dimecres, 16 de març del 2011

Els fèmurs del cosinet neandertal

Més novetats de les cuixes neandertals! Ai no, de les cuixes no, que ja no en queda res... volia dir dels fèmurs! Els fèmurs tenen l'honor de ser l'os més llarg del cos. Com tothom sap, en aquest món, com més llarg millor: les persones més altes troben feina més aviat, els cànons de bellesa es basen en models d'1,80 que ensenyen els fèmurs, es remarca sovint que els sapientíssims som uns 10 cm més alts que els neandertals, etc, etc, etc.



Els fèmurs a més a més també ens poden proporcionar informació sobre les nostres diferències amb els neandertals. Potser ells tenien els fèmurs una mica diferents que els feien caminar amb una inclinació diferent, i amb tantes coses que se n'han dit fins ara, de les cuixes neandertals, anem més perduts que aquell dia d'estiu del 1856, a la vall de Neander.

Un estudi acabat de sortir del foc ha analitzat detingudament els fèmurs de neandertals, HAM antics i HAM moderns (contemporanis i de l'edat mitjana), a veure si hi havia diferències entre grups. Les conclusions:

-Els fèmurs neandertals i els fèmurs de HAM antics mostren diferències considerables.
-Els fèmurs de HAM moderns s'assemblen més als de HAM antics que als dels neandertals.
-Els fèrmurs dels neandertals són més encorbats, cap enfora.
-La corbatura del fèmur és un bon indicador de l'activitat física: com més encorbat, més es fa treballar les cames, i més pes han de suportar. Això vol dir que els neandertals feien més exercici amb les cames que els HAM antics i -no cal dir-ho- que els HAM moderns, i que també carregaven més pes.
-La corbatura del fèmur neandertal no només és deguda a uns nivells d'activitat més elevats, sinó que sembla tenir certa base genètica, i possiblement l'aïllament, les pautes de comportament i la selecció natural van afavorir que els fèmurs neandertals tinguessin la forma que tenen i van tenir.



Pregunta: aquest estudi està d'acord amb els dos o tres anteriors que han aparegut fa relativament poc? Resposta: No en tinc ni idea. Recordo que un destacava per les llargues distàncies que els neandertals podien recórrer amb un temps rècord que no poden ni superar els quadrúpeds. El que sí que té lògica és que d'acord amb els braços de boxejador que feien, els neandertals podien carregar més pes -i després les cames se'n ressentien.

Potser un cas que ajudaria a complementar i donar credibilitat a l'estudi serien els fèmurs d'un cosinet meu, que fa de camioner. Des de sempre m'ha cridat l'atenció el seu físic: més aviat refet, les seves cames curtes i encorbades i l'ofici que fa: carregar i descarregar caixes que porta amunt i avall amb un camió. El cosinet pot arribar a tenir força mal caràcter i uns braços ben entrenats per carregar pes, de manera que crec que seria un molt bon exemplar de neandertal modern.

No estic dient que el meu cosinet sigui un neandertal modern de veritat ni molt menys, sinó que, per l'ofici que ha escollit fer i la seva constitució física, podria mostrar-hi moltes similituds, que serien fruit, com s'ha dit més amunt, de les pautes de comportament i la selecció natural.



Ho veieu? Un bon estudi és aquell en què la parrafada no queda per vestir sants!



FONT:

Science Direct

6 comentaris:

  1. Me gusta la imagen de abajo del artículo. Recuerdas que comenté una vez que los neandertales me recordaban un mucho su fisonomía a los enanos del genéro fantástico (bajos pero muy fuertes con respecto a los humanos modernos).

    Esa imagen en concreto es lo más parecido que he visto a esta imagen mental que se me había formado. No sé como de precisa que es pero se ve bien ese contraste del tipo físico.

    ResponElimina
  2. Curiosamente los neandertales se han querido relacionar con criaturas fantásticas como los trolls o los ogros. Si te fijas en Shrek, verás que excepto las orejas y el color, es pastado a un neandertal!!

    El dibujo no está nada mal, mucho mejor que el 99% de reconstrucciones neandertales tan europeizadas.

    Para mí el que falla más es el humano moderno, pues la verdad es que no tiene mucho que ver con -para poner ejemplos- algunos indígenas sudamericanos, que tienen un tipo más rechoncho y no son tan esbeltos, o sin ir más lejos, a mi primo, que de esbelto tiene más bien poco. Lo que más me llama la atención del neandertal es que tiene los fémures muy largos respecto la tibia, pero bueno, supongo que también habrian diferencias.

    ResponElimina
  3. A mi el dibujo me parece una "tormenta perfecta" de los típicos prejuicios insustanciales sobre los neandertales. Aparte de que se me ocurren MUCHAS poblaciones modernas que son/han sido más bajas que lo que debían ser los neandertales, veo que le han dibujado desnudo, sin collar, y con un "puto palo" en vez de una herramienta compuesta...

    joer, es que solo ha faltado que lo pinten a 4 patas o babeando.

    ResponElimina
  4. Penso exactament el mateix que tu, Millán: encara que les proporcions externes del neandertal puguin ser més o menys encertades, els prejudicis i fins i tot racisme queden més que exposats.

    No entenc per què han fet sortir el neandertal completament despullat. És que no té cap sentit, si no és que també volien ensenyar les proporcions de la tercera pota (que tampoc no té massa sentit).

    Els neandertals mascles feien 1,68 de mitjana, i per la diferència d'alçada, o bé el neandertal fa 1,50... o bé l'altre passa l'1,90!! No és gens realista, i encara menys la cara de nòrdic que li han posat al modern, si els primers europeus segur que no feien aquesta cara, i molt menys els HAM que es van trobar amb els neandertals; és com si haguessin volgut comparar el neandertal amb un prototip de bellesa sàpiens (que evidentment és alt, esbelt, ros d'ulls blaus i ben blanc).

    ResponElimina
  5. i la faldilleta tan bonica que li han posat al sapiens, mes o menys com la de Brad Pitt a "troya", i en canvi al neander l'han posat en boles, que ja se sap que als micos ja els hi està bé.

    ResponElimina
  6. Ja me'n recordo d'en Brad Pitt a Troya. Sobretot del seu primer salt. Aquell salt, va ser únic. Irrepetible: el rosset de 40 anys que n'aparentava 16, s'acosta caminant tranquil·lament al seu oponent, i de cop i volta TXAC! Fa un saltironet que el fa aixecar dos pams de terra, es treu l'espasa del no-res, i la clava al cap del seu oponent, sense que aquest no tingui ni temps de dir ni hola.

    Ai quin salt! A la mateixa alçada de la pel·lícula. Potser el neandertal mateix l'ha refusat, la faldilleta.

    ResponElimina