dissabte, 4 de febrer del 2012

Els denisovans tenien predisposició a l'Alzheimer?

L'Alzheimer és una malaltia terrible que afecta principalment la gent gran. Els afectats, com sabeu, es caracteritzen per anar perdent facultats progressivament, fins que al final ja no són capaços de reconèixer els seus familiars ni ells mateixos.



En general la malaltia apareix a partir dels 80 anys, però no tothom és igual de susceptible: alguns la patiran abans i en més intensistat que no pas d'altres, perquè s'han trobat alguns factors de risc. Un d'aquests factors seria la proteïna APOE4. Aquesta variant del gen APOE, que es troba present a la sang de tots nosaltres i s'encarrega de transportar nutrients (sobretot greixos) amunt i avall, s'ha relacionat amb més susceptibilitat a l'Alzheimer que d'altres variants, com ara l'APOE3 i l'APOE2, per característiques peculiars de l'APOE4 a l'hora de transportar els greixos, i que facilitarien la formació de plaques de la proteïna B-amieloide, el procés desencadenant de la destrucció neuronal.

Més susceptibilitat vol dir que els que porten la variant APOE4 possiblement desenvoluparan Alzheimer més aviat i la progressió de la malaltia serà més ràpida que no pas amb qualsevol de les altres variants, o això és el que suggereixen els estudis que se n'han fet al respecte.

En analitzar el genoma dels denisovans -el dels neandertals està massa fet pols, o incomplet, si ho preferiu- John Hawks ha trobat que la Senyora X molt probablement tenia la variant APOE4, que d'altra banda és la més ancestral. Per tant, això significa que si hagués viscut fins als 80 anys, cosa improbable en aquella època, molt possiblement hagués patit Alzheimer.


Font:

http://johnhawks.net/node/28461

2 comentaris:

  1. La variant que provoca alzheimer es la mes ancestral? I com n'es de frequent? Son mes frequents les variants modernes? Podria tractarse d'un cas de microevolucio relativament recent!

    ResponElimina
  2. Es veu que sí. L'ApoE4 és més frequent entre els africans. Desconec quan van aparèixer les altres dues proteïnes, però que no s'hagin trobat en neandertals o denisovans no vol dir res. Al cap i a la fi només tenim el genoma de 1-4 persones i encara fet pols en el cas dels neandertals.

    ResponElimina