diumenge, 17 de gener de 2010

NF: Skhul V


Nom oficial: Skhul V
Sexe: Home
Edat biològica: Entre 30 i 40 anys.
Edat actual: 90.000 anys
Capacitat craniana: 1518 cc
Descobert per: Theodore McCown, J. Hallum Movius
Any i lloc de descobriment: 1932, Cova Es Skhul, Mont Carmel (Israel)

Skhul V (SV) i els altres 9 Skhuls més que es van trobar a la mateixa cova presenten característiques modernes, com el crani arrodonit, raó per la qual he dubtat en afegir-ne un aquí, i un problema de terminologia important: no se sap a quina espècie pertanyien.
SV ha estat classificat com a Homo sapiens, Homo neanderthalensis i a falta d’acord entre aquestes dues terminologies, els multirregionalistes han optat per una terminologia intermitja, o sigui, que són híbrids.
Finalment sembla que hi comença a haver acord que es tracta d’un Homo sapiens, però amb característiques arcaiques, més pròpies dels neandertals com per exemple, els arcs superciliars.
L’explicació “oficial” és que els sapian’ van arribar a l’orient mitjà molt abans que els neandertals, els quals van ocupar els mateixos llocs uns 30.000 anys més tard, i que per tant els Skhuls i els Qafzehs (uns altres esquelets de 90.000 anys amb morfologia moderna trobats a Israel) no poden descendir d’ells.
De fet, l’Arsuaga creu que fins i tot els neandertals van desplaçar els moderns: “los neandertales no eran inferiores a nosotros (??!?): esta vez nos tocó retroceder”. Encara que les explicacions de l’Arsuaga semblin més de ficció que de ciència, de moment és tot el que podem dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada