dissabte, 4 de febrer del 2012

Empeny fins que caigui: la nova tècnica de caça neandertal

A tots ens agradaria veure com s'ho feien aquells magnífics caçadors del Pleistocè per endur-se a la cova tot tipus de fauna gegant, com són els mamuts.



Els mamuts són possiblement l'animal més famós de la nostra època preferida, i sovint se'ls representa fent companyia als neandertals. Però com s'ho feien els neandertals, i altres humans prehistòrics per atrinxerar un mamut de 10 tonelades?

És una bona pregunta, que potser pugui trobar rsposta a l'illa de Jersey, que queda entremig de Londres i el poble de l'Astèrix, en aquell canal que separa La France de l'Unit Regne. Doncs bé, a l'època dels neandertals (no he pogut trobar datacions enlloc) aquesta illa estava unida al continent, i allà hi havia tot tipus de bestiari.

En algunes coves, pressumptament habitades per neandertals, s'hi han trobat ossos de mamut i altres herbívors de grans dimensions. Des dels anys 80 que es proposa la teoria de l'estampida per explicar els relats de caça: un grup de caçadors neandertals acorralaven el mamut fins al marge d'un precipici, i un cop allà el... feien caure daltabaix. Com que els mamuts no solen portar paracaigudes, el resultat era gairebé sempre l'esperat pels caçadors amb visera.



Aquesta teoria encara no ha pogut ser confirmada ni descartada. És ara que l'antropòleg Geoff Smith analitzarà els ossos dels animals trobats a la cova per saber com van morir. Esperem que d'aquí uns mesos ens pugui dir si finalment hi va haver daltabaixos de mamuts des de penya-segats o bé tot són fantasies jerseianes.


Font:

http://www.historiayciencia.es/2012/01/cazaban-los-neandertales-mamuts.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada