diumenge, 10 de gener de 2010

Antropòlegs Famosos: Joäo ZilhäoEl dr. Joäo Zilhäo (nascut l’any 1957) és un reconegut antropòleg portuguès (fàcil d’endevinar pel nom) i treballa a la University of Bristol.

De tots els antropòlegs famosos, en Joao potser és un dels menys coneguts (com ja sabeu, els dos requisits per arribar a ser famós en aquest món és haver nascut als EE.UU i parlar anglès).

Però el dr. Zilhao en sap, de parlar anglès: ho vaig poder comprovar en un documental on hi va sortir parlant del descobriment que va canviar la història de la seva carrera d’antropòleg.

Segurament ja sabeu de quin descobriment parlo: el de “o menino do Lapedo”.

Recapitulem, doncs: era un xafogós dia de finals dels ’90, quan ell i en Trinkaus van desenterrar la pila d’ossos mal posats del forat on es trobàven.

Després de fer les anàlisis preliminars, es van tancar tots dos amb o menino al laboratori durant un temps indeterminat, temps que van aprofitar per prendre mesures detalladíssimes de totes i cadascuna de les peces òssies del menino: des del diàmetre del dit petit del peu esquerre fins la llargada de l’arrel de l’ullal dret de de la mandíbula superior.

Després d’haver fet un poti-poti amb totes les dades numèriques de què disposaven, es van mirar l’un a l’altre amb els ulls oberts com unes taronges, i seguidament van començar a esbombar als quatre vents amb un mègafon: ÉS UN HÍBRID, ÉS UN HÍBRID!!!!!

Aquests poderosos crits van arribar, no ja només a les revistes científiques sinó que van penetrar profundament a totes i cadascuna de les capes socials de la societat: antropòlegs, genetistes, advocats, vagabunds, blocaires, cambrers, paletes, músics, prostituts…

Després de l’excitació inicial, però, els partidaris del fora d’Àfrica, amb la tranquil·litat que els caracteritza, van fer abaixar el volum dels clams de cop: “segurament era un nen malaltís, o bé només una mica més rodanxó que la resta ”.

I a partir d’aquí, LV1 va passar en un segon pla, igual que el nostre Zilhao: les últimes notícies que en tinc és que ha participat en algunes excavacions més a la península; esperem que el seu menino pugui jugar una segona part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada