dissabte, 11 de setembre del 2010

Atapuerca, on la frontera entre l'home i la bèstia sembla desaparèixer per moments

Notícies de la serra d'Atapuerca, quest cop -per variar- sobre canibalisme. Ja fa dècades que es sospita que els homínids que hi van viure fa més de 800.000 anys, és a dir, els H. antecessor, practicaven el canibalisme, però fins ara hi havia divisió d'opinions -i espero que n'hi continuï havent- sobre els motius d'aquest canibalisme: era un fet puntual, associat a algun ritual o a condicions de vida molt dures, o més aviat es tractava d'una cosa cotidiana i ben habitual, en què aquells homínids, per variar una mica el menú, un bon dia menjaven cèrvol i el següent l'amic o el parent, sense que això els impedís agafar el son.



L'equip de l'IPHES -on també hi ha participat el nostre Eudald- ha analitzat restes de fòssils trobades l'any 2003, i ha arribat a la conclusió que el canibalisme d'aquests homínids obeïa a necessitats nutricionals, i no pas rituals, i era habitual. Entre les restes s'hi troba l'esquelet d'un nen, que presentava marques de tall amb eines lítiques per tot el cos. La diversitat d'individus -se n'ha trobat de totes les edats i mides- així com la seva distribució, al costat d'ossos d'altres animals (cèrvols, cavalls...) , han fet pensar a l'equip de l'IPHES que aquests homínids encara no sabien distingir entre una bèstia i una persona, i que per aquest motiu no mostraven cap diferència significativa a l'hora de triar el plat principal del menú del dia.

En paraules d'Isabel Caceres, membre de l'equip d'investigació: "ens trobem davant del cas de canibalisme cultural més antic conegut fins al moment". Encara que les pràctiques d'aquells simpàtics i fornits Antekessors ens puguin semblar repugnants, cal recordar que "el canibalisme s'ha constatat en diferents espècies del gènere Homo, com ara els neandertals i els sàpiens, i en alguns grups humans actuals encara es continua practicant de forma ritual".



Aquest cop no estic al 100% d'acord amb les conclusions de l'IPHES. Crec que els Antekessors havien de reconèixer per força un membre de la seva espècie, com fan la gran majoria d'espècies de mamífer, i els grups moderns que practiquen el canibalisme. Potser d'aqui uns anys una altra investigació i la troballa de més fòssils d'Antekessor arribaran a conclusions diferents.
En qualsevol cas, això no els converteix en monstres ni molt menys. De caníbals ho som o ho hem estat algun cop tots els del gènere Homo, i cal tenir present que ells vivien en condicions molt pitjors que les nostres. Potser aquesta mostra de fòssils representa un període d'escassetat de menjar gairebé total i de condicions climàtiques molt dures, i per aquests motius, alguns grups d'Antekessors van adoptar com a pràctica habitual, durant alguns milenis, menjar-se els uns als altres.

Font: El Periódico

2 comentaris:

  1. Estaba leyendo un artículo sobre canibalismo en masa en el neolítico y me he acordado de este post (""De caníbals ho som o ho hem estat algun cop tots els del gènere Homo"). Quizás te interese:

    aqui

    ResponElimina
  2. Gràcies Millán, com sempre molt interessant :)

    Sempre va bé poder comparar el canibalisme d'aquells homínids amb el "nostre" per adonar-nos que en això no hem canviat gaire. No hi ha hagut cap gran canvi en la mentalitat humana, perquè aquelles sepultures només tenen 5000 anys! Probablement se'n trobaran d'altres encara més recents. La única cosa que ens diferencia és que ara està mal vist menjar carn humana i "abans" no. Vaig llegir un comentari d'un defensor dels drets dels animals que deia que estaria bé que en un futur també estigués mal vist menjar carn animal. Potser és un pèl exagerat, perquè si només ens nodrim a base de vegetals ens faltaran moltes vitamines essencials, però vés a saber, potser s'inventaran maneres de prendre aquestes vitamines sense haver de sacrificar animals.

    ResponElimina