diumenge, 17 d’abril del 2011

El mapa de l'home i la dona del fred als PPCC

Gràcies al llistat de jaciments que anaven incorporats a l'apèndix del llibre de la Gemma Aguilera, Una Humanitat Extingida (2009) he pogut elaborar aquest mapa:




Com es pot veure a simple vista (clic per engrandir), el mapa només inclou els jaciments dels PPCC (Països Catalans). Ben cert és que els neandertals no hi entenien de fronteres político-culturals, i encara menys si són de la nostra era, però el llistat que la Gemma dóna pels jaciments de la resta del món, malgrat ser interessant, m'ha semblat força inclomplert. En el cas dels PPCC crec que la llista de jaciments neandertals, una cinquantena, és força completa, però em costa molt de creure que en tota França només hi hagi uns 15-20 jaciments neandertals, o sigui que si hi ha algú que vulgui que li dibuixi el mapa de jaciments neandertals del seu país/regió, només cal que em dongui el llistat de jaciments complert. Com més mapes farem, més riurem!

De moment, 4 comentaris sobre la distribució dels neandertals als PPCC (deixant de banda les illes, que tots sabem que no destacaven precisament per ser bons mariners): les zones preferides eren les de muntanya, sí, però també la costa. Els campaments a la costa daurada i la banda sud-est del País Valencià s'amunteguen tots a la mateixa zona, que devia ser molt rica en... PETXINES!!!



*Me n'oblidava!! Si hi ha algun pro-sàpiens que té a mà una llista de jaciments aurinyacians o de l'Època de l'Extinció, agraïria molt que me la passés o em digués on trobar-la, així podriem comparar-los amb aquest, a veure si és cert que els HAM d'entrada eren molt més nombrosos, o bé les seves poblacions eren de mida similar a les neandertals, almenys d'entrada, tal com defensa l'amic Millán.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada