No és la nova marca neandertal, ni tampoc el que triga una balena en recórrer de dalt a baix l'oceà atlàntic, ni tant sols la velocitat amb què es desplacen les partícules radioactives provinents de Fukushima 1. Es tracta, ni més ni menys, del ritme que portaven els moderns a mesura que anaven avançant i avançant d'est a oest d'Euràsia occidental, fins que finalment van arraconar els neandertals a la cova més meridional de la península ibèrica: la de Gorham.
Fent uns càlculs molt senzills podem mirar si realment aquesta velocitat era a pas de tortuga o a pas de guepard (o de neandertal). Només hem de passar els anys a dies per veure quants quilòmetres quadrats recorrien els nouvinguts, és a dir, hem de dividir 1596 entre 365 dies que té un any. El resultat és de 4,37 km quadrats per dia, que personalment em sembla molt. Això vol dir que els grups de HAM eren altament mòbils, i per descomptat, nòmades.
I amb què s'aguanta, tot això? Segons els autors, amb dades arqueològiques, la velocitat re-calibrata amb radiocarboni (??????????????????????) i d'altres, han considerat que el model proposat està ben establert, que vol dir creïble, perquè ha estimat tots els paràmetres arqueològics, incloent-hi les interaccions HAM-Neander, que es poden resumir en un coeficient.
Hi ha gent que sembla que tot ho vulgui reduïr a una fórmula matemàtica, fins i tot coses tant esotèriques com les picabaralles entre aquests dos grups humans. Estigui ben establert o no, aquest model ens resumeix molt bé el lema dels HAM: sense pressa i sense pausa.
FONT:
Diffusion coefficient of Modern Humans outcompeting Neanderthals
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada