dilluns, 16 d’agost del 2010
[SOTA TERRA] Avui he sentit el foc dins meu!
Abric Romaní - Negra nit. Se sent una conversa en una cova de 60.000 anys:
Fermí: Eudald?
Eudald: Què?
Fermí: Que dorms?
Eudald: Ho intento.
(pausa)
Eudald: Fermí?
Fermí: Què?
Eudald: Que dorms?
Fermí: Ho intento.
(pausa)
Fermí: Eudald?
Eudald: CALLA COLLONS!!
Han passat, tantes, tantes coses! He sentit tantes emocions, que no sé per on començar. Feia temps que cap programa televisiu em feia sentir tantes emocions com el Sota Terra d'avui. Ha estat impressionant, és com si per un instant hagués viatjat i pogués veure aquells prats verds plens de cavalls salvatges, aquell fred matinal, aquella cova plena de fogars i de... neandertals!!
Encara no m'he recuperar del tot. Ara tinc un somriure de galta a galta que m'acompanya des que ha començat el programa i que malgrat els esforços encara és aquí (he hagut de dissimular davant la família perquè no sospitessin res estrany).
He sentit la necessitat de cridar i de plorar tantes vegades, quan he vist l'Eudald fent foc de la mateixa manera que ho feien els neander de fa 60.000 anys! Ha estat tant màgic que no ho puc descriure amb paraules.
No cal ni dir com m'he quedat quan he vist la reconstrucció sencera de l'Abric, el cor m'anava a 100 per hora, només de veure aquella llar o hostal neandertal, amb tot tant ben posat, els seus fogars fets a mida per cada cosa, aquella cabana per protegir-se del fred...
I també he rigut de valent, quan en Fermí ha sortit a Capellades amb dos cranis, un de neandertal i l'altre d'humà modern, i ha començat a preguntar als capellanencs de totes les edats a veure si endevinaven qui era qui. Quin riure, aquella àvia, amb el crani humà modern a la mà, i que ha deixat anar: això, quina bèstia és?!
No cal dir que el protagonista indiscutible és l'hostaler actual de l'Abric, l'Eudald Carbonell, que ens ha fet gaudir de moments tant entranyables com aquell on ha convidat als arqueòlegs a un suculent esmorzar fet a partir de cols que només ell sap preparar.
Desgraciadament no s'ha pogut trobar cap os de neandertal; en canvi, els cavalls més sans i gustosos de la comarca sí que han aparegut, així com també les eines lítiques que tallaven com un ganivet esmolat, els negatius d'un pal de fusta on s'hi aguantava la cabana de dins la cova, i, evidentment, els fogars.
El nivell excavat fins ara pels excavadors correspon a un període de fa 60.000 anys, i tot fa pensar que encara ens queden moltes coses que ens ompliran de joia.
Em quedo amb la imatge més indescriptible que he vist, i que com a indescriptible, no puc descriure amb paraules; només sé que quan l'he vist, he sentit una cosa única, una barreja d'emoció, curiositat i exaltació: un porró i el barret de l'Eudald, col·locats al nivell on va començar a excavar per primera vegada, ja fa gairebé 30 anys. Indescriptible, el nostre Eudald.
Quin episodiàs! I pensar que s'han deixat tantes coses per explicar, TV3 podria dedicar un Sota Terra per l'Abric Romaní sol (vaaa siusplauuuuu).
Maleït sigui! No hi ha manera que el somriure em marxi de la cara! Potser seria bona idea prendre una dutxa amb aigua glaçada, per fer apagar aquest foc de 60.000 anys que em crema per dins i em fa sentir tant... viva.
Etiquetes de comentaris:
Antropòlegs,
Capellades,
Documentals.,
Dormitoris,
Jaciments
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Mmm... curiosas imágenes :D Que cercanos parecen ¿Has estado con ellos escavando?
ResponEliminaNo, què va (és el meu somni!!). Les imatges provenen d'internet, concretament del Google images snif :(
ResponEliminaHay un libro que relatan sobre las experiencias que han tenido en Atapuerca, no se cómo se llaman ¿Perdido en al colina?). Me gusta porque te cuentan las "batallitas" que no salen en un libro de lo que se hace en la excavación, como un diario...
ResponEliminaDe conya! L'acabo de buscar a la pàgina d'una biblioteca i es diu Atapuerca, perdidos en la colina: la historia humana y científica del equipo investigador.
ResponEliminaUn altre que m'apunto a la llista de lectures pendents ;)
XD Me alegro, lo leí hace tiempo y no es la primera vez que me confundo de título y luego sale otra cosa... :P
ResponEliminaVatua l'olla! Me'n vaig oblidar!!! El dilluns d'abans havia buscat de que aniria el programa i al veure que no era el de l'abric romaní vaig pensar que ja l'haurian fet!
ResponEliminaPerò en fí, llàstima que no hagin trobat cap os...
Ostres Adrià, però si ho tenen a la pàgina oficial del Sota Terra, i només cal mirar el teletext per saber de què anirà el capítol del Sota Terra! Ara si el vols veure t'hauràs d'arriscar a carregar els vídeos que hi ha a la pàgina (jo no ho faria si no tens una banda ampla mooooooolt potent) o bé esperar-te que repeteixin el Sota Terra en algun futur incert.
ResponEliminahttp://www.tv3.cat/sotaterra
A veure, l'episodi observat objectivament potser no sembla impressiu, el que passa és que el fet de veure l'Abric Romaní i els arqueòlegs excavant per allà a molts ens va emocionar, però tens raó que no van trobar cap os humà, encara que això ja era previsible, i que tal com van comentar els arqueòlegs, anaven tots molt desorientats, i suposo que ho van haver d'omplir amb una mica d'història i d'històries de com vivien els neandertals i els esmorzars Carbonell, però tot i així, va estar molt bé, em fa pena que ja hagi passat una setmana...