dilluns, 26 de juliol del 2010
Capellades, un municipi amb més de 125.000 anys d'història.
Fins ara es creia que l'ocupació neandertal de l'Abric Romaní anava des dels 73.000 anys fins aproximadament els 40.000. Un nou estudi d'investigadors de l'IPHES ha fet endarrerir aquesta data fins els 120-125.000 anys.
L'equip d'investigadors, liderat per Josep Vallverdú, Raül Batrolí, Antoni Pons i Francesc Burjachs ha fet un sondeig que demostra l'ocupació neandertal en almenys 30 metres d'estratigrafia, 16 més dels que es coneixia fins ara.
Amb una màquina perforadora han arribat a foradar fins a 29,20 metres, però han advertit que encara no han arribat fins al fons de tot, per tant, queda molta feina per fer.
Amb aquest sondeig els arqueòlegs han volgut conèixer millor els nivells d'ocupació neandertal per tal d'organitzar-se millor, i han trobat que encara en resten dos per investigar.
Alguns materials trobats per sota dels 16 metres semblen haver estat modificats pel foc, que tots sabem que els neander dominaven a la perfecció.
Aquesta data tant antiga, de més de 120.000 anys, és molt interessant, perquè el període que situat entre els 125.000 i 70.000 anys és molt poc conegut a la península, i es creu que correspon a un estadi interglacial, és a dir, marcat pel clima benigne.
Els investigadors han remarcat l'excepcionalitat de l'Abric Romaní entre els jaciments neandertals que hi ha a la resta del món, tant pel tipus de sedimentació, que permet la conservació de restes com ara la fusta i els fogars, molt escassos i difícils de trobar, com per la seva antiga i constant ocupació durant els últims 125.000 anys.
L'Abric Romaní és, sens dubte, un dels jaciments més interessants i complets a l'hora d'entendre els neandertals, i que donarà moltes notícies i sorpreses durant els propers segles.
La única cosa que falta per trobar per compensar l'esforç i la suor dels arqueòlegs és un *troç* d'algun dels seus antics ocupants.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada