dimarts, 14 de setembre del 2010

Localitzada la tomba dels faraons neandertals

Per culpa de la retallada de pressupost del govern asturià, les excavacions al Sidrón s'han vist obligades a finalitzar en un termini anormalment curt: només 12 dies.



Entre les descobertes més destacades que ha pogut fer l'equip de valents i experts arqueòlegs dins d'aquell forat ple d'estalactites i estalagmites i on hi fa un fred que pela, s'hi troba la descoberta de la possible càmara mortuòria on els 10-11 neandertals descoberts fins ara van ser enterrats originalment.

Aquests esquelets van ser arrossegats, segurament per una forta tempesta, des de la seva fossa comuna fins al lloc on van sent trobats des de l'any 1994, en un dipòsit inferior del jaciment.

Els arqueòlegs, amb Antonio Rosas en cap, han comentat que enguany també s'hi han localitzat fragments d'altres individus, però que no podran ser rescatats per culpa de la falta de temps, i això ho retarda tot: si no es poden rescatar els fòssils, no se'n podrà extreure tampoc l'ADN ni reconstruïr més genomes (noooooooooo).

Tristos i decebuts per aquesta retallada, que tots esperem que sigui breu, tornem a la càmara mortuòria, un lloc de gran interès segons els arqueòlegs, perquè encara s'hi podrien trobar més individus i arribar a conèixer millor qui i com eren aquells asturians amb visera de 43.000 anys.
La tomba en teoria està situada a 7 metres de profunditat, 10 més amunt del dipòsit més profund des d'on en teoria van caure les restes d'aquells neandertals, on s'hi han trobat diversos adults, un parell d'adolescents i un nen petit, com a mínim.



Tots els arqueòlegs de l'equip tenen clar que haurien d'arribar, no, no, tenen clar que arribaran fins a la tomba, costi el que costi. Segons A. Rosas, caldran 5 campanyes més (i sense tenir en compte futures retallades) per arribar-hi, però ha fet entendre que quan arribi el moment, ell serà allà, davant l'entrada de la cova, amb el pic, la pala i la granota, esperant la resta de l'equip. Això és un científic com cal!

Font
: público.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada