diumenge, 5 de setembre del 2010

Ice Age, l'edat de mel.



Ice Age és una pel·lícula de l'any 2002 que va bé mirar en època de vacances, perquè amb tant de gel sembla que et refresquis, encara que a l'hora de la veritat això no és més que una il·lusió òptica, perquè tant bon punt s'acaba la pel·lícula, te n'adones que tens l'esquena negada de suor.
Si en vull parlar és precisament perquè em va semblar que hi sortien neandertals.

Resumida en una frase que deia The Coolest Event In 16,000 Years, Ice Age ens vol demostrar que no és possible fer una pel·lícula animada per a un públic infantil i alhora ser fidel a la (pre) història. Deu ser que la (pre) història és massa avorrida per fer riure una mica la canalla, o almenys assegurar als pares que els seus fills aguantaran una hora i quart asseguts en una butaca sense apartar els ulls de la gran pantalla, i que per tant els 5-10 euros que els haurà costat l'entrada no hauran estat (tant) en va.

Què és Ice Age, i quin paper hi juguen els neandertals?



Comencem pel principi: Ice Age és un plagi. Un plagi descarat, descaradíssim de Shrek i Monsters S.A. Però un plagi que a més a més té la barra de sentir-se orgullós de ser-ho, a diferència d'altres plagis, que més aviat tendeixen a amagar la seva condició plàgica. No, Ice Age és com aquell que se't cola al metro per darrere, i quan te n'adones, et mira fixament als ulls i et diu: Si, em colo. I ben orgullós que n'estic, és genial colar-se. O bé com quan algú llença un paper al mig del carrer enlloc de fer-ho a la paperera i respon així: Sí, llenço els papers a terra sempre, és que em va molt millor, m'és molt més còmode que no pas anar cap a una paperera, doblegar l'esquena i estirar el braç, i a més, com que la vida són quatre dies, oi?
Si és que mai va arribar cap queixa dels productors d'Shrek o de Monsters S.A., els directors d'Ice Age devien fer el sord, perquè al cap i a la fi, qui no ha plagiat res algun cop a la seva vida?
I en qualsevol cas, l'objectiu ja estava assolit: l'audiència ja havia pagat per anar a veure-ho.
Anar a veure què? Què té Ice Age que faci que la gent no la critiqui durament, com estic fent jo ara?

3 coses: els diàlegs (més aviat l'entonació) dels tres personatges principals que capten l'atenció auditiva de tots els timpans de la sala, la planitud i la violació de la història i les lleis naturals.

Els diàlegs no és que siguin res de l'altre món, sinó simplement humor fàcil, d'aquell que ens fa escapar alguna rialleta de tant en tant. La planitud: l'argument és PLAAAAAAAA però que de tant pla, es fa rodó. I per últim, la violació de la història i les lleis naturals. Això "mola", ho fan sovint aquestes pel·lícules animades, perquè com he dit abans, sinó seria molt avorrit (o no?).



També cal afegir-hi un altre subapartat essencial per "caure bé": la moralitat. La maleïda moralitat, que fan servir com un esclau encadenat que hagués de sortir a totes les pel·lícules animades per tal de satisfer espiritualment l'audiència. És clar, una pel·lícula moral no es pot criticar. Una pel·lícula moral és "bona", ens ensenya el bon camí, ens toca el cor, ens fa ser millors. MALEÏTS BABAUS! Obriu els ulls, que no ho veieu que us enganyen una i una altra vegada amb el mateix paquet de frases i situacions que han de dir els personatges per tal que us enamoreu de la pel·lícula i en benparleu?! Moralitat? Jo en diria inmoralitat: inmoralitat que els directors fan servir per omplir-se les butxaques mentre a vosaltres us cau la llagrimeta, primats innocents!

Però es que Ice Age a més a més ho fa tot d'una manera molt barroera: on s'és vist que de cop i volta, de dins una muntanya gelada en surti una riuada de lava disparada cap al cel? On s'és vist que el temps canvii misteriosament i amb una velocitat fulminant d'assolellat a terribles tempestes de neu? On s'és vist que en una de les primeres escenes on l'esquirol provoca un gran terratrèmol, apareguin dos blocs de gel enormes del no res !?!??!, i que vagin avançant (!!??!) enmig d'una esplanada, com si tinguéssin potes!?!?!?!?
I això només són alguns dels molts errors gràfics que hi ha. Si haig de començar a parlar d'altres tipus d'errors no acabaria mai.



Per tant, anem pel tema que ens toca: els neandertals.
Els neandertals no hi tenen cap paper enmig de tot aquest terrabastall. Simplement, són un element més del paisatge, com ho podria ser una muntanya o un arbre. I com a tals elements del paisatge, no parlen. Només preparen les coses perquè els 3 personatges principals puguin continuar amb els seus diàlegs empastifats de caramel ensucrat amb gust de maduixa.

El rodó és el següent: L'Shrek, el ruc i el gat amb botes, perdó, en Manfred, en Sid i en Diego moguts per la seva bondat innata, han de portar un infant neandertal amb els seus, enlloc de cruspir-se'l, com seria normal.

Per què ha de ser neandertal l'infant? Per què hi han hagut de sortir neandertals en aquesta pel·lícula, si està orientada 16.000 anys enrere, quan en feia almenys 10.000 que els neandertals s'havien extingit?

No passa res, que si els blocs de gel poden caminar enmig d'un prat, els mamuts es poden emocionar en contemplar les pintures de Lascaux i els tigres poden portar els nens desvalguts amb la seva família, els neandertals també haurien de poguer fer un petit saltet de no res en el temps. Aquesta propietat d'humanitzar els animals i el paisatge és el que ens va fer, segons l'Arsuaga, els amos del planeta. No sé si n'hi ha per riure o per plorar.



El més curiós de tot és que els directors van dir que no hi havien fet sortir dinosaures perquè van argumentar que fa 16.000 anys no n'hi havia. Quina ironia! Però si posats a fer, no s'haurien d'haver reprimit de res (cosa que ja han fet a la tercera entrega, on els dinosaures surten d'un forat de sota terra, on hi ha una misteriosa selva del període cretàcic).

Tornem als neandertals. El nen es diu Roshan (rosadet en la versió catalana), el pare Runar i la mare Nadia (els noms els he tret d'una pàgina de fans, perquè com he dit més amunt, són muts) . Com a mínim, és d'agraïr que no hagin fet acabar els noms neandertals en -K, com es fa molt sovint als documentals, on no sé perquè, els neander tendeixen a fer servir molt la K quan parlen.

Els directors d'aquesta superproducció, que compta amb una segona part que parlant clar i català és una caqueta, i de la tercera, que és una caqueta familiar, molt semblant a les sèries de TV-3, com ara Femsdelplà o El Corrr. Per sort, els neandertals no hi van arribar a sortir. I ara, el que volia dir: els neandertals de Ice Age ja han domesticat llops que els vigilen el campament. Sembla mentida, però si, al contrari del que es pensa, el llop ja era el millor amic del neandertal.

Els neandertals de Ice Age es vesteixen amb vestits ben sofisticats, fan collarets i altres eines a partir de fusta. Res a dir.

Com que l'argument és tant pla, i el temps no donava per més, Ice Age no va tenir temps de ser pitjor del que és. Em refereixo que no va tenir temps per a més errors que es salten les lleis de la naturalesa, ni per cap escena ofensiva, ni tant sols per més diàlegs ensucrats que tard o d'hora haguessin acabat avorrint l'audiència. És per això que en aquest punt, no se la pot criticar, no per res, sinó perquè no va disposar de temps material per arribar-hi.

Fent-ne un balanç global es pot dir que els autors van tenir l'enginy de fer força diners amb el mínim esforç possible, el somni que qualsevol director de cinema espavilat. L'audiència tampoc no es va queixar, al cap i a la fi va poder riure una estoneta (o fer la migdiada), encara que la única cosa per la qual van pagar va ser per veure un plagi ple d'errors i d'incongruències que escupen a totes les disciplines científiques, començant per la física i acabant per l'antropologia.



Però com dic sempre, cadascú és lliure de ser tant massoca com vulgui. Els neandertals, afortunadament, amb una vegada en van tenir prou, i ja no els hem tornat a veure el pèl des de la primera. Normal, n'hi havia per extingir-se.

4 comentaris:

  1. jejeje em sembla molt divertida la teva aferrissada crítica de les noves pel·lícules d'animació, encara que jo sóc un dels babaus que se les empassa tant content. A mi Ice Age no em va semblar cronològicament descarat fins a la tercera entrega... en la que certament s'han passat un ou amb els dinosaures.
    Tanmateix no m'havia plantejat que fòssin neanderthals, això ho canvia tot, sobretot perquè la fauna crec jo... és d'Amèrica del Nord!! Em sembla que els peressosos ho són, i no tinc cap dubte de que els opòssums ( zarigueyas) es trobaven i es troben exclusivament a Amèrica.

    Gràcies pels nous articles!

    ResponElimina
  2. Per mi Ice Age només té dues coses bones: l'humor i la senzillesa.

    L'humor fa que l'espectador, mentre riu, no pensi per exemple en els errors gràfics, la incoherència del temps o si aquest animal existia fa 16.000 anys o bé pel contrari, ja s'havia extingit en feia més de 65 milions.

    La senzillesa d'Ice Age (un argument pla, uns personatges plans, com ara en Manfred, que només sentir la paraula "familia" es queda paral·litzat i sembla que li hagi de caure alguna llagrimeta) complementada amb la curta durada de la pel·lícula (1 hora i 15 minuts) fan que no hagi tingut temps d'arribar-hi.

    La fauna és d'Amèrica del nord? És possible... però els peressosos hi vivien allà? Tinc entès que només viuen a l'amèrica del sud (segons en Dawkins). Jo sempre he pensat que havien fet un poti-poti de fauna de per aquí i per allà. Els neandertals evidentment serien un error, ara que també es possible que no fossin neandertals, perquè la informació la vaig trobar en una pàgina de fans (i com que per l'aspecte ho semblen una mica) així com també els noms; ara bé, com que els humans d'Ice Age són muts, no ho podrem saber mai.
    També hi sortien les pintures de Lascaux (França) que van haver d'atravessar l'atlàntic.

    On van ficar la pota fins al fons va ser a la segona entrega. I és que per mi no s'ho esperaven, això d'haver de fer una segona part. És per això que ho van omplir tot com van poder, amb l'esquirol, que tant d'èxit havia tingut (pobre bestiola, si fos viva crec que se'ls menjaria vius a tots posant-se l'aglà de pitet). Els altres tres tampoc no en van sortir gens ben parats: el mamut va haver de buscar-se parella, el tigre va desenvolupar por a l'aigua i el peressós? Continuava sent l'ase dels cops.

    A més a més durant tota la pel·lícula els van acompanyar uns cocodrils submarins que els assetjaven contínuament i que havien sortit de dins d'un bloc de gel !?!?!?!?!? ara que això no és pas més irreal que aquell camp de 'mines' on des de sota terra en sortien fumeres explosives !?!?!?!? o d'unes roques que anaven fent voltes a l'aire amb els mamuts al damunt discutint-se (....)
    La historieta romàntica, feta a corre-cuita estava calcada a les 1285748 historietes romàntiques que surten a totes i cada una de les pel·lícules infantils, però aquest cop sense gràcia = cagada total.

    A la tercera, se'ns acaba la glaciació, literalment. Com que el gel ja estava esgotat de caminar i saltar com si fos la Heidi pel prat i d'emmagatzemar cocodrils, els guionistes se'n van oblidar, i com que per desgràcia seva a dreta i a esquerra només hi havia gel, el que van fer va ser agafar el pic i la pala i fer un forat a sota terra, l'únic lloc on s'hi podien amagar els dinosaures i la seva assolellada jungla !!?!!?!? si és que són molt barroers, quan volen.

    'Gràcies pels nous articles!'

    De res home, si és la meva feina, i la faig amb molt de gust :D

    ResponElimina
  3. jejeje de fet els peresos actuals nom'es viuen a america del sud i a la part tropical de centreamerica, tenen un metabolisme tant baix que no poden fer front a les baixades de temperatura i literalment moren de fred mes al nord.

    Pero durant el Pleistoce van existir a tot america una familia de peresosos terrestres gegants que no s'assemblen gaire al perssonatge de veu empalagosa Sid pero imagino que ho es.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Megatherium
    Els opossums son marsupials i com a tals nom'es n hi ha a australia i america del sud. Quan es va tancar lisme de panama va ser l'unic marsupial capas de colonitzar nordamerica, pero no europa...

    Be, com dius son comedies que no pretenen tenir rigor cientific ni ser profundes, simplement divertir i entretenir. A mes a mi m'atrau molt l'animacio i quedo embaladit quan els animadors aconsegueixen donar vida, amb uns moviments i unes expresions tant reals, a personatges fantastics!

    La falta d'accents es culpa del teclat...

    Siau!

    ResponElimina
  4. La falta d'accents es culpa del teclat...

    Tranquil, és una cosa que m'ha passat sovint. Prova d'anar a la configuració del teclat, al panell de control, i canvia d'idioma. A mi em va funcionar :)

    "Be, com dius son comedies que no pretenen tenir rigor cientific ni ser profundes, simplement divertir i entretenir. A mes a mi m'atrau molt l'animacio i quedo embaladit quan els animadors aconsegueixen donar vida, amb uns moviments i unes expresions tant reals, a personatges fantastics!"

    Home... si. El que passa és que en aquest cas els gràfics d'Ice Age no destaquen per la seva bellesa. Almenys els humans. Si hem de ser realistes, els personatges animats d'Ice Age (i de la resta de pel·lícules d'animació) emblen híbrids entre l'animal en qüestió i un humà, perquè en realitat pels animals (excepte els primats) no és important transmetre sensacions a través dels moviments de la cara. Si observes un gos o un cavall trobaràs que molt poques vegades somriu o fa cara d'enfadat, simplement perquè ells no poden expressar aquestes emocions o no ho fan així. Els gosssos per exemple, quan estan enfadats, contents, se'n volen anar a jugar, etc, ens ho fan saber a través dels lladrucs.

    ResponElimina