dimecres, 20 d’abril del 2011

Compostos facials neandertals

Què és un compost facial? (traducció de l'anglès "facial composite") És, ni més ni menys que agafar tantes cares com vulguis, i amb un programet molt pràctic barrejar-les totes. Tant senzill com això.

Els facial composites ara s'han posat molt de moda per veure quines són les cares típiques de cada país/regió. Ho podreu comprovar si visiteu sovint qualsevol blog relacionat mínimament amb l'antropologia.

Ahir em vaig descarregar el programet -que afortunadament és gratuït, però només dura 30 dies si no pagues, o sigui que m'hauré d'afanyar- i vaig fer l'experiment amb unes quantes cares neandertals, femenines, masculines i infantils, i aquí hi tenim els resultats:



Cal tenir en compte que les imatges que he agafat no són pas les de neandertals reals - que com tots sabem, no n'hi ha-, sinó reconstruccions i algun dibuix que m'han semblat més o menys realistes, i també que el programa està dissenyat per barrejar cares humanes modernes, que com tots sabem, són força diferents.

4 comentaris:

  1. una es una simple afeccionada, però sempre m'ha donat la sensació -i em consta que no soc la única- de que els neandertals s'assemblen mes als europeus actuals que a qualsevol altra raça o tipus humà.

    ResponElimina
  2. M'hi jugo qualsevol cosa que Wolpoff, Trinkaus i en Hawks estarien d'acord amb tu, però has de tenir en compte que moltes vegades, les reconstruccions neandertals, efectivament sí que s'assemblen més als europeus, però és perquè l'escultor les fa així, i no pas perquè el neandertal de veritat s'hi assemblés.

    A mi em sembla que el grup més semblant als neandertals són els aborígens australians, i no pas els europeus. Jo almenys em veig molt diferent d'un neandertal: ells tenien aquells nassos tant grans, la cara tirada cap endavant, sense barbeta, els arcs superciliars molt marcats, el crani en forma de cogombre, eren baixets i corpulents... ben diferents dels europeus actuals, almenys de la gran majoria.

    ResponElimina
  3. Muy bueno Maria Lluisa. Felicidades.
    Has incluido las reconstrucciones de epoca sovietica de Gerasimov? Siempre me han parecido muy bien realizadas, a pesar de que son antiguas.

    ResponElimina
  4. Gràcies Millán!

    Ostres desconeixia aquestes reconstruccions (encara que les he vist unes quantes vegades), em semblen bastant bones, veig que ja les has comentades al teu blog! Les inclouré als compostos facials que ja tinc i els actualitzaré, a veure si queden més realistes :)

    ResponElimina