dimecres, 25 d’agost del 2010

NeandyMouse: Ètic o no?

Tal com ha repetit diverses vegades Carles Lalueza, seria molt interessant d'introduïr en rates aquells gens en què els neandertals es diferencien de nosaltres per poder així entendre millor què és el que ens fa únics, i possiblement comprendre també i poder tractar transtorns com ara l'esquizofrènia i l'autisme, que sembla que els neandertals, a diferència nostra, no patien.



Per fer això, evidentment, caldrà manipular l'ADN del que va ser algun dia un neandertal.
Altres línia paral·leles d'investigació podrien consistir en, per exemple, "humanitzar" neandertals. Sabem que perquè això passi haurem d'esperar molt de temps. Mentrestant, la investigació ja ha començat amb els parents vius més propers de l'home: els primats no-humans. Els experiments duts a terme consisteixen fonamentalment en modificar aquelles seqüències en què els ximpanzés difereixen dels humans, i transformar-les en idèntiques a les humanes, és a dir, en poques paraules, es tracta d'humanitzar els ximpanzés.

Els motius d'aquests experiments són bàsicament els mateixos que els dels NeandyMouse o rates neandertalitzades: comprendre determinats aspectes del desenvolupament humà que difereixen de la resta d'animals i que els ximpanzés, per ser tant semblants a nosaltres, són els candidats perfectes per convertir-se en els nostres conillets d'índies. I si ho fan amb els ximpanzés, per què no amb els neandertals, sabent que encara se'ns assemblen més? Us ho imagineu. que algun dia s'arribin a utilitzar neandertals per a aquests experiments?

Experiments d'altra banda no massa agradables pels pobres primats no humans que els han de soportar. És precisament per això que aquests científics amb el seu article denuncien que no és ètic fer passar aquests parents nostres per unes monstruositats que no em vull ni imaginar. Me n'alegro de saber que hi ha algú que ho denuncia, perquè més d'una vegada he vist en algun documental a la tele com obrien el cervell d'un pobre ximpanzé que pocs minuts abans estava saltant i menjant ben tranquil a la seva gàbia:

The ethics of using transgenic non-human primates to study what makes us human.

"A flood of comparative genomic data is resulting in the identification of human lineage-specific (HLS) sequences. As apes are our closest evolutionary relatives, transgenic introduction of HLS sequences into these species has the greatest potential to produce 'humanized' phenotypes and also to illuminate the functions of these sequences. We argue that such transgenic apes would also be more likely than other species to experience harm from such research, which renders such studies ethically unacceptable in apes and justifies regulatory barriers between these species and other non-human primates for HLS transgenic research."



Caldrà buscar alternatives per estudiar aspectes de la nostra manera de ser que ens fan únics sense haver de fer mal a aquests animals. N'estic convencuda que en un futur apareixeran mètodes que permetran prescindir de l'ús d'animals vius als laboratoris, i evitaran així qualsevol risc pels futurs clons neandertals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada