diumenge, 12 de febrer de 2012

Sota Terra, segona edició

Ja vaig sentir anunciar que el Sota Terra tornava a TV3, aquell programa tant mític d'arqueòlegs, on de tant en tant teníem l'oportunitat de veure indústries com ara l'Olduvaiana i la Mosteriana, dels nostres estimats parents.

Però no ha estat fins avui que m'he dit "va, engega la tele un moment, que així veuràs l'Eudald" i oi tant que l'he vist! S'ha deixat barba, però encara porta el capell. I també he vist l'Eulàlia Subirà, la famosa antropòloga que va participar amb l'equip que va trobar el neandertal valencià Arale, la doble hèlix del qual té la clau "de tot" segons J. Aparicio, una font no massa fiable.L'episodi d'avui m'ha commocionat. Anava sobre la pesta negra, de l'any 1.348 a la ciutat de Terrassa. Bé, no, diguem les coses pel seu nom: anava de com un grup d'animals rabiosos i espantats de la seva pròpia ignorància van perseguir i torturar fins a la mort una família jueva, pensant-se que així el seu Déu calmaria la seva ira i faria desaparèixer la pesta de la ciutat.

La pesta era causada per un bacteri que era transmès a través de les rates, però els primats ni idea: ells amb espases i destrals assassinaven tot allò que pogués fer enfadar Déu tot-poderós: els gats, els jueus, etc. Fins i tot corrien pels camps fuetejant-se l'esquena. I res, la pesta continuava expandint-se, malgrat els "esforços".

M'he quedat de pedra, igual que en Fermí, el presentador: veure com reconstruien l'assassinat d'aquell home jueu acorralat en un racó, que va rebre 27 punyalades per tot el cos i una nena de 10-12 anys que van assassinar a sang freda clavant-li cops de destral a la nuca gairebé m'ha fet plorar. L'únic que faltava sentir eren les paraules de l'Eudald: "Fem tots una reflexió: som realment una espècie civilitzada"?

NO Eudald, no ho som.

6 comentaris:

 1. Jeje precisamente hoy hemos estado con Eulalia (¡estudiando neolíticos de Andorra!) y le hemos tomado el pelo con lo de Sota Terra y su estatus de estrella mediática(que paciencia tiene... es una santa!)

  ResponElimina
 2. "Jeje precisamente hoy hemos estado con Eulalia (¡estudiando neolíticos de Andorra!) y le hemos tomado el pelo con lo de Sota Terra y su estatus de estrella mediática(que paciencia tiene... es una santa!)"

  Qué bien os lo pasáis eh!

  Como me gustaría poder excavar algún día y poder utilizar el vocubulario 'Eudald': lleparem (cuando no se logra encontrar nada), punxarem (cuando se encuentra algo), etc.

  Debe hacer mucho frío por allí o qué? Es que la primero que me imagino cuando veo el nombre de Andorra es la estación de esquí Gran-Valira xD

  ResponElimina
 3. Ayer hacía bastante, de hecho en el principado nevó casi todo el día aunque allí están más que acostumbrados y las carreteras están siempre despejadas.
  De todas maneras estábamos en un laboratorio del servicio de patrimonio andorrano estudiando materiales y restos humanos (Neolítico), con una calefacción central maravillosa XD
  Curioso ver aún a la gente fumando en los bares y restaurantes en ese pais, por cierto.

  ResponElimina
 4. Hola NenaderFollia: Si t'agrada Sota Terra i els neandertals, l'1 d'Abril s'emetrà un episodi sobre les coves del Toll i Teixoneres. Salutacions Edgard Camarós

  ResponElimina
 5. Hola Edgar!

  Moltes gràcies per dir-m'ho, m'ho apuntaré, no fos cas que se m'oblidi! :)

  ResponElimina
 6. "Ayer hacía bastante, de hecho en el principado nevó casi todo el día aunque allí están más que acostumbrados y las carreteras están siempre despejadas.
  De todas maneras estábamos en un laboratorio del servicio de patrimonio andorrano estudiando materiales y restos humanos (Neolítico), con una calefacción central maravillosa XD
  Curioso ver aún a la gente fumando en los bares y restaurantes en ese pais, por cierto."

  Encara sort... la última vegada que va nevar de valent mitja Catalunya es va quedar literalment colapsada!

  Andorra és el país del tabac... és una de les poques coses que en recordo de quan hi vaig anar fa moooooolt de temps. Ah, i la presó.

  Quina sort això de poder viatjar tant gràcies al teu esperit de descobrir què hi ha a sota les pedres. Molta sort amb els neolítics, a veure si els laboratoris s'animen i els fan una extracció d'ADN, que últimament aquests estudis van molt demanats!

  ResponElimina