dimarts, 20 de juliol del 2010

[Sota Terra] Només 3 setmanes pel capítol de l'Abric Romaní (sí!)


-Què faig si m'he perdut un capítol del Sota Terra?
Agafa un ganivet de tallar pa i... No va, avui farem els ulls grossos, perquè (no ho digueu a ningú) a mi també m'ha passat. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO no sabeu quina frustració he sentit quan he engegat la tele i he vist que ja anaven per les cuinetes. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO avui precisament que havien de fer un viatget de 3,5 milions d'anys, avui que havien de visitar un cementiri ple d'animals exòtics atrinxerats pel que semblaven eines d'homínids! És que no hi ha dret, cada dia el fan en una hora diferent aquests de TVE-3! Normalment comença a dos quarts d'onze, però avui ha començat abans de les 10, no és just! Ja sé que és culpa meva, ho sé, però no es just, sé que hauria d'haver mirat l'hora que tenien programada per avui, aghhh quina ràbia!
Va, que el temps ho cura tot, d'aquí una setmana ja ni ens en recordarem! A més a més, la ferida, encara que sigui irreparable, es pot intentar arreglar una mica mirant els vídeos que tenen penjats a la pàgina:
http://www.tv3.cat/sotaterra/videos
Hi ha uns quants problemets que m'he trobat a l'hora de mirar aquests vídeos tan simpàtics:
-Van moo(oooooo)oolt lents a carregar-se.
-I quan s'han acabat de carregar, després d'haver-se aturat 45068968 vegades, NO TE'LS DEIXA TORNAR A VEURE, sinó que els has de tornar a carregar. Un càstig molt sever per qualsevol que accedeixi a la banda ampla amb una connexió tant miserablement lenta (algú prendrà mal avui).
Del capítol d'avui n'hi ha uns 4, el més interessant de tots és un que es diu "conclusions Eudald Caldes".
I ara ve l'avís de debò. Tota la meva ràbia d'avui quedarà en res si m'arribo a perdre UN SOL SEGON del capítol on aquests genials antropoarqueòlegs se'n van a gratar a l'Abric Romaní, cosa que passarà d'aquí 3 setmanes.

3 setmanes. Apunteu-vos-ho bé, perquè en aquest capítol descobrirem...:
-Com vivien, com s'organitzaven, de què s'alimentaven, com es protegien
-Buscarem restes, eines; el que ens pugui donar una pista. I si trobem una resta directa d'un home de Neandertal, un os, ja serà històric, perquè mai, en tota la història de l'Abric Romaní, s'ha fet una troballa tan important!
UAUUUUUU us imagineu que trobin algun troç del que va ser un neandertal!?!? Començaré a saltar i a riure d'alegria. Ja he començat.
-És la "casa" de l'Eudald Carbonell des de fa gairebé 30 anys. Quina frase tan certa! L'Eudald és gairebé un neandertal vivent, si fins i tot porta barret i no se'l treu mai!
-Durant aquest temps han fet nombroses troballes: estris de fusta i de sílex i gran quantitat de fogars i ossos dels animals que servien d'aliment als neandertals, els quals utilitzaven aquest assentament per a estades no gaire llargues, com a lloc de pas.
Aviam si en troben uns quants més i l'Eudald els amaneix amb els seus comentaris.
s una espècie diferent a la nostra (Homo sapiens sapiens), si bé recentment s'ha descobert que hi va haver creuaments amb humans fa uns 80.000 anys. Veig que també parlaran del genomaaaaaaaaaa.
-Fa uns 30.000 anys, els neandertals es van extingir. N'hi ha que encara els plorem.

I atenció! Aquí hi ha uns quants comentaris (perquè se suposa que ja ho tenen fet de fa temps) de les experiències d'aquells arqueòlegs:
Rosell: "S'ha de tenir en compte, però, que aquest va ser el primer rodatge, i que ningú sabia ben bé de què anava tot allò."
Joan G. Biosca:
"Em quedo amb el record de la monumentalitat d'una veritable "catedral" de la prehistòria i la complexitat de moure un equip extens d'arqueòlegs i de gent del rodatge."
Gemma: "Anàvem tots bastant perduts i, a més, no ens coneixíem! A mi em feia molta impressió i respecte, perquè és una època que desconec i no l'he treballat."

El primer rodatge!?!? Ningú no sabia de què anava tot allò?! Una època que desconec i no l'he treballat!?!?
Sí que pinta bé la cosa! Però nois, si no sabieu de què anava tot plegat, perquè no el vau rodar més endavant? Espero que tot plegat siguin 4 comentaris entre palada i palada per espantar una mica l'audiència.

NO US EL PERDEU PER RES DEL MÓN.

4 comentaris:

  1. Wow no coneixia aquest programa, esatré ben atent per si puc veure el de l'Abric Romaní!!!

    pd: m'adono que no es la primera vegada que als teus posts fas referència a la moda dels barrets, però em sembla que no t'entenc...

    ResponElimina
  2. No mires el Sota Terra? És un dels pocs programes de TV3 ha fet en els darrers 10 anys que val la pena (en la meva opinió), i a més a més hi surt l'Eudald Carbonell!! Per mi això ja és motiu suficient per mirar-lo. El fan cada dilluns al vespre (si vols estar-ne més segur, mira el teletext perquè cada setmana el fan a una hora diferent).
    La moda dels barrets ve d'un comentari que va fer en John Hawks al seu blog el dia del genoma (el 7/5/2010), i que anava més o menys així:

    Pregunta: "Can we please take off our skeptics' hats? It's getting in the way of my Neandertal victory dance.

    Hawks: No. All the cool paleoanthropologists wear hats. "

    La traducció més o menys seria "ens podem treure els barrets d'escèptics (escèptics respecte la hibridació) avui que s'ha descobert que els neandertals han fet victòria?
    I en Hawks respon: No, avui tots els paleoantropòlegs agosarats porten barrets.

    El comentari em va fer gràcia, perquè de fet es creu que els neandertals s'haurien de posar un barret per sortir al carrer per passar desapercebuts, però com que segons aquest estudi tots som una mica neandertals, a tots ens toca portar-lo, el barret.

    ResponElimina
  3. jajaja val

    no miro gaire la tele, i quan ho faig miro el que posen altres membres de la família, doncs en la jerarquia familiar sembla que a mi no em pertoca el control del mando.

    Espero recordar que fan aquest programa i que en el moment la tv estigui lliure, encara que al estar poc habituat en pensar-hi és força arriscat. De totes maneres confio que si se'm passa ens faràs aquí un bon resum XD

    ResponElimina
  4. A la web de TV3 en teoria hi pengen els vídeos de tots els capítols per si hi ha algú que no ho pot veure.
    Ara bé, si no tens una connexió de 3Mb, abans que es carregui el vídeo crec que tens temps d'anar a fer una visita guiada al Neandertal Museum situat a la Vall del Düsseldorf (Alemanya) i tornar, i el més fotut de tot és que un cop s'hagi acabat de carregar no pots fer clic al play per veure'l sencer, com passa amb els vídeos del YouTube, sinó que l'has de tornar a carregar de nou.
    Jo espero ser a davant de la tele 10 minuts abans que comencin per si de cas, i ja us faré un resum us l'hagiu perdut o no ;) (però intenteu que no, que coses com aquesta només passen un cop a la vida).

    ResponElimina