dijous, 7 de gener del 2010

Lagar Velho ensenya les dents



O menino do Lapedo, també conegut com a Lagar Velho, és un nen ben especial dins del món de l’antropologia, perquè n’hi ha qui diu [els multirregionalistes, principalment] que és un híbrid, és a dir, que tenia algun neandertal a la familia.
Els antropòlegs que el van trobar i estudiar [els famosíssims Joao Zilhao i Eric Trinkaus] diuen que presenta característiques de modern i de neandertal alhora, però no tots hi estan d’acord. Entre els partidaris de l’orígen recent i únic dels humans moderns, l’opinió més generalitzada és que només era un nen una mica més gruixut que la resta (!), o potser fins i tot malalt. Com podeu imaginar, els antropòlegs d’un i l’altre grup s’han barallat intensament durant anys, sense arribar a cap acord, però afortunadament en cap moment no van arribar a les mans.
Un estudi fet a la Universitat de Bristol, a mans d’un dels seus descobridors, en Zilhao, s’ha centrat en les dents d’aquest menino que va morir amb només 4 anys d’edat, concretament en el creixement de les dents de llet.
Com a conclusions de l’estudi, crec que no hi ha res més entenedor que la frase del propi Zilhao: si bé els humans de fa 30.000 anys que vivien a Europa eren moderns, podem dir que encara no eren moderns del tot.
Parlant sense embuts, el que ha trobat el professor Zilhao comparant el creixement i la proporció d’esmalt de les dents de LV que va viure fa 24.500 anys amb els d’humans més moderns de 12.000 anys i humans moderns del 2010 és que les dents de LV s’assemblaven més a les dels neandertals que a les dels moderns més moderns.
Ell interpreta que entremig d’aquests 30-40.000 anys l’anatomia humana no s’ha mantingut “estable” sinó que ha anat evolucionant.

Fonts:
1-Dental maturational sequence and dental tissue proportions in the early Upper Paleolithic child from Abrigo do Lagar Velho [PNAS]
2-http://www.bris.ac.uk/news/2010/6777.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada