Els arqueòlegs de l'IPHES ens acaben de donar una suculent notícia: fa 50.000 uns quants xefs neandertals van esquarterar un cèrvol, amb molta cura en van treure les costelles, i les van fer a la brasa. Si després ho van amanir amb herbetes i hi van posar una mica de sal, encara no ho sabem, però poc ens falta.
El lloc escollit per fer la costellada -així ho han batejat-va ser l'actual cova de les Teixoneres, a Moià (Bages).
Tota aquesta escena del gran banquet neandertal que hi devia haver s'ha deduït a partir d'un fogar i unes costelles de cèrvol que segurament hi tenien una relació força directa.
Això del banquet només és un petit aperitiu, perquè de fet, tot està per començar: el fogar encara s'ha d'excavar perquè ens aporti més detalls de la vida d'aquells caçadors i els seus xefs i convidats.
De moment, ja és una bona notícia comprovar que fa 50.000 anys els neandertals ja corrien per la comarca del Bages empaitant Bambis.
Els arqueòlegs tenen del 2 al 22 d'aquest mes d'agost per fer tota la feina. Quines sorpreses més ens amaga, aquest banquet?
I és que segons ells, quan hi havia foc, hi havia caliu. Els neandertals s'hi asseien als voltants, començaven a parlar de la jornada de caça, del temps que feia, explicaven contes, acudits, contemplaven els estels, en fi, quins temps, quina nostàlgia...
L'estudi a més a més també servirà per conèixer a partir de les restes de carbó vegetal, quines espècies d'arbres escollien els neander per fer foc, que com tots sabem, hi tenien la mà trencada.
Jordi Rossell, un dels líders de l'equip, creu que els neandertals eren uns depredadors molt pitjors que el llop, el lleó o l'os de les cavernes, perquè de fet, els caçaven i se n'alimentaven. Fins i tot és possible que aquesta mateixa cova fos ocupada per ossos de les cavernes fins que hi van arribar ells i els van dir de bones o de males maneres -més aviat de males- que escampessin la boira. Unes autèntiques feres de la prehistòria.
Com a curiositat, els arqueòlegs han trobat que les eines de pedra de la cova de les Teixoneres no van ser fabricades amb materials de per allà aprop; això fa pensar que els individus que hi anaven a passar les vacances les devien portar de molt lluny, i implica una alta mobilitat dels grups neandertals.
Només he tastat la carn de cèrvol una vegada a la vida: en un casament. I em va agradar molt. N'estic conveçuda que si aquells xefs neandertals obrissin un restaurant a Moià oferint les seves especialitats culinàries es farien d'or.
A més a més, aquests arqueòlegs tant simpàtics han creat un blog EXPRESSAMENT per mantenir-nos informats del dia a dia. Corro a afegir-lo a la meva llista de webs NeanderInteressants.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada