Aquí hi ha un crani molt interessant d'una joveneta que va viure i morir a l'orient mitjà fa gairebé 100.000 anys. Es tracta de Qafzeh 9:
Aquest crani és interessant, perquè d'acord amb els anàlisis -i com podeu veure a simple vista- de neandertal en té més aviat poc (per no dir gens). Els seus companys de Qafzeh, entre els quals s'hi troba un nen que va ser enterrat amb ella, tampoc no semblen mostrar afinitats clares pels neander, almenys no pas més que qualsevol de nosaltres.
Qafzeh 9 mostra les faccions típiques d'una dona africana de l'oest, amb algunes particularitats arcaiques, com ara els arcs superciliars lleugerament marcats i cert prognatisme. Però com podeu veure en aquesta reconstrucció, la nostra noieta no s'hi assembla gens als neander. No té bony occipital, el cap arrodonit i no estirat, una mica de barbeta, etc.
En canvi, el crani contemporani d'Skhul V sí que mostra certes afinitats pels neandertals, però la cosa no és tant fàcil de resoldre: no tenim indicis de neandertals a l'orient mitjà fins fa 60.000 anys. Bé, sí, és cert que l'any 2005 s'hi van trobar algunes dents que apunten en la direcció neandertal -però també apuntaven la direcció moderna aquelles de 400.000 segons - i Tabun C1, una dona datada en 122.000 anys, que pel que sembla devia estar força sola, perquè tot plegat indica que els neandertals van arribar força després. Fins i tot és possible que els Skhul/Qafzeh s'haguessin extingit fa 80.000 anys amb la gran desgràcia de no haver vist mai cap cara neandertal somrient, com a conseqüència de l'aridesa de l'indret.
Alguns antropòlegs creuen que aquests Skhul/Qafzeh representen aquella branca que va passar pel Sud (Aràbia) en comptes de pel Nord, a l'hora d'abandonar l'Àfrica, i que no tenen cap relació especial amb els neandertals, només certes característiques arcaiques, ben normals per la seva edat.
Així doncs, en què quedem, es van veure les cares o no? El més normal seria pensar que sí, però amb la mitificació de l'orient mitjà com a lloc d'orígen d'Adam i Eva (a la Bíblia, almenys), l'ADN neandertal trobat en els massai i l'ambiguïtat del registre fòssil no puc evitar pensar que la dona de Tabun estava molt sola. Potser sí que ella és la nostra única re-re-re-re-re (x2000) besàvia neandertal que tenim tots plegats. Us ho imagineu? Seria impressionant!!
jejeje
ResponEliminaaixi doncs es conclou que a orient mitjà hi va haver primer Homo sapiens arcaics, es van extingir, i llavors van arribar els neanderthals, i més tard els sapiens de nou? Més la nostra besavieta Tabun que hi havia anat sola en un intrèpit viatge de couch surffing uns milenis abans?
xDD la cosa és complicada, i cal afegir també una possible relació entre alguns d'aquests llevantins amb Jebel Irhoud i la seva colla, com semblen indicar alguns estudis. També cal tenir en compte que els temps en què van viure (100.000-160.000) són relativament "propers". Ara bé, si J.I és més antic, llavors què? I què passa amb Omo 1, de 195.000 anys, que no sembla tenir una relació massa estreta amb aquests H. sapiens més moderns? O potser no ho són, d'H.sapiens? I què hi feien els Dar es Soltan amb les seves barbetes absents i els seus arcs superciliars de mida comparable a la neandertal, fa només 30.000 anys a l'extrem nord-oest de l'Àfrica?
ResponEliminaSense ADN no podem dir si aquells homínids de l'orient mitjà van deixar descendència o van morir sense veure cap neandertal ni res, però jo crec que si van sobreviure i portem ADN neandertal, més encara n'hauriem de portar d'ells, no?
I si els H. sapiens només es van trobar els neandertals fa 60.000 anys a l'orient mitjà, per què no es van encreuar també a d'altres llocs, com a Europa? Per què només a l'orient mitjà? I abans de tot: com és possible que els neandertals de Croàcia i Rússia que tenen menys de 40.000 anys no portin cap rastre d'ADN modern? En 50.000 anys els hi hauria d'haver arribat alguna "cosa" no?
Va, donc un premi a qui em respongui totes aquestes pregunes ;)