dimarts, 19 d’abril del 2011

Serbians

Quantes espècies del gènere Homo hi havia habitant Euràsia en el moment de l'arrivada dels africans? Quin era el grau de parentiu entre elles? De quina manera van contribuïr a les poblacions actuals? I... és possible que els límits geogràfics típicament neandertals s'hagin de retocar, senzillament perquè els fòssils que sempre hem cregut neandertals, realment no ho són?



Els Serbians -en paral·lel amb els Denisovans, l'espècie descoberta l'any 2010 i de la qual no n'havíem sentit a parlar mai abans- podrien fer l'aparició oficial l'any 2011.

Una mandíbula trobada a Mala Balanica (Sèrbia) i datada en -atenció amb les dates- 113 + 72 − 43 ka no sé molt bé com interpretar-les, però una cosa és força clara: la mandíbula té menys de 200.000 anys i pel lloc on ha estat trobada, sembla clar que hauria de ser (pre)neandertal, perquè Sèrbia, localitzada a l'Europa de l'est, queda dins del rang neandertal. Però no és pas això el que han revelat els anàlisis d'aquesta mandíbula.

BH-1, que és com ha estat batejada la mandíbula, mostra característiques molt arcaiques presents als homínids del paleolític inferior. Per aquest motiu, s'ha decidit classificar-ne l'homínid al qual anava incorporada com a archaic Homo sp. Això planteja un problema: hi ha molts Homo "archaic". La morfologia de la mandíbula sembla ser que a més a més d'arcaica, no acaba d'encaixar bé dins la categoria apodada "neandertal" tal com seria d'esperar per les dates i el lloc on s'ha trobat. I encara més: és possible que aquest archaic Homo sp, que de ben segur anava acompanyat dels seus companys de grup, hagués sobreviscut a la regió fins a dates ben recents, on haurien coexistit amb altres "morfologies" com ara la neandertal, que s'estava desenvolupant a l'extrem occidental d'Euràsia.



Per acabar, els autors creuen que aquesta regió seria molt interessant d'investigar per aclarir el complicat panorama que els archaic ens han deixat. A banda dels neandertals, és cert que hi podria haver hagut molts altres homínids contemporanis dels quals en desconeixem l'existència. No obstant això, sembla ser que els neandertals es van estendre fins a Sibèria, si hem de fer cas de l'ADNmt. I es posin com es posin els archaic amb les seves regions, tots sabem a hores d'ara com van acabar: aixafats per les sandàlies de pell dels primers homes anatòmicament moderns.


FONT:

A human mandible (BH-1) from the Pleistocene deposits of Mala Balanica cave (Sićevo Gorge, Niš, Serbia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada