dimecres, 14 de juliol de 2010

Quin % d'ADN neandertal corre per les teves venes (deu ser broma)?


Aquí hi ha una pàgina visualment molt maca que tracta un tema que ens interessa a tots: els nostres orígens. Concretament, els nostres orígens neandertals. Saber quin % d'ADN neandertal corre per les nostres venes és una qüestió que ens va passar pel cap al 85% dels moderns del planeta el dia 7 de maig de 2010, i és també una qüestió que encara s'ha de polir molt, perquè com ja sabem, al primer esborrany del genoma va predir un 1-4%, i aquesta xifra sembla que podria patir certes "variacions". Com que després de tot això, ningú no ha dit res mes de si aquests percentatges es mantenien o si bé dins d'un context euroasiàtic hi podia haver certes variacions, i tenint en compte que la gent és força impacient amb aquestes qüestions existencials, la pàgina esmentada intenta fer de coixinet i alhora de blanc per rebre unes quantes visites de més.

El motiu? Diu poder esbrinar quin % d'ADN neandertal portem.
D'entrada ja m'ha fet una mica de mala impressió, perquè de fet, saber això és impossible, de moment, per dos motius:
1- S'han de seqüenciar 1000 genomes (està previst per aquest any) per poder fer comparacions estadísticament sòlides.
2-El genoma neandertal encara no s'ha completat, i d'això, que jo sàpiga, se n'encarreguen els de l'institut Max Planck, i no pas els d'aquesta pàgina tant graciosa.
3-Quan hi hagi novetats, crec que els primers en dir-ho serien els mateixos autors de l'esborrany (o seria el més lògic).
Però com us he dit, això només era una mala impressió d'entrada. Quan he pogut confirmar que tot això és més fals que una escopeta de fira, és quan he llegit un pdf que hi ha a la pàgina titolat "Sample Neanderthal Index for Jane Doe" i que és aquí on t'explica que certes poblacions, com ara els finlandesos, grecs, berbers, etc, tenen més possibilitat d'haver retingut gens neandertals que d'altres perquè són més arcaiques, diu qui ho ha escrit.
(Aquí hi ha un FAQ on s'hi explica tot detalladament).
I ara ve el millor: quan aquest/a teòricament entès en neandertals escriu el següent al pdf:
"el bony occipital, un llegat neandertal, és present als Turcs i als Melungemons (un grup ètnic d'Amèrica)".
I jo que em pensava que el bony occipital dels neandertals era seu i només seu! O almenys això és el que deia un estudi, on s'hi afirmava que els bonys moderns no tenien res a veure amb els neandertals. Deu ser que l'autor de la pàgina en desconeix l'existència, d'aquest estudi. I encara n'hi ha més:
The growing list of physical features includes: large amount of body hair, red hair, blue or green eyes ??????????, fair skin, large eyes ???????????, greater fertility eh!?!??, early maturation into adulthood (que no, que era al revés!), short legs and forearms, weak knees and shoulders...

No continuo, no val la pena. Però com és possible, no m'ho puc creure, que qui hagi escrit aquests disbarats sigui precisament qui presumeixi de poder endevinar el teu % d'ADN neandertal. Veure i no creure. Sí senyor, els neandertals, volguem o no, han començat a convertir-se en un negoci, i en aquest cas, un negoci d'ignorants; és el que malauradament acaba passant amb tot en aquesta societat.
Oh, i mireu els comentaris, hi ha gent que encara s'ho empassa! Segurament sí que serà possible en un futur (esperem proper) poder comprovar quin % d'ADN porta cadascú, el que em queda clar és que no seran aquests estafadors els qui faran els anàlisis.
*Actualització: aquí hi podeu llegir uns quants comentaris d'en Hawks sobre aquest kit i que serien molt recomeables de llegir abans de comprar, perquè val ni més ni menys que 90 dòlars (uns 80 euros). 90, 90!!!! Us imagineu pagar aquesta quantitat per ser estafats?!

2 comentaris:

 1. Sí que diuen que els neandertals arribaven a l'edat adulta més ràpid no?

  ResponElimina
 2. Efectivament, això és el que es deia l'any 2004:
  http://www.elsiglodedurango.com.mx/noticia/34868.estudio-hombres-de-neandertal-maduraban-mas-r.html
  L'any 2008, però, un nou estudi que va uitilitzar esquelets de neandertals molt joves no va arribar a les mateixes conclusions. Si bé sembla cert que el creixement neandertal potsr era una mica més ràpid que el nostre, però trigaven més a fer-se adults del tot, perquè si bé al moment del naixement el seu cervell i el nostre eren d'igual mida, el seu acabava sent una mica més gran, i això requereix anar a poc a poc i amb bons aliments:
  http://neanderthalis.blogspot.com/2008/09/estudian-el-crecimiento-cerebral-de.html

  ResponElimina