dilluns, 9 d’agost del 2010

Els neandertals contradiuen la Bíblia? (I)

Tots sabem què és la Bíblia, encara que no tots hi creguem. Hi ha gent que hi creu en algunes coses, i n'hi ha d'altres, principalment residents als EUA, però també a gran part d'Europa, que se la creuen LITERALMENT.
Això vol dir que aquesta gent es pren molt seriosament allò que el món va ser creat en 7 dies, que la dona prové d'una costella de l'home i que Noé es va tancar en una gran arca amb una parella de cada espècie d'animals fins que el diluvi va parar (i Déu li ho va fer saber enviant-li un colom amb una branca d'olivera al bec).
Dins el món de l'antropologia i en general de qualsevol ciència, aquests creients, anomenats creacionistes, són pràcticament inexistents, i alhora fortament criticats. Les crítiques, tenen, segons el meu parer, una gran justificació: la Bíblia és un llibre que va ser escrit fa molt pocs milenis per éssers humans, i és ple d'històries fantàstiques incompatibles amb el sentit comú.
Per no semblar tant cruels, alguns científics admeten que la Bíblia és " una obra molt bella, de les més belles que ha escrit mai l'home". No sé si això és cert o fals per l'exemplar original. El que puc afirmar és que el parell d'exemplars que corren per casa, arrugats, mig florits i amb les pàgines impossibles d'ordenar de tant rebregades i desengaxades que estan, m'han semblat d'una qualitat literària comparable a la trilogia d'en Sawyer. Punt final.


Passem a l'aspecte que ens afecta: els neandertals. Imaginem-nos per un moment que la Bíblia és un recull d'històries i llegendes del passat que han anat passant de boca a boca des de fa centenars o potser milers d'anys. Imaginem-nos per un moment que, encara que força canviades, aquestes llegendes tinguin una part certa, que ens explica un episodi d'aquells africans que van abandonar el continent africà i pel camí es van topar amb els neandertals, i que per tractar d'esbrinar-ho, haguem d'estudiar textos de llibres milenaris com la Bíblia, que ens en podrien donar indicis.
Si els neandertals no són considerats humans, llavors cap problema, se sobreentén que Déu els va crear durant aquells set dies (no recordo si va ser el quart o el cinquè, el que recordo és que el setè era un diumenge, i per tant no es treballava) juntament amb els micos, els lleons i els rat-penats. Haurien anat a parar, una parella de cada, dins l'arca (encara que no s'esmentin enlloc) i no se n'hauria parlat més.
Ara bé, si els neandertals realment eren humans i van interaccionar amb els primers humans, com semblen indicar els últims estudis que els creacionistes curiosament! també llegeixen, la cosa ja canvia radicalment. Els neandertals, com a grup humà, i alhora diferenciat d'Adam i Eva, haurien de tenir un lloc a la Bíblia, s'hi haurien d'esmentar, perquè és allà on s'hi explica la Veritat. Després d'haver estat creat Adam i Eva d'una costella seva, els neandertals haurien d'aparèixer en algun lloc, entremig d'aquella fauna exòtica.

N'hi ha que els han volgut veure representants per Abel, un dels fills d'Adam i Eva. Com que Abel era caçador i bon jan, i va ser assassinat per Caín, el seu germà que era agricultor, l'escena encaixa a la perfecció, tenint en compte dues coses: a) l'extinció dels neandertals, principalment caçadors, i b) el caràcter destructiu innat dels humans moderns. I per postres, només ens calen les paraules del Creador: "Caín, què has fet, que has matat el teu germà?". Els creacionistes passen per alt una cosa: que al paleolític superior l'agricultura encara no s'havia inventat. Però tant se val, un detallet com aquest no farà tombar un relat tant èpic (rialles).

El següent passatge on s'ha volgut veure que el Creador parlava dels neandertals, ha estat una escena on hi aparèixen uns àngels de dimensions considerables anomenats Nefilim (no els havia vist mai a les Bíblies que tinc a casa, potser n'hi ha diferents versions).

A la viquipèdia s'hi pot llegir de què va el tema, amb la citació de l'únic passatge bíblic on hi surten aquests angelets:

"Segons la Bíblia, els Nefilim apareixen com la causa del augment de la maldat de la humanitat."

"Esdevenir que quan van començar els homes a multiplicar-se sobre la faç de la terra i els van néixer filles, en veure els fills de Déu que les filles dels homes eren belles van prendre per a si dones, escollint entre totes. Llavors va dir el Senyor: «No romandrà per sempre el meu esperit en l'home, perquè certament ell és carn, però viurà cent vint anys». Hi havia gegants a la terra en aquells dies, i també després que es van arribar els fills de Déu a les filles dels homes i els van engendrar fills. Aquests van ser els homes valents que des de l'antiguitat van assolir renom" -Gènesi 6, 1-4.

On són els Nefilim? Hem d'intuïr que són aquests fills de Déu que es van aparellar amb les filles dels homes i dels quals en van néixer aquests fills tant valents que van assoliar renom?

Contino llegint:

"El diluvi universal, i com a conseqüència la destrucció de tota la humanitat va ser provocada per aquests éssers, que no haurien estat creats segons els plans de Déu, no tenen capacitat espiritual i per tant no tenen resurrecció. De manera similar es tracta segons altres versions, de la descendència dels àngels caiguts i les filles d'Adam, d'on va sorgir aquesta raça per tal de sabotejar els plans de Déu, creuant-se i contaminant la descendència d'Adam. (Nefilim, significa els caiguts). La paraula Refaïm s'interpreta també com mort o mort."

O sigui que els Nefilim eren dolentots i van crear molt de merder. Ho sento, és massa complex per mi com per entendre-ho. Per què surt Adam, ara? I els àngels què hi tenen a veure amb tot això? Ah, que n'hi ha diferents versions!? Molt bé, ho deixo estar, no me'n sortiré. Només intentaré trobar alguna relació entre tot això i els neandertals, alguna possible connexió, si és que és possible. Ho torno a llegir. Un segon. Però Déu no era el Creador? Com és que aquests éssers van ser creats fora dels seus plans? Ep creacionistes, aquí hi ha una cosa que falla! (si només en fos una...).

La única referència que veig que pugui lligar tot això amb els neandertals és:
-Un grup de diferent orígen del "protagonista" o humà que s'encreua amb algunes dones i tenen fills.

Això no ens diu gran cosa, i encara menys tenint en compte que la Bíblia tracta els Nefilim de gegants, quan tots sabem que els neandertals no destacaven precisament per la seva alçada. Altres coses sí, però d'alts no ho eren especialment (tampoc baixos).

M'intriga saber l'orígen d'aquests Nefilim, encara que segur (99,99% comprovat) que no tenen res a veure amb els neander. Qui se'ls va inventar, i per què? Qui va voler embolicar encara més la troca, prou que ho estava amb en Noé atrafegat fent-se l'arca per escapar del gran diluvi que el Creador envià per carregar-se tots els homes "dolents"?

CONTINUARÀ...

1 comentari:

  1. cita: "Dins el món de l'antropologia i en general de qualsevol ciència, aquests creients, anomenats creacionistes, són pràcticament inexistents, i alhora fortament criticats". Contesto jo que, que si son fortament criticats es que "existeixe" de veritat sinò no se'ls temeria per combatre'ls amb tant d'ardor. Tot es cosa de "creença", tan si es vol creure amn el Creacionisme com si es vol creure amb l'evolucionisme. Però em penso que si creiem amb el segon no ens sortirem de la Crisi moral que patim. Felicitats pel blog en català.

    ResponElimina