dimarts, 7 de febrer del 2012

Més diferències cognitives entre neandertals i humans moderns?

Com que no estic segura de si podré transmetre bé la informació d'un nou estudi, aquí hi deixo el resum, en anglès:

"Over the course of ontogenesis, the human brain and human cognitive abilities develop in parallel, resulting in a phenotype strikingly distinct from that of other primates. Here, we used microarrays and RNA-sequencing to examine human-specific gene expression changes taking place during postnatal brain development in the prefrontal cortex and cerebellum of humans, chimpanzees, and rhesus macaques. We show that the most prominent human-specific expression change affects genes associated with synaptic functions and represents an extreme shift in the timing of synaptic development in the prefrontal cortex, but not the cerebellum. Consequently, peak expression of synaptic genes in the prefrontal cortex is shifted from <1 yr in chimpanzees and macaques to 5 yr in humans. This result was supported by protein expression profiles of synaptic density markers and by direct observation of synaptic density by electron microscopy. Mechanistically, the human-specific change in timing of synaptic development involves the MEF2A-mediated activity-dependent regulatory pathway. Evolutionarily, this change may have taken place after the split of the human and the Neanderthal lineages. "


El que han estudiat aquests autors és una diferència rellevant en el desenvolupament neuronal entre humans moderns i ximpanzés: mentre que en els nostres parents vius més propers l'expressió d'uns gens relacionats amb la sinapsi -transmissió d'informació de neurona a neurona a través d'impulsos elèctrics- mostra una explosió quan aquests encara no han complert un any de vida, en els humans actuals aquesta explosió es retarda fins als 5 anys.



Cercant alguns gens responsables d'aquesta explosió en el nombre de sinapsis, els autors n'han trobat un que sembla important: el MEF2A. Aquest gen mostra alguns canvis en la regulació entre ximpanzés i humans moderns, que segurament estan implicats en aquest retard que s'observa en nosaltres. El que passa és que els autors, que pressumptament han estudiat, per sobre o a fons, el genoma neandertal, sembla que es decanten per una aparició tardana d'aquesta explosió en el nombre de sinapsis, que hauria aparegut després de la separació dels llinatges entre humans moderns i neandertals, fa més de 500.000 anys.

És a dir, que segons els autors, els neandertals tindrien l'explosió a l'any de vida, igual que els ximpanzés i macacs, i a diferència de nosaltres? I que això hem d'entendre que tindria implicacions a nivell cognitiu?


Font:

http://genome.cshlp.org/content/early/2012/01/30/gr.127324.111.abstract

2 comentaris:

  1. "El que passa és que els autors, que pressumptament han estudiat, per sobre o a fons, el genoma neandertal, sembla que es decanten per una aparició tardana d'aquesta explosió en el nombre de sinapsis, que hauria aparegut després de la separació dels llinatges entre humans moderns i neandertals, fa més de 500.000 anys"

    Be, si haguessin trobat el mateix gen en els Neanderthals o haurien dit no? O l'han trobat pero aquest no es ni com el dels ximpenxes ni com el dels moderns n'han d'avaluar les diferencies?

    Sembla un retard amb importants implicacions en del desenvolupament del cervell, i m'extranyaria molt que fos diferent en Neanderthals i Moderns.

    ResponElimina
  2. A mi també em sembla estrany que hi hagi diferències amb els neandertals... però com que és de pagament no sé com han arribat a aquesta conclusió.

    Esperem que algú que hi tingui accés comenti l'estudi...

    ResponElimina