dissabte, 18 de setembre del 2010

Cova Foradà. La Safor. 40.000 anys. Sencer!

El jaciment valencià Cova Foradà de Oliva pot semblar un nom una mica estrany que no és massa conegut. Era. Des d'ahir, és notícia entre tots els neandertalòfils peninsulars (no sé pas si aquesta magnífica notícia haurà travessat l'Atlàntic, espero que sí). Cova Foradà ha saltat de cop al pòdium de la JNI (jaciments neandertals més importants).



No n'hi ha per menys: els arqueòlegs que hi han fet campanya aquest estiu per 30ena vegada, han descobert un neandertal que ha hagut de suportar el pes de 9 metres de sediments a sobre seu i atrapat dins d'un motlle de ciment fet a partir de carbonat càlcic durant més de 40 milenis. Però quin neandertal tu! Amb aquesta troballa segurament ja no sentirem més allò de què tant sovint es lamenten els antropòlegs "mai no s'ha trobat cap neandertal sencer".

El nostre protagonista encara no té nom ni sexe, només sabem que possiblement ronda els 40.000 anys, o fins i tot una mica més. Els excavadors no n'han volgut avançar res fins que no hagin estudiat el nostre anònim ben detalladament.

Aquest jaciment que s'ha mantingut gairebé en l'anonimat, és de fet un dels més importants de la península: es creu que va ser inicialment habitat fa 100.000 anys i fins en fa 8.000 o 9.000.

Una troballa com aquesta ha fet moure el cul de mitja comunitat antropològica de la península, fins i tot dels d'Atapuerca, que com sabem, estan ben enfeinats, i més que ho estaran durant els propers segles -Arsuaga dixit.



Quina vida portava el nostre Anònim? El més probable és que cacés animals petits, recollís herbes i fruits i fos carronyer ocasionalment, però en qualsevol cas, sempre és millor que ens ho expliqui ell/a. N'esperem impacients un informe forènsic ben detallat, que no pot trigar gaire a sortir.

Font: lasprovincias.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada