diumenge, 29 d’agost del 2010

[Genoma]: El Projecte Genoma Neandertal ha... FINALITZAT!

Han arrivat notícies del genoma neandertal. Males notícies. Molt males notícies. PITJORS IMPOSSIBLE!!!

Què ha passat? Doncs que han donat la feina per conclosa. No hi ha més feina. Les paraules que van sortir de la boca de Carles Lalueza en una entrevista del diari El Comercio Digital van ser que el Projecte Genoma Neandertal està... TANCAT.

El mapeig genètic aconseguit sobre el total del genoma neandertal és una mica menys del 63%. La pregunta que us esteu fent tots ara és: per què no han arribat al 100%??!!



Carles Lalueza va explicar a la conferència de la UAB que no es podria arribar al 100%, perquè a partir d'un 80% totes les seqüències que es recuperarien serien ja repetides. Aquest és un problema purament estadístic, que estic explicant de memòrica, però el que vull que quedi clar és que d'entrada ja sabien que no podrien arribar al 100%. El que m'ha sorprès és que donessin la investigació per finalitzada amb només el 63%. Em pensava que arribarien al 80%, i en Carles a la conferència no va dir res que el projecte finalitzaria tant aviat!!

Sigui com sigui, aquest 63% és "suficient" per Carles Lalueza, perquè l'objectiu era arribar a un nombre de nucleòtids semblant al del genoma humà.

Si això és cert, segurament deu voler dir que el principal ja està dit, i ja es va dir a l'article oficial "A draft sequence of the neandertal genome", com ara l'1-4% d'encreuament, els temps de divergència entre els dos llinatges, la llista de gens exclusius que els humans moderns no comparteixen amb cap altra espècie del planeta, etc.

El que passa és que Carles Lalueza, també recordo que va dir a la conferència que s'havien trobat 83 gens exclusius del nostre llinatge, i que en seqüenciar més ADN neandertal es podria arribar als 200. O sigui que no us desespereu ni us llanceu daltabaix del balcó, perquè com va dir el Dr. Tattersall "Òbviament, aquestes no són les darreres paraules dels autors" i que els neander encara ens amaguen molts més secrets que esperen impacientment ser descoberts.



El que em torno a preguntar per desena vegada és: si el projecte ja ha finalitzat, d'on treuran la nova informació?

A l'article de l'esborrany del genoma hi diu que han inspeccionat (diguem-ho així) 4 bilions de nucleòtids provinents de 3 individus diferents. En canvi, al seu universalment famós NEANDERTALS LIVE! en Hawks ens diu: From these skeletons they got 5.3 billion bases of sequence. És a dir, que se n'han recuperat 5,3 bilions, però només se n'han desxifrat 4. Això deu voler dir que encara queden 1,3 bilions que esperen rebre atenció. Paciència, que encara no està tot dit!

I perquè no agafeu cap depressió ni gasteu tots els mocadors de paper que teniu a casa, Carles Lalueza ja està començant a buscar inversors per finançar un nou projecte que seqüenciarà més genomes neandertals del..... SIDRÓN!!!!!!!!! i que portarà el nom de Projecte de Diversitat Neandertal, que sona de P.M.

El motiu és que el genoma neandertal només està representat per un sol individu que prové d'uns altres tres, i que la participació de l'ADN neandertal sidronenc va ser mínima, de només el 0,1%. És per això que es necessita un altre genoma d'un altre neandertal, i els del Sidrón, per la seva integritat i excel·lent estat de conservació, són una bona opció.

Però tenim un problema: els diners. Carles Lalueza ha estimat que calen uns 2,5 milions d'euros per tornar a fer-me agafar una passa de neandertalitis, és a dir, de publicar més estudis que ens faran vibrar a tots d'emoció i d'alegria!!!

Aquests diners, ell confia que arribaran d'Europa, lloc on és molt més fàcil finançar una investigació com aquesta amb fons privats, i no pas d'Espanya, on de moment és impensable. Sap que no serà fàcil, però com que el projecte és tant neandertalment interessant, es mostra confiat.

Carles Lalueza també ens ha fet conèixer una altra dada molt trista: El Sidrón s'està quedant sense pressupost per culpa d'una retallada del govern. Tots sabem que estem en temps de crisi, i que les retallades arriben quan menys te les esperes. Aquest ha estat el cas del Sidrón, i malauradament per aquests investigadors i arqueòlegs, no es podran finançar campanyes durant els propers anys.



Què passarà durant els propers anys? No us preocupeu, no llanceu la tovallola, que continuarem tenint notícies dels neandertals! Continuarem saltant d'alegria, llegint articles d'en Hawks comentant els resultats del genoma, entrevistant en Pääbo, en Green, en Lalueza, l'Arsuaga, en Trinkaus, etc, etc, etc, gaudint de reconstruccions i documentals cada cop més realistes i lliures de prejudicis, i en un futur no massa llunyà (calculo que uns 4-5 anys més) tindrem més genomes neandertals seqüenciats! Carles Lalueza és un tipus segur de sí mateix i molt realista, a més a més d'un gran genetista, escriptor i persona. I si diu que aconseguirà els diners per finançar el projecte, és que els aconseguirà. Ell n'està convençut que acabarà seqüenciant un altre genoma d'un altre neandertal, aquest cop del Sidrón. I si ell que és més vell que jo ho viurà, jo també hi seré!

Mentrestant paciència, i sobretot esperança, que diuen que és la última cosa que es perd. Potser el Projecte Genoma Neandertal, una de les investigacions més neandertal [perdoneu-me, quan em quedo sense paraules per descriure una cosa, faig servir la paraula "neandertal"] ja ha finalitzat, però ben aviat en començarà un altre amb el nom de Projecte de Diversitat Neandertal, no pas menys neandertal que el primer.



I és que com diu un proverbi, quan es tanca una porta, se n'obre una altra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada