dimarts, 21 de setembre de 2010

Els neandertals no es van extingir. Els neandertals no es van extingir !?!?

Des de València, un grup d'arqueòlegs, suposadament relacionat amb la troballa del famós Anònim, un neandertal datat en més de 40.000 anys que de tant ben conservat gairebé se'l sent bramar, ha enviat o redactat un text força llarg al diari lasprovincias.es.El text, encara que estigui força desendreçat consta de plantejament, nus i desenllaç (allò que ens deien els professors que havia de tenir tot bon conte a la primària) però a parts desiguals.

El plantejament és molt llarg, i ve a ser un recull de mites i teories sobre la suposada superioritat de l'home modern i que va permetre que aquest fos el vençedor en aquest pols a pols amb els ferotges neandertals, i que va durar uns quants milenis.

El nus consta de 4-5 paràgrafs, no pas més, que diuen que les noves troballes qüestionen aquesta suposada superioritat. Fins i tot es qüestiona que els moderns, que van arribar a Europa fa 30-35.000 anys * arribessin a coexistir amb els neandertals. Per tant, sembla ser que no hi va haver cap genocidi.
Al nus també s'hi citen el descobriment de neandertals a Sibèria, els anàlisi preliminars d'ADN neandertal d'en Pääbo i companyia, i de recents descobertes a Atapuerca, sense saber ben bé què hi tenen a veure amb tota aquesta pila de mites sobre l'home anatòmicament modern, i que segons els autors "s'aguanten sobre bases molt escasses i poc fermes". No seré pas jo qui els ho contradigui, però no entenc què té a veure una cosa amb l'altra. Em sembla que aquests arqueòlegs barregen peres amb pomes. Potser és perquè els ha tocat massa el sol a la Cova Foradà?

I finalment, el desenllaç: els moderns no van causar l'extinció dels neandertals. I acaben així: des de València, proposem una poligènesi [per trobar explicacions alternatives a l'extinció neandertal].

Entesos. Tenim unes veus que criden ben fort des de València postulant una poligènesi.
Què coi és això d'una poligènesi? No s'assemba a res del que hagi vist fins ara per explicar la desaparició neandertal, i mira que n'he vist de tots colors (calor, fred, fum, virus, etc).Potser és una cosa nova, que s'ha volgut resumir en una paraula composta com és poligènesi. El prefis poli- em fa pensar en múltiples factors, mentre que el sufix -gènesi m'indica un començament, un orígen. Potser entre els diferents factors que volen explicar l'extinció n'hi ha un que ens diu que... no hi va haver extinció.

* Si acceptem que el proto-aurinyacià va ser made in moderns, caldrà endarrerir aquestes dates uns 5-10.000 anys com a mínim, perquè hi ha jaciments proto-aurinyacians a Europa que volten els 45.000 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada