dimecres, 20 d’abril del 2011

Els Palomas... creien en el més enllà?

Detalls impressionants d'un enterrament impressionant, d'un també impressionant jaciment neandertal: el de la Sima de las Palomas, a Múrcia.



Fa poc més d'un any, Michael Walker ja va insinuar el més que possible simbolisme dels enterraments neandertals. Ara ens n'ha donat més detalls, del que podria ser una de les troballes més espectaculars de l'univers neandertal.

Primer de tot, les dates: 50.000 anys fa que van morir aquella neandertal jove, un nen petit i un adult, possiblement masculí. Van ser enterrats tots tres junts, però no pas sols: al seu voltant hi havia les seves eines i restes de menjar cuinat. A més a més, els investigadors creuen que l'enterrament va ser visitat més d'una vegada. És possible que els vinguessin a portar més menjar, un cop morts?

La posició dels esquelets -articulats, per cert- és una mica sospitosa pel que fa al simbolisme: tots tres tenen les mans alçades fins a la posició del cap, cosa que podria indicar algun tipus de ritual o creença religiosa.



Família?


Hi ha la possibilitat que els tres individus estiguin relacionats, però malauradament no es pot comprovar sense els anàlisis d'ADN, que no es podran realitzar perquè amb les altes temperatures de la regió qualsevol doble hèlix es deu haver degradat completament.

Bestiari?

També hi ha la possibilitat que aquest no sigui un cas d'enterrament, sinó que senzillament un grup de hienes hagués devorat aquest petit grup i haguessin quedat allà, o qualsevol altre accident, com ara que els hagués caigut un llamp a sobre. Els investigadors, però, creuen que aquest no és el cas.

Bestiari II

S'haguessin barallat amb animals o no, sí que és cert que unes potes de pantera s'han trobat molt aprop dels cossos. Una possibilitat molt interessant és que un neandertal tallés les potes d'una pantera i les posés al damunt dels cossos abans d'enterrar-los amb cert sentit ritual.



Lapidació?

Al damunt dels cossos s'hi han trobat moltes pedres. És ben possible que un cop col·locats els cossos dins del forat, els enterramorts i altres neandertals del clan els llancessin pedres a sobre per tapar-los.

Baixets

Dels tres esquelets enterrats, el més alt de tots no arribava a l'1,60. Aquests són els únics detalls que, a banda del sexe, ens ha revelat Walker.

L'opinió d'en Trinkaus:

El busca-i-troba híbrids ha dit -després d'investigar detingudament les restes, se sobreentén- que és molt possible que efectivament es tracti d'un enterrament, com n'hi ha tants altres de documentats en tot el domini neandertal.



Tot plegat fa que molta gent es pregunti si els neandertals tenien alguna creença en el més enllà; si potser les mans al cap i el menjar i eines trobats al voltant dels cossos significa que els del seu clan creien que els morts feien un viatge en un altre món -i per aquest motiu, necessitarien les eines i aliment-.


FONT:

http://news.discovery.com/archaeology/neanderthal-burial-ground-afterlife-110420.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada