dilluns, 4 d’abril del 2011

La neandertalitat és una qüestió molt relativa?

Què o qui podriem definir com a neandertal? Què és el que ens ve a la ment quan sentim la paraula "neandertal"? Realment hi ha una frontera clara que separa tot allò que és neandertal de tot allò que no ho és? Aquestes són algunes preguntes que amb l'ajut del genoma neandertal segurament podriem contestar molt millor.



De moment, podriem dir que tenim un cert sentit força imprecís del que vol dir la paraula "neandertal": homínid de 2 potes i 2 braços, baixet, corpulent, sense barbeta, amb el nas gros, arcs superciliars marcats, parlava amb un llenguatge menys desenvolupat, tenia cert domini rudimentari sobre el foc, possiblement es cobria de pells però anava descalç, vivia en societats clarament misògines, infanticides i caníbales, i que es va acabar extingint perquè li faltaven les ***connexions necessàries al cervell per tenir una ment clarament moderna*** (Tattersall dixit).

Aquesta concepció és clarament imprecisa i falla en uns quants punts. Aquí ens detindrem en els morfològics, que són els que ens interessen, i ens poden indicar si els neandertals són una espècie diferent o no, aquella pregunta que ens hem fet sempre.

El següen estudi s'ha dedicat a analitzar una peça clau de l'anatomia neandertal per poder arribar a una aproximació de què vol dir ser neandertal: l'espatlla. Analitzant espatlles neandertals d'est a oest i de nord a sud i comparant-les amb les d'humans moderns i d'altres homínids, s'observa un patró que no és degut a l'activitat física sinó a l'especiació, que ja es veia a simple vista: els neandertals de l'oest eren més "neandertals" que els de l'est, és a dir, eren més fets i pastats a l'exemplar que tots definiríem com a clàssicament neandertal. En canvi els altres eren més progressius, menys clarament neandertals i propers a altres espècies no neandertals com ara els HAM.



Això suggereix que la neandertalitat és un procés gradual, i no pas abrupte: la neandertalitat hauria aparegut com a consequencia d'un procés de deriva genètica i especiació per distància. Els neandertals de l'est haurien estat més en contacte (sexual, se sobreentén) amb altres homínids com ara els HAM i la Senyora X, i en canvi els de l'oest haurien quedat més aïllats i això els hauria permès desenvolupar les seves faccions tant úniques i irrepetibles. En definitiva, l'estudi reforça l'especiació per distància, que no sé ben bé què vol dir, ni de quina manera respon a la pregunta de si erem la mateixa espècie o no.


Així doncs, podriem arribar a la conclusió que de neandertal no s'hi neix, sinó un que s'en fa amb temps i experiència.



FONT:

http://www.springerlink.com/content/q5231723vg1g6842/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada