divendres, 16 de juliol del 2010
Els neandertals...eren humans?
Ja hi som. Sempre la mateixa història, la mateixa baralla: que si els neandertals eren o no eren humans. Hi ha dos bàndols; el primer, format per aquells que sostenen que només els H. sapiens x2 tenen dret a ser considerats humans. El segon, és el d'aquells que amplien una mica més la definició i creuen que tots els del gènere Homo són per definició, humans, i això inclou evidentment els neandertals.
I encara n'hi podriem afegir un tercer, que ens diu que les males persones no són humanes.
En què quedem? I primer de tot: en què es basen els de l'un i l'altre grup, per defensar els seus criteris?
Els del primer grup, en l'espècie escollida. Només els H. sapìens, els humans moderns, es poden permetre el luxe de ser adjectivats com a humans. Només ells, perquè... només ells parlen, pensen, s'emocionen, es pregunten d'on vénen i com va començar tot i fan coses incomprensibles. Només ells han arribat a trepitjar la Lluna, a matar milions de persones de la seva espècie pel sol fet de pensar diferent, només ells creuen en l'existència del més enllà i que hi ha extraterrestres que els observen. Només ells tenen (0 creuen tenir) el control del planeta, un planeta que poden destruïr amb les seves armes en qualsevol moment. Només ells han pogut seqüenciar i esbrinar qui eren els neandertals.
Aquesta és més o menys la definició que al llarg de tota la meva vida he anat confeccionant del concepte d'humà i que surt més o menys en qualsevol discurset d'aquells que justifiquen l'extistència d'una suposada humanitat i d'alguna pel·lícula que tracta sobre la "naturalesa" humana.
Ara anem per una definició menys sentimental: ser humà podria voler dir simplement tenir pensament simbòlic (o més simbòlic que el d'altres primats), parlar, veure-hi en color, caminar dret, barallar-se utilitzant armes, enterrar els morts o fer música i ballar. Aquesta és la definició dels partidaris d'un concepte d'humà més científic i no tant emocional, i que s'aplicava fins ara en el cas dels neandertals. Però tant bon punt es van publicar els resultats del genoma i es va saber que els neandertals s'havien aparellat amb els humans purs, alguna cosa va canviar.
En Hawks ho va dir ben clar al seu blog: ara sabem que els neandertals eren humans.
I per què? Només pel sol fet d'haver-se aparellat amb els moderns, això ja els fa humans? O bé és el fet d'haver tingut descendència fèrtil, que indicaria que són la mateixa espècie, el que els classificaria automàticament com a humans, seguint el criteri de H.sapiens x2 =humans?
Com veieu, hi ha una confusió molt gran a l'entorn de la paraula "humà". Encara que s'intenti definir què vol dir aquesta paraula, el cert és que a ningú no li queda clar, tothom té la seva pròpia definició, tant vàlida com la que dóna el diccionari.
I el diccionari de l'enciclopèdia catalana, diu el següent respecte la paraula "humà":
1-Relatiu o pertanyent a l'home
2-Propi de l'home. Aquest gos té intel·ligència humana!
3-Gènere humà (o espècie [o raça] humana) Els homes
4-Conjunt dels éssers humans; humanitat. Pretenia de redimir els humans.
5-Propi de la imperfecció, la feblesa, etc., de l'ésser humà. És molt humà que miri d'afavorir els seus.
6-Que se sent solidari amb els altres, que és considerat benèvol, generós, etc., envers ells
Encara més confusió. A més a més de les definicions pròpies de l'espècie, també n'hi ha d'altres de més sentimentals, com ara la que fa referència a la imperfecció i la que parla de solidaritat amb els altres.
Una pregunta que em faig és si l'adjectiu humà aplicat als neandertals es consideraria positiu o negatiu. Quan diem que ells eren humans, ens refererim que eren tant malparits com nosaltres, o bé que en el fons tenien bon cor?
La única cosa que queda clara d'aquesta paraula, amb la qual de vegades sí i d'altres no es bateja els neandertals, és que no es pot aplicar en un sentit taxonòmic. És una paraula inventada pels humans, i que ni els mateixos saben què vol dir. Una paraula que vol dir moltes coses i alhora res, i que no ens serveix per descriure objectivament la manera de ser dels neandertals, perquè queda clar que ells també eren benèvols, generosos i imperfectes. Però és que els australopitecus també ho podien ser, d'aquesta manera, llavors ells també eren humans? I si ser caníbal és ser dolent, però en canvi els neandertals ho trobaven perfecte, qui té raó?
Només hi ha una cosa clara: a l'hora de descriure els neandertals sempre és millor deixar de banda les emocions i prejudicis i fer-ho empleant un llenguatge científic i el màxim d'objectiu possible, on la paraula "humà" no hi tindria cabuda.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada