diumenge, 5 de febrer del 2012

Nou mapa d'antigues migracions humanes modernes

Encara no s'ha publicat el de migracions neandertals o erectusianes, però sigueu pacients, perquè els científics hi estan treballant!



Aquest mapa l'he trobat gairebé per casualitat, i m'ha cridat l'atenció perquè és força diferent dels "vells": representa les principals migracions que van tenir lloc durant el primer (o segon?) fora d'Àfrica, fa més de 70.000 anys. En teoria està basat en el "deneá", recombinant, a més a més.

A diferència dels vells, aquest mapa dóna un paper central a la Índia, i fa descendir els nord-africans actuals d'una branca que es va separar de la dels europeus a l'Àsia de l'oest, una dada que fa poc va remarcar un estudi sobre aquesta part del món.

Per comparar, aquí hi ha un mapa "vell":

5 comentaris:

  1. Interesante el mapa; para ser perfecto lo podían haber acompañado con fechas; buena la comparación con el viejo.

    saludos!!

    ResponElimina
  2. Tienes razón con lo de las fechas... mejor que las añada yo misma, pues! De todos modos es: en la India hace unos 75.000 años, expansión hacia Africa del norte hace 40.000 años, lo mismo que hacia Europa, hacia Australia y Melanesia hace 50.000 años y hacia America hace 20-30.000 años.

    Aun con esas fechas hay dudas porque se han encontrado fósiles más antiguos, de cerca de 100.000 años que podían corresponder a humanos modernos en China. Hay algunas hachas también muy antiguas en Japón.

    ResponElimina
  3. Si s'hauria d'acompanyar de dates, i que les fletxes arribessin a America i a Australia!!!

    ResponElimina