Com passa el temps! Sembla que fos ahir quan van emetre aquell llegendari i inoblidable episodi de l'Abric Romaní -l'hostal dels neandertals- al Sota Terra. Cap al final de l'episodi, els arqueòlegs, entre els quals hi havia el nostre Eudald, van reconstruïr l'Abric Romaní tal com era fa 60.000 anys.
Ahir vaig estar regirant tot internet a veure si trobava la manera de fer unes captures de no res de de l'Abric reconstruït, i finalment ho vaig aconseguir! Així era l'hostal dels neandertals:
L'Abric Romaní, és tal com descriu l'Eudald, un dels jaciments neandertals més importants del món, si no el que més. Això és així no només per l'enorme quantitat de fòssils de tot tipus (menys humans) que s'hi troben a cada excavació (uns 1000), sinó perquè l'estat de conservació és excel·lent, és com la ciutat de Pompeia quan va quedar tapada per les cendres: l'Abric ha conservat aquelles fogueres, negatius de fusta, destrals de sílex i mandíbules de cavall intactes. Fins i tot se'n conserva un arbre que va ser tallat pels seus habitants per extreure'n la fusta.
La reconstrucció acurada de l'Abric ens permet entendre millor l'organització neandertal de l'espai. El que es pot veure a simple vista, és l'ordre: els neandertals eren gent endreçada, volien cada cosa al seu lloc, ocupant l'espai just i imprescindible. Ho podem observar amb les fogueres: la principal, a l'entrada, i les altres més petites, als llocs més protegits. La distribució d'aquestes fogueres obeeix a molt diferents criteris, cadascuna tenia el seu ús. Algunes servien per coure el menjar, d'altres per enfortir els lligams del clan, d'altres per escalfar els peus els artesans de la pedra i la fusta.
Aquí les veiem totes enceses. Els neandertals havien de ser uns veritables genis del foc per no cremar-se entremig de tantes flames!
Al voltant de les fogueres hi construïen la seva cabana, per protegir-se durant la nit. Segurament la tapaven amb branques d'alzina o pells d'animals. Una curiositat que tinc és: amb tantes fogueres enceses, no se'ls cremava la casa, de tant en tant?
L'espai estava ben protegit: els neandertals eren gent previsora, sabien que els llops en aquells temps no estaven en perill d'extinció, i el foc era una bona arma contra els predadors. No sabem quants neandertals hi podria haver dormint dins d'aquella cabana fa 60.000 anys, ni quin era el significat exacte de l'Abric per ells. És possible que només hi pasessin la nit o que s'ajuntessin diferents clans després d'una jornada de caça exitosa.
L'Abric és un tresor de valor incalculable per endinsar-nos dins la vida i la ment d'aquells neandertals tant endreçats que van viure fa desenes de milers d'anys. Que el foc no s'apagi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada