dimarts, 5 de gener de 2010

NF: Banyoles (mandíbula de)Nom oficial: Banyoles 1 (crec)
Sexe: desconegut
Edat biològica: desconegut.
dat actual: 66.000 anys
Descobert per: Pere Alsius, Llorenç Roura.
Any i lloc de descobriment: Banyoles, Catalunya, 1887.

La mandíbula de banyoles (MB) en principi no hauria d’anar aquí, perquè possiblement pertany a un Homo heide (aquell nom alemany tan llarg i difícil d’escriure), o almenys això es pensava fins fa poc, perquè un estudi del 2004 ha revelat que només té uns 66.000 anys! En aquesta època a Europa hi vivien els neandertals i no pas els heide…que ja s’havien extingit.
MB s’ha trobat sola, és a dir, que la resta del esquelet de l’individu es va separar de la mandíbula inferior i va anar a parar molt lluny, segurament degut a processos geològics, però també hi ha la possibitat que la mandíbula es separés del cos abans de la mort de l’individu, no sé si m’explico.
Tal com he dit abans, aquesta mandibula presenta un problema de terminologia important:
El descobridor va proposar que era un estadi intermig entre els neandertals i els moderns; posteriorment es va assignar a l’espècie Homo erectus, després com a pre-neandertal, que seria el mateix que dir H. heide… , la mateixa espècia a la qual pertanyien Aragó II i companyia.
Altres estudis apunten que pertanyia a un neandertal tardà, amb característiques més gràcils, com les que presenta, per exemple, Saint Césaire.
El resultat de tot això és que no se sap a quina espècie pertanyia l’individu de la mandíbula, però amb aquestes dates i la morfologia ambivalent, jo diria que es tractava d’un neandertal… renegat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada