dimecres, 7 de juliol del 2010

El Popeye neandertal prenia hormones i no pas espinacs.


Tothom sap que els neandertals eren forçuts. Ara bé, el que no se sap amb seguretat era la magnitud exacta ni els motius d'aquesta força gairebé sobrenatural. Un nou estudi encapçalat per la professora Maria Mednikova a partir d'un braç neandertal rus de 100.000 anys fa pensar que els neandertals haguessin despertat uns grans sentiments d'enveja al mariner més famós de la TV.
Les conclusions a les quals ha arribat la dra. Mednikova semblen connectar els neandertals amb els monstres peluts i ferotges, sense cap rastre d'humanitat que se suposava que eren fa un segle.
I és que amb l'anàlisi d'aquest braç, Mednikova creu que lluitaven contra les bèsties ferotges "amb les mans nues" i "cos a cos".
Els neandertals eren múscul pur, i es veu que aquesta musculatura encara s'accentuava més en els braços, i especialment en el braç dret. Això del braç dret m'ha cridat l'atenció, perquè de fet crec que més o menys tothom té el la part dreta del cos una mica més gruixuda que l'esquerra, i pot tenir a veure amb el ser dretà.
Això pel que fa als mascles. Les dones neandertals també eren molt forçudes, encara que no tant, ni de bon troç, i tampoc no tenien diferencies tant marcades entre el cantó dret i esquerre del cos.

Aquesta constitució tant musculosa i que ens deixa a tots els moderns en ridícul, podria tenir un rerefons hormonal: la constitució corporal dels neandertals era molt "androgènica" segons aquesta professora, que creu que els neandertals tenien quantitats d'esteroides importants.
Així doncs, la dieta, les hormones i el clima fred haurien potenciat la Popeyitat neandertal, sense paral·lel al món modern.
El que no m'acaba de convèncer és que aquest estudi s'ha fet només amb un sol braç de 100.000 anys. Tot plegat fa pudor d'article de pa sucat amb oli, com un que va analtizar els dits de dos neandertals i d'un australopitecus, i d'aquí en va deduir que els neandertals practicàven el sexe "indiscriminat".

Aviam què n'opina de tot plegat, en Hawks.

2 comentaris:

  1. Mhmmm no en sé res d'aquest article però certament els ossos indiquen que suportaven una gran musculatura, i no crec que es tracti només d'un fet aïllat. Fa poc vaig llegir el llibre de Antonio Rosas "Los Neandertales" ( està a la biblioteca d'Igualada, doncs jo el vaig agafar allí) i de la seva gran musculatura, que era deguda a que depenien d'una gra potència muscular per que segons ell la seva estratègia de caça habitual era a l'aguait ( s'amagaven amb llances en senders freqüentats pels herbívors i necessitaven d'una gran acceleració i força per atacar-los i tombar-los al moment), enlloc de caçar en terrenys més oberts llençant projectant o fletxes a distància.

    És una hipòtesi.

    El llibre està molt bé i és bastant actual, publicat el 04 del 2010 parla molt bé de la morfologia, arqueologia i organització neanderthal sense, malauradament per l'autor, haver arribat a recopilar les últimes grans novetats que ha aprotat el genoma neanderthal. No deixa de ser però molt interessant.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel llibre, me l'apunto a la llista de lectures pendents!
    Jo tot això de la gran musculatura i el tipus de caça (en emboscades i matant la presa quan la tenien relativament aprop) ho vaig veure en un documental de la BBC, on se'ls va reconstruir un esquelet a partir del qual uns quants antropòlegs van començar a explicar com eren i com vivien.

    ResponElimina