dijous, 16 de setembre del 2010

AO, el darrer neandertal, no va viure pas a Gibraltar... sinó a Esquilleu!

"Un piset neandertal" és el títol que ha donat el diari elperiódico al jaciment neandertal d'Esquilleu, a Cantabria.
Esquilleu no en té massa de piset: no consta ni d'ascensor, ni de conducció d'aigua, ni d'electricitat, ni de lavabo; el que sí que té Esquilleu és un dormitori-sala d'estar amb una llar de foc que molts pistets moderns envejarien, però per mi els del diari l'han errat posant aquest nom a la notícia. Els neandertals no en necessitaven per res, de piset. Amb la seva cova i cabanes interiors envoltades de fogueres en tenien prou i de sobres.



Els detalls del llit ja van ser comentats fa poc, però aniria bé recordar-los per si mai us quedeu a dormir a muntanya i us en voleu fer un de ben còmode, són que estava fet de plantes, fusta i suro. La disposició d'aquests elements la deixo a les vostres mans, sempre i quan tingueu en compte que les plantes no han de tenir punxes ni ser de cap material irritant. I no us oblideu de fer el foc i procureu que no s'apagui durant la nit.

Encara que no ho pugui semblar, aquests llits són molt importants per saber com descansaven els neandertals, perquè de fet se n'han trobat ben pocs en bon estat de conservació. Saber com eren els llits ens anirà bé per descobrir els secrets nocturns dels neandertals: què feien i com quan se n'anaven a dormir, i també com estructuraven l'espai de la seva llar.

Aquest llit, que més aviat anomeria jaç, ha estat datat entre 39.000 i 53.000 anys enrere. Els arqueòlegs que hi han participat, alguns d'ells de l'equip de l'IPHES, han coincidit en què aquells neandertals, per cert dels últims, eren ben endreçats i utilitzaven l'espai d'una manera ben determinada i semblant de com ho fan les societats modernes caçadores/recol·lectores.

I ara la sorpresa, que l'he reservada pel final. És que si l'hagués escrit al títol o comentat més amunt no tindria gràcia! És per això que he decidit reservar-la pel final, perquè és realment una dada que ens ha de fer obrir els ulls com unes taronges: han dit per endavant que no tots els arqueòlegs de l'equip hi estan d'acord, però podria ser que a l'Esquilleu hi haguessin viscut neandertals fins fa... 25.000 o 26.000 anys!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Això és molt poc, gairebé a tocar nostre. De fet, encara menys que a Gibraltar, on se suposa que hi van viure els últims, i que han estat datats en 30-32.000 anys. Si les dates de l'Esquilleu es confirmen (han dit que en publicarien un article aviat) això voldrà dir que els neandertals més moderns datats fins ara van viure a la serralada cantàbrica. I no només això, sinó que si a l'Esquilleu n'hi havia de 25.000 anys, també podria ser que se'n trobessin de fa 20.000 o... 15.000 anys!!!!!!!!! Per què no? Si aquests neandertals no es van extingir de cop per culpa de la competència dels humans moderns, que fa 25.000 anys segur que ja campaven alegrement pels voltants, ni de qualsevol altre factor, quin va ser el seu destí? Quan fa que es van extingir els últims neandertals i per què? I si es van trobar cara a cara amb els nouvinguts, què va passar? En Zilhao diu que fa 37.000 anys es van extingir els últims que vivien a la península. Llavors què va passar amb els d'Esquilleu, que van sobreviure 12.000 anys més, en cas que les dates siguin certes? És hora d'escriure un bon i gran interrogant, l'únic signe del teclat que ara mateix simbolitza a la perfecció què en sabem sobre l'extinció dels neandertals:

?

2 comentaris:

  1. Bueno, por fin salió, se decidio Javier a sacar la noticia "oficialmente"

    Es evocador... Los últimos neandertales en desfiladero de la hermida, explotando el valle "refugio" adyacente, Liébana (ya comenté lo que me dijo d'Errico al respecto hace unos años)

    Espero que Javier y cia. consigan presentar bien-bien su caso, y complementen las dataciones de C14 con otros métodos y "cierren" bien el tema de las industrias (como no hay restos humanos, la adscripción Neandertal de los depositos de 25000 se basa en las industias líticas, que al parecer son típicamente Musterienses). Seguro que lo harán, porque son gente muy competente.

    ResponElimina
  2. Si, ja vas comentar que a l'Esquilleu s'hi havien trobat dates molt més recents, i em vas ajuntar dos enllaços de dos treballs que se n'havien fet.

    Pel que he pogut llegir, es que en cas d'haver viscut fa 25.000 anys, els investigadors han dit que aquests neandertals havien quedat arraconats pels moderns, i que per això vivien a les zones més infèrtils i desolades de la peninsula. No sé pas si això és veritat... el que m'intriga és que si els neandertals van viure allà fins fa 25.000 anys, també seria possible trobar ocupacions d'en fa 20.000, i això encara complicaria més saber per què es van extingir.

    Jo espero que puguin acabar de confirmar aquestes dates, i en aquest cas quedaria ben clar que els últims neandertals no van viure pas a Gibraltar, sinó a Cantabria, de moment, perquè poden aparìexer restes encara més recents.

    L'Esquilleu és una mina! Segur que en sentirem a parlar molt durant els propers anys.

    ResponElimina