dimecres, 8 de febrer del 2012

El genoma dels denisovans accessible al món sencer

Ha estat una molt bona decisió la que han pres els científics de l'institut Max Planck, on hi treballa Svante Pääbo.



Gràcies al blog Pileta de la Prehistoria, he tingut accés a aquesta excel·lent notícia. El genoma de l'homínid mig erectus mig neandertal que va viure a la cova de Denisova fa poc més de 20.000 anys, segons J. Zilhao, està accessible a qualsevol que hi estigui interessat, i no només això, sinó...

"This data is freely available without passwords."

...que no cal introduir cap contrasenya, ni registrar-se, ni res. Només cal fer un clic en aquesta pàgina i a sota de la secció on hi diu "Downloads" hi trobareu múltiples enllaços per accedir a la doble hèlix denisovana.

Una doble hèlix que per cert, està molt sencera i en bones condicions: fins al 99,97% de les bases s'ha pogut recuperar, i un 99,51% del material genètic té molt bona cobertura. En fi, són paraules molt tècniques que no aconsegueixo entendre del tot; el que sí que entenc és que això és EX-CE-L·L-ENT!

El nivell de contaminació amb ADN humà modern està per sota de l'1%.

I ara què fem? Malgrat que la doble hèlix denisovana estigui disponible, llegir-la pot semblar inintel·ligible. Tot i així, hi ha programes d'informàtica molt complexos que permeten fer els anàlisis: en aquest sentit, el genoma denisovà ens proporcionarà una informació molt valuosa per respondre les grans preguntes que la humanitat s'ha fet sempre: qui som i què hi fem aquí?

De ben segur que aviat en tindrem notícies!


Fonts:

http://cuevadelapileta.blogspot.com/2012/02/entire-genome-of-extinct-human-decoded.html
http://www.eva.mpg.de/denisova

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada