dimarts, 5 de gener del 2010

NF: Shanidar IV



Nom oficial: Shanidar IV
Sexe: Home
Edat biològica: 30-45 anys
Edat actual: 45.000 anys
Capacitat craniana: Desconegut.
Descobert per: Ralph Solecki
Any i lloc de descobriment: 1960, Cova Shanidar, Iraq.

Shanidar IV (SI) també conegut com “l’Home de les flors” és un neandertal trobat a Israel que ha sigut presentat per alguns antropòlegs com el bruixot de la tribu neandertaliana de Shanidar.
Aquestes suposicions s’aguanten en la posició fetal en què va ser enterrat SI i la quantitat de flors que hi havia al seu jaç de mort.
Un estudi va revelar unes 7-8 espècies diferents de flors, moltes d’elles amb propietats curatives, que hi havia al seu costat, i segons sembla, col•locades intencionadament.
Les peculiars característiques de l’enterrament de SI han fet pensar als més agosarats que potser SI era el curandero del clan, i que feia servir les propietats medicinals d’aquestes plantes per guarir la gent.
És una mica precipitat conèixer l’ofici que feia SIV fa 45.000 anys guiant-se només a partir de flors petrificades des de fa qui sap quant de temps, de fet és perfectament possible que l’enterrament de SI no tingués caràcter religiós, sinó que tot aquesta història del bruixot podria ser falsa: s’ha proposat que les flors van arribar fins allà a través de l’activitat d’animals, i que per tant, no van tenir res a veure amb SI ni el seu estatus social dins del clan.
Curandero o no, SI ha inspirat molts escriptors (entre els quals s’hi troba la famosíssima J. Auel) encuriosits per l’espiritualitat neandertaliana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada