcies al primer molar inferior esquerre. Antonio Rosas es pensava que hi havia 6 adults al grup, però fent recompte de molars, n'han trobat 7, cosa que els ha obligat a incorporar un altre adult. Fins ara, sabem que a la família hi havia 7 adults, 3 dels quals eren dones, 3 adolescents, dos d'ells masculins, dos juvenils i un infantil.

Antonio Rosas ha deixat oberta la possibilitat que encara hi puguin haver més neandertals dins del grup. En altres paraules: va ser una senyora matança.

Esperem que el nº 13 ens ajudi a resoldre els misteris que envolten la mort sobtada de tots els membres d'aquest clan neandertal a mans d'un clan enemic.


Fonts:

http://paleorama.wordpress.com/2012/02/17/asturias-descubren-al-neandertal-numero-13-en-la-cueva-de-la-pilona-el-sidron/
http://prehistorialdia.blogspot.com/2012/02/informacion-relacionada-con-los.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada