dimarts, 21 de febrer del 2012

Una planta aconsegueix fer la fotosíntesi després de 30.000 anys

Notícia increïble: científics russos han aconseguit fer brotar una llavor que havia quedat enterrada sota el gel siberià durant més de 30.000 anys, concretament dins d'un cau d'esquirol.

Aquests científics han "reanimat" la llavor i han aconseguit el resultat que veieu a la imatge de l'esquerra: una planteta que fa la fotosíntesi exactament igual que qualsevol altra.

La capa de gel on s'ha trobat la llavor, anomenada permafrost, comprèn uns quants centenars de metres de gruix, i cobreix el 20% de la superfície terrestre. Aquesta capa conté moltes formes de vida del passat que hi van quedar atrapades, algunes de les quals han pogut ser revifades per científics, com és aquest cas.

30.000 anys: és meravellós pensar que un neandertal va contemplar aquesta planta pleistocènica, de l'espècie Silene stenophylla tal com ho fem nosaltres ara. La llavor ha estat rescatada de 38 metres sota la capa de glaç i a uns quants graus sota zero, que ha aguantat perfectament durant 300 segles. Com qui diu res.

Els investigadors russos continuaran estudiant el permafrost, on de ben segur hi ha altres espècies de plantes que porten gens que es creien extingits.

Arribats en aquest punt, un es pregunta: si s'han trobat mamuts congelats en molt bon estat, l'Otzi que encara conserva els budells, i llavors que aguanten 30.000 anys a 38 metres sota el gel, hi ha alguna cosa que impedeixi al gel congelar neandertals? Eudald, tu i el teu equip de Sota Terra podríeu de fer una edició "Sota Gel" i anar a buscar llavors neandertals!


Font:

http://paleorama.wordpress.com/2012/02/21/reviven-una-planta-congelada-de-hace-30-000-anos-en-el-permafrost/

2 comentaris:

  1. Es una noticia asombrosa!! Aunque es mucho más lejano en el tiempo,¿has visto lo del bosque del Pérnico que estaba bajo cenizas volcánicas?

    Seguro que nos llevaremos sorpresas los próximos años con las gentes del paleolítico; si ha aparecido un bosque de 300 millones de años, seguro que la tierra "devolverá" hallazgos increíbles algún día.

    ResponElimina
  2. Increíble lo del bosque!

    Es una suerte que, a pesar que el pasado no volverá jamás, nuestro planeta a veces nos concede la virtud de poderlo observar casi tal y como era.

    "Seguro que nos llevaremos sorpresas los próximos años con las gentes del paleolítico; si ha aparecido un bosque de 300 millones de años, seguro que la tierra "devolverá" hallazgos increíbles algún día."

    Sólo falta que nos pongamos a buscar-las, seguro que ha quedado algo congelado, aunque pedir un neandertal enterito es pedir demasiado, lo reconozco...

    ResponElimina