dilluns, 28 de març del 2011

Un parell d'hibrids

Tothom es pregunta: quin aspecte tenien els híbrids d'humans moderns + neandertals o qualsevol altra espècie de brutes? Doncs bé, per anar tirant, aquí hi tenim un parell de dibuixos o aproximacions d'individus que es consideren ambigus d'acord amb alguns anàlisis de cranis de moderns antics, contemporanis i de neandertals, és a dir, que per una banda serien moderns, però per l'altra... podrien ser qualsevol cosa, possiblement neandertals:



Aquest és el llevantí Skhul 5, de 90,000 anys. Skhul 5 no se sap ben bé a quina espècie pertanyia. Sembla que mostra afinitats amb els humans moderns, com ara el cap arrodonit i no en forma de cogombre com el dels neander, i d'altra banda, uns arcs superciliars força marcats. Que no quedi per dir: el nas no m'agrada gens.



Aquest morenet d'aquí sobre és el marroquí Jebel Irhoud 1, un cas força problemàtic, també. N'hi ha qui diu que és un modern arcaic i d'altres que mostra afinitats amb els neandertals. L'anàlisi del crani suggereix que JI1 sembla ser més proper als neander que qualsevol de nosaltres.

Havia pensat en posar Lagar Velho 1, però és que la reconstrucció no m'agrada gens, sembla una figureta extreta d'un manga dirigit a públic pre-adolescent. Els Qafzeh sembla que són força moderns, per exemple el 9 se m'assembla una mica, és a dir, que de neandertal ho ha de ser més aviat poc, i els europeus de fa 35.000 anys tampoc no m'acaben de convèncer. Ja ho veieu, els híbrids van força escassos.

6 comentaris:

  1. D'on les treus aquestes reconstruccions?
    És extrany?... el primer sembla tenir barbeta, o no sé distingir una barbeta?

    Per altra banda, de nou, semblen bastant clarets de pell...

    ResponElimina
  2. Les reconstruccions són d'internet però cal agafar-les amb pinces perquè tinc entès que Skhul V i Jebel Irhoud eren força semblants, i en canvi els dos dibuixos s'assemblen tant com un ou i una castanya!

    Tnat l'un com l'altre es veu que anaven força escassos de barbeta, però això no vol dir gran cosa, perquè la barbeta és un tret que s'ha afavorit molt en algunes poblacions i en canvi gens en d'altres. Entre alguns grups africans gairebé no tenen barbeta, i en canvi els europeus la tenim bastant pronunciada...

    La pell no sabem de quin color la tenien, però no crec pas que fossin negres com el batum, més aviat devien tenir un color semblant a la gent que habita actualment en aquestes contrades.

    ResponElimina
  3. Així doncs hi havia neanderthals amb la barbeta més marcada???:O

    ResponElimina
  4. Sí, i tant.

    Sant Césaire I:

    http://www.zafarrayaneanderthal.com/last2.gif

    Això no vol dir que la barbeta neandertal fos igual que la nostra. De fet es veu que les formes són diferents, i potser en el nostre cas podrien estar implicades en la parla.

    ResponElimina
  5. les barbetes implicades en la parla?:D què dius ara!

    ResponElimina
  6. Ho vaig llegir a la wikipedia, o sigui que potser algun llest s'ho va inventar i ho va penjar allà, només per l'orgull sàpiens, i l'emblema que ens representa a tots com són les barbetes.

    ResponElimina