divendres, 24 de febrer del 2012

Reemplaçaments neandertals a l'oest d'Europa

Un nou estudi fet a partir de l'ADN mitocondrial indica que sembla que els neandertals de l'oest d'Europa, però no els de l'est, van patir un reemplaçament fa aproximadament 48.000 anys. Aquest reemplaçament seria anterior a l'arribada de l'home modern a la regió i en principi no hi tindria res a veure.



L'ADNmt s'ha examinat de 13 neandertals, un dels quals prové del nord d'Espanya. Els resultats indiquen que la diversitat genètica de l'ADNmt dels neandertals de l'oest de fa 48.000 anys era molt més baixa que la dels neandertals de l'est i la dels de l'oest anteriors a aquesta data. Els autors pensen que hi va haver un canvi important de la població neandertal de l'oest fa gairebé 48.000 anys, de conseqüències i d'abast desconeguts.

És difícil arribar a aquestes conclusions amb una mostra tant petita, però en cas de ser cert ens hauríem de preguntar què va causar aquest reemplaçament sobtat abans del reemplaçament definitiu, si els neandertals es van extingir a ells mateixos i si això és una casa de bojos.



Vegeu-ho vosaltres mateixos:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2012/02/23/molbev.mss074.short?rss=1

8 comentaris:

  1. Podría ser que la diversidad genética baja se corresponda con un efecto fundacional en el Chatelperronense?

    ResponElimina
  2. Es posible; al parecer, según lo que he leído en Pileta, la recolonización se produjo con neandertales del centro y este europeo. A lo mejor estos llevaron consigo nuevas culturas, como el Chatelperroniense? Es difícil decirlo, pero es muy posible que este reemplazo coincida con cambios bruscos a nivel cultural.

    ResponElimina
  3. ¿Pero no se sabía ya que las poblaciones neandertales no eran muy numerosas debido a su baja diversidad genética? ¿es tan novedoso este nuevo trabajo?

    ResponElimina
  4. David: sí que se sabia que los neandertales eran pocos y presentaban baja diversidad.

    Sin embargo, en este nuevo trabajo, que es de pago, se ve que se ha encontrado que la diversidad de los neandertales del este era comparable a la de toda la humanidad actual, y por el contrario, la diversidad de los neandertales del oeste de hace menos de 48.000 años era bajísima, casi lo mismo de la que encontramos hoy en Islandia.

    Ahora dicen que si hubo reemplazo, repoblamiento desde el centro-este, que si fue el frío, etc.

    ResponElimina
  5. Pero entonces podemos suponer que los neandertales del este que reemplazan a los de Europa occidental eran poblaciones muy numerosas dada que su variabilidad genética era similar a la de los humanos actuales?

    Este estudio, por lo menos su introducción, y sy difusión, como decía Millán en su blog, parece que confunden un poco en ligar de aclarar.

    Porque si las poblaciones que reemplazan sopn numerosas; podemos poner otro titular de prensa:

    "Los neandertales eran poblaciones igual de numerosas que las de los humanos modernos cuando éstos llegaron a Europa", no?

    Entonces sí tenemos un problema para explicar la extinción de los neandertales, ya que si la genética dice que el contacto o mezcla se produjo en P.O hace enre 100 y 80.000 años,esto quiere decir que sí los aniquilamos pr completo, dado que un proceso de absorción no sría posible si eran igual de numerosos.

    Pero a lo mejor me estoy liando bastante.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  6. "... dada que su variabilidad genética era similar a la de los humanos actuales?"

    No tengo muy claro que esta frase sea correcta. No saltemos a conclusiones sin leer el estudio primero, que la prensa es muy engañosa a menudo.

    ResponElimina
  7. posem per cas: 1-una gran quasi-extinció a finals de l'edat de gel, com molts altres grans mamífers 2-resten poblacions petites, amb baixa diversitat genética, però que van fent. 3-arribada dels HAM amb gran nombre 4-extinció violenta dels grups neandertals, amb una certa hibridació.

    ResponElimina
  8. Hola Gabriela!

    La veritat és que no en tinc ni idea, i ara amb aquesta semi-extinció abans de l'extinció final, encara vaig més perduda: què va causar que els neandertals de l'oest disminuissin en nombre i en canvi els de l'est no, pocs milenis abans de l'arribada dels moderns? Eren ferqúents, aquests reemplaçaments? I els HAM, van arribar en gran nombre o bé van créixer després d'haver-se assentat a les terres neandertals?

    Masses interrogants per a tant poca informació -i mal intepretada- però cada vegada ens hi acostem més!

    ResponElimina