dijous, 24 de març del 2011

Neander Mara: tots som neandertals... a la nostra manera.

Us informo (per si encara no ho sabeu) que en Hawks està remenant l'ADN neandertal des de fa temps, no pas amb les mans, sinó amb programes molt complexos d'ordinador; ara que ja tenim la salsitxa al forn, és a dir, el Frankenstein desoxirribonucleòtid neandertal (perquè prové d'uns quants neandertals) podem fer comparacions.



I això és exactament el que ha fet en Hawks, perquè volia veure si hi havia diferències en la procedència de l'ADN neandertal entre els no-subsaharians, una pregunta que ens hem fet tots des del primer moment, i que n'estàvem esperant impacientment la resposta.

Dels 23 parells que en tenim, tant nosaltres com els neandertals, Hawks s'ha centrat en el cromosoma X, un dels sexuals. Com sabem, aquest cromosoma ja va aportar fa poc evidència d'un orígen neandertal per l'haplotip B006.

Hawks ha "agafat" el cromosoma X d'un xinès d'ètnia Han, un CEU (americà d'orígen europeu) i els ha comparat amb el cromosoma X neandertal. Fent uns quants clics a l'ordinador, ens podem centrar en aquelles regions dle cromosoma X que semblen ser d'orígen neandertal, tant en els CEU com en els Han, i fer un gràfic en 3D, a veure si totes són del mateix orígen o no (per entre-ho millor, cliqueu a l'enllaç de la seva pàgina web: http://johnhawks.net/weblog/reviews/neandertals/neandertal_dna/europe-china-neandertal-comparisons-2011.html )

Els resultats indiquen que... és a dir, que indiquen.... direm que indiquen, atenció... estic a punt de dir que indiquen que... NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO no provenen tots del mateix orígen!! Els fragments neandertals dels CEU i dels Han varien considerablement, encara que és remarcable el fet que en tinguin la mateixa quantitat (un 2,5%).

Al gràfic s'hi observa que hi ha una part important de fragments del CEU que no es troben en els Han, i al revés: hi ha fragments en els Han que no es troben en els CEU. Una petita part es troba tant en l'un com en l'altre. Hi ha uns pocs fragments d'orígen neandertal que són molt comuns en una i/o l'altra població, i en canvi un nombre més important que es troben en freqüències molt baixes.



Quina és la interpretació de tot plegat? Doncs ben previsible: els Han i els CEU es van separar poc després que els seus avantpassats comuns haguessin incorporat una petita porció d'ADN neandertal i a cada part del món s'hi van seleccionar uns fragments diferents, per una simple qüestió d'atzar: en ser les poblacions tant petites, això afavoria la pèrdua de diversitat. Així, en els Han es van perdre alguns fragments que s'han preservat en europeus, i vice-versa. És interessant pensar que potser amb els CEU i els Han encara no hem descobert tots els fragments neandertals: per què el mestre Hawks no hi ha incoporat més poblacions humanes al seu anàlisi?

Hawks acaba l'article volent-nos inquietar encara més: aquest patró s'observarà en tots els cromosomes, o com diu ell... hi trobarem quelcom de més interessant?

Altres explicacions per aquest patró s'han proposat: per exemple, que els Han i els CEU adquirissin aquests fragments de dues poblacions neandertals diferents, però és molt improbable, i amb el que s'assumeix per defecte podem explicar-ho perfectament.



El petit defecte de l'estudi d'en Hawks, és a dir, no haver incoporat més poblacions humanes, ha estat parcialment resolt per en dienekes. De tota la parrafada que n'ha escrit al respecte, la única cosa que puc dir és que cada dia que passa, perd més credibilitat, aquest blocaire grec tant famós. Com que de les conclusions se'n pot aprofitar poca cosa (no penso fer-li publicitat, per més petita que sigui, si voleu llegir el seu escrit, busqueu-lo vosaltres mateixos ;)) ens fixarem en les dades: les dades sí que ho són d'interessants, i és que si dienekes té un avantatge, aquest és que sap fer anar programets informàtics d'última hora.

Una de les poblacions comparades han estat els Massai Mara, aquells esbeltíssims pastors de l'est d'Àfrica que van amb túniques vermelles i que protagonitzen totes les pel·lícules conjuntament amb la seva concubina alemanya/belga/americana/francesa. Segons l'anàlisi d'en dienekes, els Massai també porten ADN neandertal, i a més a més, semblen compartir certs fragments amb els Han que no es troben en les poblacions d'Europa ni de l'oest d'Àsia (unes 5, però per ell ja són suficients i conclusives). Tampoc no sabem si els Massai porten fragments d'orígen exclusivament europeu, una altra dedicadesa d'aquest descendent d'en Sòcrates.

Ja sabíem que els africans de l'est portaven una mica d'ADN neandertal, la pregunta és: d'on prové aquest ADN neandertal? Mirant el seu ADN mt i cromosoma Y, es veu clarament que no tots els seus llinatges són d'orígen sub-saharià. Per exemple, l'haplogrup M1 de l'ADN mt és força comú entre els massai, i podria provenir del nord-oest d'Àfrica, on s'hi han trobat els llinatges més antics. Altres haplogrups, com ara l'E1b1b1, es troben també al nord d'Àfrica i a l'oest d'Àsia. Tot plegat suggereix que els neandertals van ser trobats en una d'aquestes regions (nord d'Àfrica o oest d'Àsia) i una d'aquestes branques va passar als Massai. El problema és que encara no sabem ni quan, ni per on.



Així doncs, per més increïble que sembli, aquells figurins d'1,80 més negres que el carbó també porten la seva fracció neandertal, i per tant, els hem de donar la benvinguda al club!



PD: Estigueu atents al blog d'en Hawks, durant les properes setmanes poden sortir més fragments neandertals a la llum!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada