dijous, 12 d’agost del 2010

Defensa dels drets neandertals JA!


Fa un segle i mig que els neandertals ens fan companyia amb les seves calaveres somrients i les seves puntes de sílex. I també fa un segle i mig que reben tot tipus d'insults. Diguem-ho ben clar: els neandertals es troben discriminats i maltractats, i ningú no fa res per solucionar-ho.
És cert que cada cop més hi ha hagut un augment de queixes i conscienciació en contra aquesta discriminació que per altra banda afecta un grup humà.
Per què són discriminats, els neandertals, aquells poderosos homínids que es va extingir fa 30.000 anys i que ningú no ha tingut l'oportunitat de conèixer mai en persona? Quines bases té aquesta discriminació?

La meva teoria és que els neandertals en sí no hi tenen res a veure. Els neandertals només són una disfressa que ha utilitzat la humanitat -especialment els humans amb pensaments més obscurs- per mostrar la seva crueltat. Parlant clar: amb els neandertals és més fàcil saltar-se les normes. Mostrar-se com un assassí, un caníbal, un violador, sense obligacions, sense moral. No hi tenen res a veure els neandertals, pobrets. Ni tampoc l'antropologia. Tot és cosa de la part més dèbil de l'ésser humà.
Com que els neandertals estan extingits, i per tant no es poden queixar ni denunciar com caldria els seus agressors, no hi ha ningú que posi el crit al cel, ni tant que sols doni un toc d'atenció quan algun diari de prestigi, la ràdio o fins i tot les notícies insulten els neandertals públicament i no mostren ni el més mínim sentiment de culpa. Que els neandertals siguin morts no fa que la seva discriminació sigui menys greu, com tothom creu, o ni tant sols això, perquè la gran majoria de gent ni s'ha parat a reflexionar-hi.

Només cal parar una mica d'atenció per adonar-se de com n'és de profunda i com n'està d'arrelada aquesta discriminació. Per posar només un parell d'exemples, si algú diu a algú altre: quin neandertal que estàs fet!! La persona a qui van dirigides aquestes paraules segur que no se sentirà afalagat -més aviat ensenyarà les dents. També és molt comú utilitzar el paint, el photochop o qualsevol programa d'aquests per transformar cares modernes en cares neandertals. Els personatges moderns no són gaire desitjables: en Bush (en recordo una on se'l veia amb el cos d'aquell neandertal tant simpàtic que van fer els germans Kennis pel Neandertal Museum) i delinqüents. També es fa servir, evidentment, per burlar-se qualsevol que no et caigui bé.
El motiu d'aquests dibuixets és assenyalar la maldat, lletjor, incapacitat o estupidesa -qualitats que generalment es consideren negatives- relacionant aquests personatges moderns amb els neandertals.
Com és possible que insultem els neandertals d'aquesta manera, i el més important de tot: què podem fer perquè aquesta colla de sonats i avorrits parin de ficar-se amb els pobres neandertals, que per altra banda no els han fet res, ni eren estúpids, ni lletjos ni incapacitats?

Si en sou conscients, estigueu tranquils: el mestre Hawks com sempre és qui ha encetat la iniciativa de criticar certes notícies on es relacionen els neandertals amb delinqüents, violadors i altres individus indesitjables, amb una sèrie de posts que comencen per "Neandertal Anti-defamation files". Ja va pel quart.
Jo també em sentia molt indignada i impotent cada cop que llegia -i llegeixo- una notícia d'aquestes. Sovint penso que el periodista o la persona que ho ha escrit no té principis, ni educació. Si vosaltres també sentiu aquest tipus de pessigolles a la panxa que us farien enviar un exèrcit de troians a l'ordinador de l'ésser de dues potes que ha escrit aquests articles, estigueu atents perquè el que ve us pot interessar:

QUÈ FER QUAN DETECTES UN CAS CLAR DE DISCRIMINACIÓ CONTRA ELS NEANDERTALS?

Dues possibilitats. La primera, és la via ràpida, la primera que va aparèixer en l'evolució i que va molt bé per apagar el foc que surt dels queixals. El procediment és molt similar al de posar-se uns guants de boxa i començar a apallissar algun objecte inanimat tal com si fos l'agressor, amb la diferència que aquí es fa tot per ordinador.

Exemple: Notícies extretes del Google News el dia 12/8/2010. Resultats per a la paraula "neanderthal":

Primera notícia: Detective Sergeant Kevan Verry says there seems to be a Neanderthal attitude between the two gangs, who come to town to hang around the courthouse and have

Explicació: s'identifica de què va el tema (encara que sigui per sobre). En aquest cas, sembla que un parell de pistolers s'estaven barallant amb una actitud "neandertal".

ESCENA MENTAL: Ara el neandertalòfil s'imagina que els dos gangs, amb les seves pistoles i la seva actitud neandertal, comencen a disparar contra l'ésser miserable que ha escrit això. NOTA: si us fan pànic aquestes escenes de carnisseria, us podeu imaginar que les pistoles són d'aigua.

Segona notícia: Britney called Brendon a Neanderthal. Britney laughs in Brendon's face. Brendon goes off calling Britney more names, attacking her height, for one...

Explicació: sembla que aquestes línies provenen d'algun culebró o una sèrie tipus "Ventdelplà" o d'algun llibre de temàtica similar.

ESCENA MENTAL: En Brendon, cansat de tants insults, s'acosta a la Britney i diu: Sí, sóc un Neandertal, amb majúscules, i per això sóc tan sexy i intel·ligent, que no penso malgastar ni un segon més de la meva vida amb tu. QUE ET BOMBIN.

Tercera notícia: There are a few ways in which Australian comedian Jim Jefferies is like a Neanderthal. On online comedy forums such as Chortle, Jefferies is regularly...

Explicació: hi ha un comediant australià que quan actua fa pensar en un neandertal.

ESCENA MENTAL: En un número dels seus en Jim comença a llençar tomàquets que s'esclafen contra la cara de l'audiència.

Quarta notícia: Remains of an apparent Neanderthal cave sleeping chamber have been unearthed, complete with a hearth and nearby grass beds that might have once been covered

Explicació: És d'aquell jaciment anomenat Esquilleu i del qual ja en vaig parlar. Res a dir!

Cinquena notícia: Once, while he was attending a conference, an environmentalist castigated his pro-oil views as "Neanderthal". Upon hearing the remark, Stevens commented...

Explicació: Hi ha un entès en la gasolina de nom Stevens que té molt poca cura amb el medi ambient. Els ecologistes li han fet saber calificant la seva actitud de "neandertal".

Escena mental: L'Stevens punxa les rodes dels cotxes dels ecologistes i els omple el motor amb benzina explosiva.

Sisena notícia: You can't tell me that when Mr. Neanderthal reaches under that shield something's not falling off his body and into dinner. But I digress, again

Explicació: Hi ha un míster neandertal que es prepara per anar a dinar.

ESCENA MENTAL: El míster neandertal no té ganes de menjar menjar "menjar". Pensa que els convidats de la taula passats pel forn seria una opció molt més suculenta.

Setena notícia: Britney responded, saying: "He's so vile. He's a Neanderthal." Brendon faces eviction on Thursday against his in-house girlfriend Rachel...

Explicació: Un altre cop la Britney!! Què pesada.

ESCENA MENTAL: En Brendon, cansat, decideix demanar perdó. Cert, s'ha comportat com un porc amb la pobra Britney. Li promet una i una altra vegada que no ho tornarà a fer i que s'estarà al seu costat tota la vida. Fins i tot accepta casar-se amb ella, però AMB UNA CONDICIÓ: que la Britney començarà a llegir tots i cada un dels llibretets de la trilogia d'en Sawyer, una vegada darrere l'altra, i sense parar, cada dia abans d'anar a dormir, fins el dia de la seva mort. HA HA HA.

Com es pot veure, la gran majoria de vegades la paraula neandertal apareix en contextos poc desitjables.
Passem a la segëent solució en cas de trobar-nos un cas de discriminació contra els neandertals. Aquesta solució no és tant directa, perquè implica raonar, implica fer servir la SAPIÈNCIA de què teòricament hem estat dotats. És per això que he elaborat el...

MANUAL DE PRÀCTIQUES DEL BON NEANDERTALÒFIL:

*Problema: acabo de detectar una notícia/article/font que malparla dels neandertals.
Algunes maneres de solucionar-ho:

1-Si és en un fòrum, diari o blog, i hi ha l'opció de comentar-ho, es pot explicar a la persona que ha escrit el missatge ofensiu on és el seu error i per què cal corregir-lo. El neandertalòfil pot argumentar que no està bé insultar els neandertals perquè res del que van fer ni com eren física ni mentalment mereix cap tipus de discriminació. Sempre és millor utiltizar fonts d'articles científics que desmenteixen les condicions d'inferioritat i els prejudicis que la població desinformada sol tenir.

2-Si es tracta d'algun comentari d'un antropòleg mig desconegut, la cosa ja es fa més difícil. Es pot intentar arribar fins la pàgina oficial d'aquell antropòleg, en cas que treballi en alguna universitat reconeguda, i enviar-li un e-mail cridant-li l'atenció perquè moderi els seus comentaris. Com sempre, és millor anar acompanyats d'articles científics perquè les nostres paraules no quedin en una simple opinió.

3-Si és la televisió o la ràdio qui ha fet pública una informació ofensiva o incorrecta sobre els neandertals. Normalment aquests mitjans disposen de correus, fòrums, telèfons, etc, perquè els espectadors hi donin la seva opinió. Si en haver enviat la queixa, no s'obté cap resposta, sempre es pot publicar algun tipus de queixa en algun blog privat sobre el comportament de l'emisora envers els neandertals.

4-Si és un documental o pel·lícula el que es dedica a discriminar els neandertals mostrant-los envoltants de prejudicis -i generalment de porqueria-. Normalment aquests documentals tenen pàgina oficial o els pengen al YouTube, de manera que també se'ls pot fer saber el nostre estat de molèstia -i de nàusees-.


IMPORTANT A TENIR EN COMPTE:

-La força bruta no funciona. La gran majoria de les persones que insulten els neandertals ben poques vegades saben qui són. Es pot dir que els insulten més per ignorància que no pas per malícia.
Un exemple el podríem trobar durant l'edat mitjana, quan tothom creia que la terra era plana, o fins i tot fa un parell de segles, quan la gent considerava que els negres i els aborígens australians eren una altra espècie. Si algú en aquells moments hagués insultat a una persona per no saber que la terra és rodona i no pas plana, no hagués canviat gran cosa. Els motius són que la gent tenia tant arrelat i assumit que la terra era plana, que no els cabia a la ment pensar en qualsevol altra possibilitat. No és que no volguéssin aprendre, és que ningú no els va donar l'oportunitat de conèixer la veritat per tal que poguéssin triar entre continuar amb els seus pensaments erronis o bé reconèixer que potser no ho sabien tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada