diumenge, 3 de gener de 2010

NF: Neandertal 1Nom oficial: Neandertal 1
Sexe: Home
Edat biològica: >40 anys
Edat actual: 42.000 anys
Capacitat craniana: 1625 cc
Descobert per: Paletes italians, però no va ser reconegut com a tal fins que el van estudiar Hermann Schaaffhausen i Johann Carl Fuhlrott.
Any i lloc de descobriment: Kleine Feldhofer Grotte (c&v), agost de l’any 1856.

Aquest neandertal va ser descobert per casualitat per uns paletes italians mentre picaven una paret a la Vall de Neander --veieu d’on els ve el nom?
Al principi els entesos en el tema, uns quants anatomistes alemanys de noms impronunciables, van creure que eren les restes d’un ós, fins que uns tipus (també anatomistes) molt llests, de noms Hermann Schaaffhausen i Johann Carl Fuhlrott una mica més i trec el fetge per la boca van aclarir finalment que es tractava d’un humà, però d’un humà especial.
Després d’aquest descobriment, els arqueòlegs van seguir cavant al lloc on s’havia trobat el famós crani, i en van començar a aparèixer altres fragments.
N1 gaudeix d’una gran popularitat, perquè entre altres coses va ser uns dels primers neandertals descoberts, i el més important de tot, va ser el primer en ser reconegut com a tal. Aquesta popularitat l’ha portat a la TV on ha donat la cara a través de documentals ben coneguts com “El verdadero neandertal” on és representat per un jove molt sexy però que té molt mala sort, perquè durant l’atac d’una pantera queda mig invàlid. Encara que sembli d’sci-fi + dramatisme, aquesta història podria ser ben certa: les restes de N1 indiquen que va patir un accident que de poc no li costa la vida.
Tot i així, la seva vida sembla que també va tenir moments més pròspers: prop de les restes de N1 es van trobar unes altres restes que pertanyien a una dona que va viure a la mateixa època que ell –segons els molecular clocs—simple coincidència?
Si en voleu saber més d’aquest neandertal i de la seva apassionant història podeu anar a visitar el Neandertaler museum, on hi reposen les seves atrotinades restes.
Ah sí, me n’oblidava: l’ADNmt extret de l’húmer de N1 va ser el primer ADN de neandertal mai desxifrat. Els resultats –amb moltes crítiques—es van publicar l’any 1997 i van suposar un hip hip hurra per l’Out of Àfrica. Els multirregis, però, no es van donar per vençuts i deien que calia examinar l’ADN nuclear. Doncs bé, això mateix és el que estan fent en aquests moments a la Central (institut Max Planck), el famós genetista Svante Pääbo i els seus col•laboradors: N1 sembla una font inesgotable de material genètic, material aquest que s’utilitza per reconstruir el famós Genoma Neandertal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada