dilluns, 23 d’agost del 2010

Llistat de blogs interessants (actualitzat).

A continuació, una llista de llocs web actualitzada respecte la primera versió de llocs d'obligada visita que cal visitar 2-3 cops a la setmana per estar ben informat de tot esdeveniment que faci flaire de neandertal.



El neandertal tonto ¡Qué timo!

L'autor del blog, de nom Millán Mozota, no només es dedica a l'antropologia, sinó que també és periodista. En Millán sap com treure el màxim profit de totes dues qualitats. I és que com es demostra dia rere dia, a l'hora d'explicar els neandertals va bé tenir una mica d'experiència en tot; no només val haver-se passat 4 anys assegut en una cadira prenent apunts per després memoritzar-los i vomitar-ho tot a l'examen. El que cal per dedicar-se de ple a qualsevol disciplina, és amor. Molt d'amor. I en Millán ens demostra que ell en té bidons i bidons plens reservats exclusivament pels nostres neandertals, als quals considera intel·ligents i tant humans com qualsevol de nosaltres. A l'hora de defensar els seus punts de vista consulta articles, a més a més d'acompanyar-ho tot amb la seva experiència acadèmica i física (ha excavat en uns quants jaciments) i ens ho explica tot ben explicat al seu blog. La freqüència d'actualització sembla que no és massa alta, potser un cop cada dues setmanes, de vegades més, de vegades menys, és per això que cal afegir-lo a la llista de webs per no perdre-se'n cap article. Els posts acostumen a ser llargs (més o menys com els meus...) i és que suposo que ens passa el mateix: que quan comencem, pensem en fer només una petita explicació sobre algun detall concret d'algun aspecte de la vida neandertal, però després ens engresquem i tot plegat sumat al nostre desig de perfecció per no ofendre cap neandertalòfil la cosa s'allarga, s'allaaaarga i s'allaaaaaaaaaaaaaaaaarga. Però tampoc no és cap problema en el seu cas: ho estructura tot ben estructurat, resalta el més important en negreta i ho acompanya amb unes quantes imatges. No patiu que de meticulositat no en va curt. Ni ell ni cap arqueòleg, tots sabem com d'escassos i cars van els ossos neandertals.
De fet, alguns articles crec que es queden curts. Per exemple els del genoma (és que jo n'estaria parlant tota la vida).
Pregunteu-li qualsevol cosa sobre neandertals i ell estarà encantat de debatre, és tot un expert parlant d'indústries, d'ossos i de jaciments. No se'n pot esperar menys d'algú que estima la Lucy.



Dienekes anthropology weblog.

Dienekes Pontikos és el nom d'un guerrer grec molt famós (bé, en el meu cas vaig conèixer abans el blogger que el guerrer milenari) que ha adoptat com a àlies un grec molt orgullós dels seus orígens. El seu blog no tracta específicament de neandertals ni molt menys, de fet en parla molt poc. Però quan en parla, HO SAP TOTHOM. Com és possible, si tenim en compte que Dienekes no és cap expert (ni molt menys) en neandertals, i ni tant sols mostra cap interès especial per ells?? No en tinc ni idea. Suposo que tot és saber muntar-se bé el blog, rebre moltes visites i fer publicitat a tort i a dret.
El cas és que durant la publicació del genoma neandertal, Dienekes va passar a liderar el grup dels Opposing views, és a dir, dels que no creuen en l'encreuament i pensen que tot plegat no demostra res més que una certa estructura dins l'Àfrica i que en definitiva, va permetre que uns grups (els que van sortir d'Àfrica) tinguessin una mica més d'afinitat amb els neandertals que uns altres (els que s'hi van quedar). Dienekes creu que investigant una mica més les poblacions africanes també hi descobrirem aquests llinatges que ara creiem que provenen d'herència neandertal.
El nostre guerrer grec creu fermament que si els científics (en Pääbo i companyia) van afavorir l'explicació de l'interbreeding no és perquè fos millor que la de l'estructura, sinó perquè -diu en to burleta- el cavemen sex queda molt més romàntic, i així els periodistes en poden treure més suc, i davant les crítiques d'alguns que no afavoreixen el seu model, com ara en Hawks, ell respon així: quan es seqüenciin mostres dels nadius africans de l'est, ja veurem qui té raó, si ells (els més de 50 científics que van signar l'article, en Hawks i uns quants antropòlegs i genetistes més) o jo.
Deixant de banda el seu fàstic pel cavemen sex el seu blog és interessant de seguir si us interessen les novetats, sobretot en genètica humana. No és que faci gran cosa: només copia l'article i el comenta mig per sobre, però sempre va molt millor que buscar-ho un pel seu compte, i a més a més, com que és gratis...



Leherensuge

L'autor del blog, de sobrenom Maju (el nom d'un bruixot d'una llegenda basca) deu ser superdotat. Punt. Després, també cal afegir-hi que actualitza el blog unes quantes vegades cada dia, PERÒ no tracta d'un sol tema. El seu blog és multitemàtic: alguns posts van d'antropologia, d'altres de genètica humana, d'altres de política, d'altres d'astronomia, etc. En definitiva: parla del que li ve de gust. Si això agrada o no als seus lectors de tot el món (el blog està escrit íntegrament en anglès) és un tema que va preguntar en una enquesta on demanava si volien que partís el blog en dos: un pels temes d'antropologia/genètica i l'altre pels altres, principalment de política, on ens mostra la seva defensa del poble basc i la de qualsevol poble oprimit del món. A la votació hi va sortir majoritàriament que sí, però en Maju encara no ha partit res. Millor, el Leherensuge no seria el mateix sense la seva... pluralitat.

D'altra banda, cal dir que és un apassionat per l'evolució humana: amb ell t'hi podries estar hores i hores discutint algun tema concret, i ja ha demostrat diverses vegades que és un as interpretant gràfics i datacions. Només cal llegir els seus articles sobre el tema del genoma neandertal per entendre a què em refereixo. També el trobareu al blog d'en Millán i al d'en Martin (ja us havia dit que és un apassionant de l'evolució humana) fent de pacificador entre el bàndol dels neandertalòfils i dels neandertalofòbics, que tant dolents són els uns com els altres (doncs jo dec ser dolentíssima), ens explica.
Parlant clar, a nivell antropològic creu que és erroni considerar plenament humans els neandertals, perquè està clar que les diferències són marcades respecte nosaltres, tant a nivell cognitiu com a nivell morfològic, i això justifica que els classifiquem en una espècie separada. El 2% no vol dir res, i més aviat demostra que els encreuaments eren aïllats perquè el nivell d'especiació ja era molt elevat. És per això que quan surt algun article parlant de com s'assemblen els comportaments i el simbolisme en els neandertals i els humans moderns, com per exemple aquell de les petxines pintades d'en Zilhäo, sempre es fa l'escèptic i intenta trobar-hi alguna explicació alternativa. Què hi farem, l'antropologia és molt àmplia, i cadascú tira per on vol.



Sàpiens.cat

Si hi algun portal organitzat d'evolució humana en català, aquest és sàpiens. Dins d'aquest portal és on s'hi han creat blogs com el dels arqueòlegs de Moià, i també on s'hi debaten els temes del Sota Terra i del genoma neandertal (en un fòrum que destaca pel seu estat d'abandonament). Sàpiens és un portal de referència d'evolució humana, encara que com sempre passa, no s'hi ha sabut donar massa empenta, i és per això que no rep tanta participació com hauria de rebre per anar bé, i és per això també que les obres del Museu Neandertal de Capellades no avancen.
I després tothom vol conèixer de franc les grans respostes a les grans preguntes.

Pharyngula

Com en Dienekes, Pharyngula no tracta sobre neandertals, ni tant sols d'evolució humana. En canvi, sí que tracta d'evolució. L'autor, un tal Mike Myers, és un biòleg que treballa en una universitat dels Estats Units i també un -fil. En aquest cas, com ja he dit abans, no pas dels neandertals, sinó dels pops. Myers és un Popòfil, i com a tal, alguns dels seus fans li envien de tant en tant pops rosats des de l'altre cantó de l'Atlàntic. No em digueu que no sigui adorable! Tot això sumat a l'article sobre el genoma que va publicar el dia 12 de maig, demanant disculpes: Ho sento, sé que arribo tard a la festa i que m'estic perdent moltes coses! Com que Myers en sap un niu d'evolució animal val més perdonar-lo i deixar-lo entrar a la festa.


Myers i els creacionistes nord-americans no es porten gaire bé. De fet, com ell ens va explicar en un article dels seus, una vegada que va voler entrar a veure una pel·lícula feta per creacionistes qüestionant l'evolució, un grupet de policies el va fer parar a l'entrada del cinema, li va demanar la documentació, i en veure que era ell, l'autor del blog Pharyngula, no el van deixar entrar, i li van manar que se n'anés si no volia tenir problemes. Sense perdre ni un minut, se'n va anar corrents al primer cibercafè que va trobar per explicar-ho al seu blog. Myers va acabar així el post anomenat EXPELLED!: Are you laughing as hard as I am? Que vol dir: Us esteu descollonant per terra de tant de riure? Jo sí!!

15 comentaris:

  1. Hola!

    Gracias por la descripción del blog :-)

    Cuando uso negritas no es tanto para resaltar cosas importantes como para hacer menos pesada la lectura. Mis notas suelen ser _densas_ y
    _largas_, y encuentro que escribir en párrafos cortos, separados por espacios en blanco, y usar algo la negrita, facilita "aligerar" la lectura del texto. Es un truquillo que quizás me venga de mi epoca de periodismo (como usar "ladillos" o encabezamientos -subtítulos- dentro de las partes del texto).

    Supongo que esta nota es continuación de otra (faltan algunos blogs básicos como el de Martín). Quizás estaría bien que pusieras al principio de esta un enlace a aquella/s otra/s nota/s con los otros blogs neandertales.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!!!

    Jo els únics blogs d'antropologia que fa temps que conec són el del Millán i el de Mundo Neanderthal.

    Demà passat marxo a Polònia d'Erasmus i encara no sé si tindré accés a internet a casa, però si en tinc aviat els faré una visita a tots:D

    ResponElimina
  3. M'encanta que hagis explicat les idees de'n Dienekes que es contradiuen amb les de la resta, si no llegeixes mai punts de vista ben llunyans al teu pots acabarte ofuscant! M'agrada aquest home xD

    ResponElimina
  4. En Dienekes no hi enten massa en neandertals, però quan pot comentar alguna cosa sobre ells la comenta, i sí, sempre és interessant llegir punts de vista diferents.

    Bon viatge, esperem poder continuar gaudint de la teva presència aquí! ;)

    ResponElimina
  5. Tornant al tema del genoma (mira que en sóc de pesada xDD) l'aportació de Dienekes no em va semblar massa professional.

    Es va limitar a criticar l'estudi perquè deia que els autors havien afavorit l'opció de l'encreuament, perquè va fer entendre que el "cavemen sex" els podria aportar més beneficis (publicitaris, i econòmics?), que no pas si es decantaven per l'opció d'una estructura dins l'Àfrica, que sembla una explicació un pèl més "rància".
    Les paraules de Dienekes i l'interès que en van donar els de la premsa no se'm van posar gens bé. Està clar que tothom té dret a opinar el que cregui més convenient, es tracta d'una ciència al cap i a la fi, i és positiu que la gent es faci preguntes i busqui models alternatius, i més quan l'estudi era tant nou i preliminar, només s'havien estudiat 5 genomes d'humans moderns i la recuperació d'ADN neandertal havia estat difícil i problemàtica, però em sembla una falta de respecte insinuar, com va fer Dienekes, que els autors van afavorir el model d'encreuament únicament perquè volien fer-se famosos, com si els seus principis com a científics haguessin quedat en un segon plànol, i sincerament no ho crec pas.
    I ell què? Que potser no va encapçalar la llista d'escèptics i va rebre un munt de publicitat i visites al seu blog!?

    Tant Lalueza, Pääbo, com Green i la resta dels més de 50 científics que hi van participar semblen gent seriosa i fidel a la ciència, i si haguessin trobat l'altre model més probable, ho haurien dit, i no haguessin pas esbombat a la premsa el cavemen sex com han fet, com ja va passar l'any 2006, en què els va semblar que havien trobat indicis d'encreuament, però no ho van arribar a confirmar, perquè no n'estaven segurs, i al final tot va quedar amb què la mostra probablement s'havia contaminat amb ADN humà.

    Tornant al blog d'en Dienekes, ell i en Maju (Leherensuge) van mantenir una interessant discusió. Maju intentava explicar-li perquè el model de l'estructura dins l'Àfrica era molt menys probable que el d'encreuament (en Hawks en va publicar un article al seu blog, si el vols llegir és aquest: http://johnhawks.net/weblog/reviews/neandertals/neandertal_dna/african-population-structure-neandertal-mixture-2010.html) i és perquè els temps de divergència no concorden.

    Però Dienekes va començar a formular models alternatius per explicar perquè els neandertals s'assemblaven més als no-africans que als africans, alguns de tant rebuscats semblaven ridículs i tot, però el cas és que ell n'esta convençut que hi ha d'haver per força una explicació alternativa, i els del genoma ja poden dir-hi missa.

    Els seus motius són que els neandertals no porten ADN humà modern com seria esperable, i que els europeus no porten més ADN neandertal que la resta.
    D'entrada sembla lògic que encara falten moltes coses per explicar però tenint en compte que els neandertals eren tant semblants a nosaltres, que van coexistir durant milenis i que casos d'encreuament tenen lloc entre espècies properes, el que em resultaria estrany a mi és que no s'haguessin encreuat.

    Altres científics, com ara Todd Disotell, han proposat models alternatius com Dienekes, el que passa és que ningú fins ara no ha aportat cap prova que l'ADN neandertal ja fos present en alguns africans, i aquests models són excessivament complicats (i com es diu en ciència, les explicacions més simples solen ser les més properes a la realitat).

    ResponElimina
  6. L'antropòleg Richard Klein es va queixar que les dates i lloc que donaven per l'encreuament (uns 60.000 anys, a l'Orient mitjà) no concordessin amb el registre fòssil, i que durant aquella època no hi hagues constància de convivència entre neandertals i moderns en aquella àrea.

    En definitiva, encara queden moltes coses per perfilar, però tancar-se en banda com va fer en Dienekes i formular models complicadíssims tampoc no em sembla massa científic, però és comprensible si tenim en compte que durant els últims anys no s'ha parat de repetir que els neandertals no tenien RES a veure amb nosaltres. La gent al final es va arribar a pensar que eren micos que caminaven drets o alienígenes amb aspecte humanoide.

    La única cosa que podem fer ara és esperar nous estudis, perquè sembla que malauradament el del Genoma Neandertal ja ha finalitzat, i no sé pas quan tornarem a tenir notícies d'un altre genoma neandertal, tot és molt incert :P

    Ja està, ja m'he quedat a gust xD.

    ResponElimina
  7. jajaja

    Jo portava anys desitjant que trobessin proves d'encreuament. Em semblava lògic que si van coexistir dues espècies humanes s'encreuèssin, i preferia pensar que si van extingirse els neanderthals va ser més perque els van absorvir els sapiens que per que els masacréssin sistemàticament.
    Quan em van dir a classe que tots els estudis apuntaven a que no hi havia hagut hibridació em vaig emprenyar molt amb el professor perquè no estava dient la veritat. Jo ja havia llegit al llibre del Dawkins ( El cuento del antepasado, està molt bé, a tu potser t'interesarien més els primers capítols pq el llibre va refent el camí de l'evolució enrera des dels humans actuals fins al primers organismes ) i ell deia i explicava perquè l'estudi del ADN mitocondrial no era ni de lluny concloent i explica matemàticament cóm és posible que l'ADN d'un avantpassat directe es perdi completament en poques generacions, pel que fins itot no trobar gens d'ADN neanderthal no era cap prova de que no hi hagués hagut un neanderthal entre els nostres avantpassats.

    Quan el professor de biologia humana no va explicar res d'aix+ò em vaig indignar molt, m'hagués agradaat anar a la classe aquest any, o potser hi vaig el vinent, aviam que diu ara:P

    Tanmateix però m'extranya que els encreuaments a europa no fossin importants i em pregunto per què ( encara que podria explicarho el fet que hi hagues molts més sapiens en nombre que neanderthals).
    Però tot i així m'inquieta que diguin que amb només dues mostres/individus diguin que no hi ha adn neanderthal a l'africa perquè a biologia humana i a genètica ens havien dit que a l àfrica hi ha la meitat o més de la meitat de la diversitat genètica de la espècie humana...

    ResponElimina
  8. Hola Adrià, estàs escrivint des de Polònia? Me n'alegro que hagis pogut trobar connexió a internet i hagis passat per aquí ;)

    Quina casualitat, precisametn ara m'estic llegint aquest llibre d'en Dawkins! He arribat al capítol (bé, és una pàgina i mitja) on parla dels neandertals, i efectivament, és possible tneir avantapssats neandertals, encara que no n'hi hagi cap rastre genètic en els humans moderns del segle XXI. És un llibre genial, encara que amb els neandertals trobo que es queda un pèl curt...

    El que em treu de polleguera és que tothom consideri una branca morta els neandertals, i ens repeteixin una i una altra vegada que no tenen res a veure amb nosaltres, ni tant sols seriem capaços d'anar-no-en al jaç amb ells, mentre que per una altra banda ens repeteixin que entre humans "no hi ha diferències" que tot es producte de la nsotra imaginació i que tots estem molt barrejats i això és molt bo i molt humà.

    Un parell de coses sobre el genoma: no és cert que només s'estudiessin els genomes de 2 africans, ho pots llegir aquí:

    I també, un altre apunt important: al treball del genoma, es va comaprar el genoma neandertal amb el genoma humà de referència i amb el de Craig Venter, un científic nord-americà de procedència europea.
    Doncs bé, van trobar que com que el genoma humà de referència té un % d'ADN africà més elevat que el de Craig Venter, que el genoma neandertal era més semblant (mostrava un nombre més alt de correspondències) amb el de Craig V. que amb el de referència, pel motiu que els africans no porten aquest % d'ADN neandertal.

    Tmabé cal dir que l'estudi d'un genoma sencer pot ser molt representatiu de la població d'on prové l'individu (ho vaig llegir al blog d'en Hawks) i també que em semblaria molt estrany trobar ADN neandertal en africans. Els motius són que els San són considerats els humans més divergents, els que es van separar abans de la resta mentre que els Yoruba són molt més propers als europeus i altres no-africans. Em semblaria molt estrany que aquest ADN neandertal no fos present en els San ni tampoc en els Yoruba, però que reaparegués de sobte en els no-africans.

    Evidentment, seria molt interessant que es publiquessin més genomes. El que crec que va passar a Europa és que possiblement no es van ni trobar, i en cas que sí, els neandertals eren tant pocs i estaven tant fragmentats (només uns 5-7000 individus segons l'ADNmt) que qualsevol incorporació hagués estat insignificant, però tot això ho sabrem quan es compari amb més genomes europeus i de tot el món, cosa que espero que es pugui fer d'aquí poc.

    ResponElimina
  9. M'he deixat l'enllaç!

    http://genome.ucsc.edu/cgi-bin/hgTrackUi?db=hg18&c=chr10&position=chr10:69713986-69714099&g=ntOoaHaplo

    ResponElimina
  10. Tornant al tema dels llinatges mitocondrials: Otzi, l'home de gel, té poc més de 5.000 anys, i pertany al haplogrup K1o que no es troba en els europeus moderns. Es creu que el seu llinatge o bé va desaparèixer o bé és molt estrany:
    http://news.nationalgeographic.com/news/2008/10/081030-iceman-DNA.html

    Després, també cal dir que els mtDNAs d'europeus de fa poc més de 20.000 anys d'un lloc d'Italia anomenat Paglicci, pertanyien als haplogrups N* i pre-HV. N* no es troba a Europa, o bé és molt estrany (<1%), igual que pre-HV, i a més a més, es creu que els pocs que es troben actualment van arribar molt després, durant el neolític.

    Això vol dir que moltes línies mitocondrials s'han extingit. Si entre els europeus no hi trobem el K1o que era present fa només 5.000 anys, imaginat els ADNmt neandertals que van ser incorporats en fa més de 50.000.

    * Quan he dit que em sorprendria que reaparegués l'ADN neandertal en els no-africans, no volia dir no-africans, sinó altres grups africans, tenint en compte que els San són els més allunyats de la resta d'humans i els Yoruba molt més propers als no-africans. Llavors seria molt estrany que l'ADN neandertal aparegués i reaparegués entre diferents línies africanes, o que es perdés completament en algunes i en altres no, i que fossin precisament els africans que van sortir d'Àfrica els que eren més semblants als neandertals, i no pas altres africans que es van quedar al continent, això si fem cas del model de l'estructura dins l'Àfrica.

    ResponElimina
  11. Holaaa,

    Perdó per no haver contestat encara! Sí que tinc conexió on visc però he estat més preocupat descobrint el lloc i enviant missatges a família i amics quan em conectava que a navegar i a llegir per internet... també he comprovat que llegir a la minipantalla del network es més incòmode que a la pantalla gran de casa...

    Ja he llegit el teu nou post sobre el llibre de Dawkins, m'ha agradat molt i m'alegro que l'estiguessis llegint, Dawkins és genial!

    Pel que fa a lo dels africans... sembla ser que no m'havia informat bé, pel que diu l'enllaç que m'has passat... eren 23 afroamericans? No sé perquè pensava que eren un Yurba i un San.

    És interessant lo de Otzi, ho havia llegit a algún lloc però no ho recordava. Potser amb el neolític i va haver realment una migració d'agricultors i ramaders des de l'est que van colonitzar les terres i van acabar competint amb la població caçadora i recolectora? Jo pensava que havia estat més una transferència cultural...

    en fí gràcies per la informació i fins aviat!!!!!

    pd: estic fent les pràctiques a bialowieza, seguint la pista a una de les més suculentes peces de caça de l'edat de pedra: el bisó europeu! son realment imponents!

    ResponElimina
  12. Hola Adrià, es trobava a faltar la teva presència per aquí després de tant de temps :)

    M'encanta en Dawkins! El llibre és molt llarg (encara vaig per la meitat) però val la pena, i de la manera com ho explica no es fa gens pesat.

    El tema de quanta gent va partipar a l'estudi és una pregunta sobre la qual encara no hi he trobat resposta. Hi ha diferents versions:

    -L'oficial, que la premsa es va encarregar d'esbombar per tot el món: 5 individus, 2 africans i 2 no-africans.

    -A l'estudi "A draft sequence..." es veu que s'hi van fer servir més individus: 3 africans, 3 europeus (el francès i 2 americans d'ascendència europea) el papua-nova-guineà, 2 xinesos i 1 japonès.

    http://www.sciencemag.org/cgi/content-nw/full/328/5979/710/T4
    En aquesta web també en parlen:

    http://leherensuge.blogspot.com/2010/05/on-some-details-of-neanderthal-genome.html

    -La pàgina de la UCSC, la universitat on en teoria hi treballa en Green, que va ser qui va penjar tota aquesta informació així com també les seqüències del genoma neandertal: s'hi diu que s'han analitzat els genomes de 23-25 africans, europeus, i xinesos Han.
    Desgraciadament des del 6 de maig que no s'actualitza :(

    "És interessant lo de Otzi, ho havia llegit a algún lloc però no ho recordava. Potser amb el neolític i va haver realment una migració d'agricultors i ramaders des de l'est que van colonitzar les terres i van acabar competint amb la població caçadora i recolectora? Jo pensava que havia estat més una transferència cultural..."

    Crec que ningú no sap d'on venen els europeus. En els últims anys totes les teories més antigues han patit una revolució impressionant, i motles ja no es consideren vàlides. Hi ha gent que creu que els europeus d'ara no tenen res a veure amb els de fa 30.000 anys, i que van arribar molt després. Un estudi arriba a la conclusió que els europeus no descendeixen dels homes del paleolític, ni del neolític de fa 7500 anys, ni tampoc son una barreja dels dos grups. Es possible que arribessin fa nomes 5.000 anys? Em costa de creure.

    http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5949/137

    pd: estic fent les pràctiques a bialowieza, seguint la pista a una de les més suculentes peces de caça de l'edat de pedra: el bisó europeu! son realment imponents!

    Quina enveja! Jo també espero poder tocar algun dia algun animaló del paleolític, i si pot ser amb visera i bony occipital molt millor :D

    Aprofita bé les pràctiques i gaudeix-ne, potser quan tornis en Pääbo i companyia publicaran algun altre estudi... suculent :D:D:D:D

    Fins aviat!!!

    ResponElimina
  13. Mhmhm, ja no m-enrecordo gaire, perque fa molts anys, pero quan vaig llegir "Las 7 hijas de eva" que et parlava dels 7 llinatges mitocondrials principals que havien trobat crec que si que parlava de llinatges actuals que eren exclusivament europeus, no crec que s'extingissin del tot... pero be si dius que estudis recents estan aportant noves teories me'n haure d'enterar millor.
    Si es cert que es van exingir tants llinatges europeus a favor de colinitzadors potser tambe es va perdre part dels possibles encreuaments que hi podria haver hagut a Europa amb els neanderthals, en el cas que entressin en contacte.

    A mi em fa l'efecte que ve hi devia haver contacte a Europa. Segurament els neanderthals ja tenien problemes i minvava la poblacio, pero pensar que es van extingir just uns pocs milenis abans de que arribessin els africans, i a mesura que aquests s'extenien cap a l'oest, em sembla molt improbable. Serien masses casualitats, com si la seva extincio per deixar lloc als nouvinguts formes part d'un pla divi.

    ResponElimina
  14. Els autors van proposar dos models per explicar perquè no havien trobat més indicis d'encreuaments quan els moderns van arribar a Europa.

    -Perquè els europeus són descendents d'altres grups que van arribar molt després.
    Aquesta possibilitat falla en alguns punts; per exemple, per què s'haurien d'haver extingit els moderns del paleolític? Potser n'eren molts menys, però no crec pas que s'extingisin del tot ni a tot Europa.

    -Perquè quan van arribar a Europa els moderns ja eren un grup molt nombrós, i els neandertals n'eren molt pocs.
    No obstant això, sembla que els els moderns quan van arribar no n'eren tants, encara que tambe es cert que al moment de la seva extincio hi havia molt pocs neandertals i estaven molt fragmentats.

    Una cosa que cal tenir clara és que els autors no han dit mai que no hi haguessin encreuaments a Europa o a d'altres llocs. El que han dit, és que amb els mètodes actuals són indetectables. Això vol dir que possiblement n'hi devien haver, però no van ser significatius i el rastre s'ha perdut. O potser només representen el 0,001% i no es pot detectar de moment, haurem d'esperar que es desenvolupin mètoides més precisos :P

    ResponElimina