dijous, 1 de març del 2012

Capità: rumb a estribord, compte amb els icebergs!

Noves troballes d'eines Mosterianes a les illes gregues Lefkada, Kefalonia i Zakynthos que podrien aproximar-se als 100.000 anys, deixen lloc a pocs dubtes: aquells artesans de la pedra van haver de fer servir algun tipus d'embarcació per arribar-hi.



Aquests illes gregues se troben relativament aprop del continent -només separades entre 5 i 12 quilòmetres- de manera que es poden veure fàcilment estant a terra ferma. Tot i així, la profunditat màxima entre les illes i la costa és aproximadament de 300 metres avui en dia i de 180 metres fa 100.000 anys, època en què el nivell del mar era una mica més baix, probablement perquè hi havia una proporció més gran d'aigua congelada; en augmentar les temperatures, als períodes intersticials, el nivell del mar comença a pujar: és per això que tothom està tant pendent del canvi climàtic i el gel de l'Antàrtida, perquè desenes de ciutats arran del mar podrien quedar engolides per l'aigua si el nivell puja només 1 o 2 metres.

El que està clar és que fa 100.000 anys les illes existien. I no en són pas l'únic exemple: a Creta, una illa separada 40 quilòmetres de la costa, s'hi han trobat eines datades en més de 130.000 anys. Una possible embarcació per arribar-hi serien les canoes.

Tot i així, els partidaris del neandertal "tonto" no defalleixen: potser els neandertals hi van arribar nedant. D'acord; potser llençar-se de cap al mar i fer fer 5-12 quilòmetres nedant no és res per un neandertal, però 40!?! En cas de ser cert, encara seria més increïble.

Una altra possibilitat és que les eines Mosterianes -que no han estat datades directament, sinó que se'n dedueix l'antiguitat pel tipus d'indústria- són molt més recents.

[...] Posats a hipotetitzar, també és possible que les pedres arribéssin allà amb un pelicà que un bon dia de fa 100.000 anys es va empassar un parell d'eines Mosterianes pensant-se que eren ostres, i que un neandertal grec havia llençat a la costa prèviament. Aleshores va volar 5-12 quilòmetres, i un cop a l'illa les va escopir del pap perquè va veure que no eren comestibles. Com que d'illes n'hi ha 3, se sobreentén que el pelicà va repetir el procés unes quantes vegades. [...]

De moment, l'embarcació més antiga trobada és una canoa del llac Bracciano, a Roma, que té 7.000 anys, però sabem que aquest tipus d'embarcacions haurien d'haver existit per arribar a Austràlia fa més de 50.000 anys, a l'illa de Flores en fa més de 900.000, a Creta, a Sardenya durant el paleolític mitjà, i ara a aquestes illes gregues.

Són totes evidències que ens indiquen que els mariners han existit des de molt antic al gènere Homo.


Font (via Pileta de la Prehistoria):

http://www.newscientist.com/article/mg21328544.800-neanderthals-were-ancient-mariners.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada