dimarts, 10 d’agost del 2010

Notícies dels Palomas!


La XIXena campanya d'excavacions a la Sima de las Palomas (Torre Pacheco, Múrcia, ESP) , un dels jaciments més importants no ja de la península ibèrica, sinó m'atreveixo a dir de tot el rang d'habitatge neandertal, ens ha sorprès aquest cop amb una molt bona notícia: 3 esquelets neandertals més, datats en 50.000 anys, han estat trobats.

Michael Walker, el nostre reconegut antropòleg, ja fa anys que no es separa del pic i la pala per esbrinar quin va ser el destí dels últims Palomas.
Fins avui, 8 són els neandertals recuperats d'aquest jaciment, alguns en molt bon estat.
Els esquelets, força complets amb cranis i mandíbules, pertanyen a dos adults i un varó jove. Desgraciadament no n'he pogut trobar cap més detall, espero que l'equip d'en Walker ja n'estigui preparant un article dels seus.

Aquestes excavacions fa més de 10 anys que es van començar. La primera troballa es va produïr l'any 1991 per un espeleòleg, i des de llavors, que és un no parar.

Quiners sorpreses més ens amaga aquest jaciment? Fins ara sabem que allà hi van viure els penúltims neandertals, datats en uns 40.000 anys, alguns dels quals fan sospitar d'alguna presa de contacte amb els nouvinguts africans, també s'hi han trobat nombroses puntes de sílex de color blanc, pertanyents a la indústria musteriana, dos esquelets articulats i sencers (una troballa que feia més de 30 anys que no es repetia!), dos cranis que evidencien possibles rituals funeraris, i parlant de simbolisme, molt aprop en l'espai i en el temps l'equip d'en Zilhäo hi van trobar petxines decorades amb pigments naturals que demostren el bon gust d'aquells neandertals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada