diumenge, 27 de març del 2011

Voleu més vinyetes prehistòriques?

En aquest blog que manté un dibuixant francès de nom Eric Le Brun, en trobareu unes quantes, encara que a mi els crocmanyons em semblen massa moderns, què voleu que us digui. Ara bé, els seus arts "parietals" m'han semblat, si més no, interessants per fer-hi un cop d'ull.



http://elebrun.canalblog.com/

Hauré d'esbrinar qui és aquest Le Brun, sembla interessant el seu material. I si fos un segon Roudier? Quina enveja que em fan els francesos, sempre tant atents i orgullosos de la prehistòria!

6 comentaris:

  1. I tant!!! Són genials ML!!!!!!!!

    I a més via aquestes pintures he arribat a : http://www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/chauvet/fr/

    No m'estic de goig només d'imaginar que existeixen aquestes coves! Trepitjar una cova que cap humà ha trepitjat en milenis i descobrir el llegat d'uns artistes increibles de fa 31000 anys, tants animals! PURA EXCITACIÓ! ADRENALINA! Oh trobar la figura de marfil d'un homelleó!!! El tòtem d'un poble caçador tant antic!!! grrrrr

    Cóm m'agradaria anar a gratar a l'abric romaní aquest agost i tenir la possibilitat de trobar la punta gastada d'un escuradents neanderthal! Per què però he forjat tants plans i tant aviaaaaaaat !!!!!!!!!! AAAARRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGGG

    ResponElimina
  2. La cova de Chauvet! Realment impressionants aquells cavalls, el que passa és que diuen que és bastant més jove de 31.000 anys, segurament en té al voltant de 15.000, com les seves "germanes" d'Altamira i del sud de França.

    Ens hauriem d'asssemblar més als francesos, ells sí que cuiden el seu patrimoni i en saben treure el millor suc! Aquí en canvi tota la riquesa prehistòrica la tenim bastant oblidada, és una cosa que visiten 4 turistes i prou.

    Espero que tinguis sort amb l'Abric Romaní! Fa poc vaig enviar un correu a la Llegenda i em va dir que aquest any segurament no hi hauria lloc per a massa gent, només pels de sempre i poc més pel pressupost, que altres anys si que no hi havia problema però aquest es veu que sí, que han hagut de fer retallades :S en fi, si hi vas espero que almenys m'expliquis què tal s'hi està!

    ResponElimina
  3. "La cova de Chauvet! Realment impressionants aquells cavalls, el que passa és que diuen que és bastant més jove de 31.000 anys, segurament en té al voltant de 15.000, com les seves "germanes" d'Altamira i del sud de França."

    Sí??? A la pàgina web de les coves diu que al voltant de 31.000 anys i no parla de cap desacord.
    Ara que ho has dit he mirat a wikipedia. Allí diu que és polèimic i jo entenc que segurament n'hi ha unes que són més antigues ( al voltant de 32.000 anys) i altres que són posteriors...

    ResponElimina
  4. És possible que algunes pintures de Chauvet s'aproximin a 30.000 anys d'edat, però en qualsevol cas serien les més simples, i no pas aquells cavalls tant exhuberants. Això és perquè l'art que trobem fa més de 20.000 anys, malgrat estar present, és força menys estil·lístic i impressiu del que trobem en fa 12-15.000, que són les edats d'aquestes coves: potser si troben esbossos d'algun home, ratllades que segueixen un patró típic... però poca cosa més.

    És per això que fa ràbia que la gent associi aquestes pintures als HAM dels temps dels neandertals, i que pensin "mira, com n'eren d'avançats respecte els neandertals, que no tenien art!" quan la veritat és que ha passat el mateix temps (o més) des de l'extinció neandertal fins a les pintures d'Altamira (12.000 anys) que des de les pintures d'Altamira i nosaltres.

    És un tema que he tractat més extensament aquí:

    http://pierrettepierrot.blogspot.com/2010/07/bisons-cavalls-mamuts-i-neandertals.html

    ResponElimina
  5. Mhmm

    Estic d'acord que sembla més plausible que les pintures estiguessin més de moda fa 15.000 i que probablement siguin des de llavors. Però la pàgina de les coves de Chauvet diu clarament que les proves fetes demostren una antiguitat del voltant de 31000 anys i que van en contra de les hipòtesis de la evolució lineal de l'art de les pintures rupestres... Cert que per al turisme o per l'impacte dels seus estudis els interessaria dir això, però per si de cas jo em guardo el dubte fins que hi hagi proves clares i concloents.

    ResponElimina
  6. Sí és clar, de concloent a Chauvet no hi ha res de moment, fas bé de guardar-te el dubte.

    ResponElimina