dimecres, 23 de març del 2011

Ö La bëstia dels Älps Ö

Diuen que als Alps hi va viure fa molt de temps, un ésser de 46 anys i 1,65 d'alçada que caminava amb dues potes i del qual només ens n'ha arribat la llegenda -congelada-.



A aquestes alçades ja deveu saber a qui em refereixo: ni més ni menys que a aquell Floquet de neu catapultat en algun indret dels Alps des de fa 5.300 anys, amb un braç estirat cap endavant com si demanés ajuda.

Tothom va sentir pena i admiració per aquell pobre home del fred: tot estirat, amb les seves faccions entranyables, el seu ADN gairebé intacte, la seva expressió de felicitat.... però vaig descobrir que l'Otzi no era un home: era una bèstia! Una bèstia ferotge amb poders sobrenaturals, com en Superman, però ep! aquest era del que se'n diu, intel·ligent. Deixaria tots els esquiadors i mutanyistes en ridícul, amb el seu equip de protecció contra el fred i la neu. Llegiu, llegiu, que això només és un resum molt breu dels últims instants de vida d'aquesta llegenda alpina:

(extret de la viquièdia):

Ötzi és el nom d'un home trobat momificat en una glacera dels Alps el 1991, que ha servit per aportar molta informació als científics sobre la prehistòria, pel seu grau de conservació. Es va demostrar que el cos tenia uns 5.300 anys d'antiguitat i, per tant, és la mòmia humana més antiga del món. Els científics l’anomenen l’Home del Gel, o Ötzi, per la regió d'Ötztal (que significa ‘vall d'Ötz’), on fou trobat.

Algunes de les dades rellevants que va aportar Ötzi:

-Anava molt ben preparat per resistir el fred: duia un vestit cosit amb fibres vegetals, fet de retall de pell de cérvol i d'isard, una capa d’herba trenada i unes sabatilles de pell de cabra.

-A la seva tribu sabien cosir.

-Les dents desgastades demostren que menjava cereals i que, per tant, ja es conreaven.

-També duia uns bolets per tractar la diarrea i d'altres per aturar les hemorràgies.

-En els intestins hi tenia restes de cérvol, cabra salvatge i pa.

-A l’esquena hi duia clavada una punta de fletxa de sílex. També tenia una ferida profunda a la mà. Així doncs, potser, va morir després d’una forta baralla i, a més, es va defensar: a les fletxes, el ganivet i la roba s'hi han trobat restes de sang de quatre persones diferents.

Però vosaltres ho llegiu?! Bolets per la diarrea i aturar les hemorràgies? Algú n'ha sentit a parlar mai? Vestits cosits amb vegetals per resistir el fred? Sabatilles de pell de cabra per la neu? Senyors, què ens ha passat, que estem in-volucionant? Com és que aquell ésser de fa 5.300 anys tenia uns coneixements molt més avançats que cap nosaltres de la naturalesa que li permetien fer vida normal en una de les zones més fredes del món?

Aniria bé veure-li la cara, perquè lluny de ser cap Superman, Floquet de neu o Yeti, la de la bèstia dels Alps és ben normal i corrent, i pel que sembla va a gust del consumidor, com els Bic Macs neandertals (ell també en menjava?):









19 comentaris:

  1. Sens dubte un descobriment importantíssim que demostra cóm de difícil és que es conservin la roba i altres productes! Quí sap des de quan la nostra espècie fabricava vestits i sabatilles així de sofisticats!

    Ja m'hagués agradat a mi passar a la posteritat amb aquesta dignitat :D!

    ResponElimina
  2. "Sens dubte un descobriment importantíssim que demostra cóm de difícil és que es conservin la roba i altres productes! Quí sap des de quan la nostra espècie fabricava vestits i sabatilles així de sofisticats!"

    Vaig llegir que fa 30.000 anys ja feien servir sabates:
    http://axxon.com.ar/not/153/c-1530257.htm

    "Ja m'hagués agradat a mi passar a la posteritat amb aquesta dignitat :D! "

    Pots demanar que quan et moris et posin a dins d'un bloc de gel i t'enterrin als Alps, ara que jo prefereixo el crematori, és més net, però sempre et queda el dubte de si en un futur algun neandertal podrà retornar-te a la vida :D:D:D:D:D:D:D:D

    ResponElimina
  3. jajaja

    jo crec que el crematori és un malgast d'energia ( i les boquetes dels organismes descomponedors als que deixaràs sense xixa?) i a més emet CO2!!!

    és molt més raonable i satisfactori engreixar noves vides!!!

    fa uns dies estava mirant els documentals de Human Planet de la BBC ( per cert, una passaaaaaaaaaaaaaaada) i vaig descobrir què em depara el futur: als 80 anys ( si hi arribo) viatjaré a l'himalaya i pujaré a viure ( i a morir) a un dels pobles més elevats del món. Allí la seva cultura milenaria ha trobat una solució molt més neta, fàcil i ràpida per desfer-se dels cadàvers abans de que propaguin malalties: pamplines enterrarlos o encalaixar-los en un nínxol, ells els llencen als voltors. Els voltors i trencalosos els devoren amb vertiginosa celertiat!!! Una diligència sense comparació en el món dels funcionaris de cementiris!

    ResponElimina
  4. I no et fa una mica de... cosa imaginar-te tota una banda de voltors amb els seus becs ben afilats empassant-se el teu estómac o jugant amb els teus globus oculars? Alimentar noves vides tampoc no em fa massa gràcia, i encara menys sabent que aquestes vides estan esperant impacientment el moment de la meva mort per fer la seva feina, i que no me'n donaran ni les gràcies per tot l'aliment que els proporcioni. Tot plegat és una mica macabre, però sí, suposo que el sistema dels voltors deu ser molt més ràpid i net que l'habitual.

    Vés per on, i això que la majoria de cultures semblen mostrar cert respecte pels morts, però veig que en aquests himalaians no els fa res veure com els voltors destrossen el cos del seu iaio/iaia. No crec que ningú de la nostra civilització pogués aguantar aquest espectacle :S

    ResponElimina
  5. Que siguin carronyaires no vol dir que siguin macabres o malvats. De fet ocupen un nínxol molt important en l'ecosistema al netejar el territori de cadàvers d'animals malalts i altres: els animals morts pels llops, i imagino que els morts pels homes del paleilític també, encara tenen molta carn doncs els llops només aprofiten les parts més bones: les espatlles, cuixes i si de cas el cul, el coll i la llengua... ( normalment). Segurament als humans ens era més fàcil tornar a matar un mamut que intentar carregar tota la carn que té ( incloses les parts menys nutritives o difícils de menjar) al campament ( segurament haurien de fer varis viatges no?).

    Per altra banda, ho mirem o no, no crec que sigui més bonic que els ulls es podreixin per acció bacteriana que que se'ls mengi un aufrany o un corb. Simplement protegit com està dins el taüd els bacteris i fongs, que de manera natural només es posarien a treballar després que els carronyaires vertebrats i els insectes hagin fet la seva feina, els deu portar anys. Segurament el fet que la degradació total la duguin a terme bacteris fa el procés menys eficient, normalment els organismes més petits proporcionalment respiren més/ gasten més energia per a fer la mateixa feina.

    I val que els enterraments de les pel·lícules segurament són més bonics, o les inceneracions en pires de vegetació que fan els indus o en alguns altrse pobles. Però realment, el que fem aquí espanya, tant els nínxols com la inceneració, no tenen cap bellesa. Fa poc va morir el meu avi i em va decebre bastant "lenterrament" o "encalaixonament", en el qual miravem cerimoniosament com un funcionari gras amb mono de treball tapava el forat amb maons, ciment i la paleta. A grans ciutats com a Berlin després de la ceremonia catòlica ( qui la faci) el taut és automàticament empassat pel terra de l'esglesia ( realment hi ha com un ascensor que se l'emporta) i va directe a les cambres d'incineració.

    La persecució dels voltors ha fet que desapareguin a gran part d'europa, a la península som afortunats perquè en alguns llocs encara en queden bones poblacions, però al nord no en queden, amb l'excepció dels alps potser i del sud de frança on han estat reintroduïts recentment. A més des de l'any 2000 en que a eEspanya es van prohibir els canyets ( el lloc on tradicionalment els grangers llançaven el bestiar que havia mort per causes naturals) perque es consideren "poc higenics" em sembla tenim els voltors a règim. La situació del voltor negre ( l'au més gran d'europa) i del trencalós és encara més fotuda.

    ResponElimina
  6. Són unes aus precioses i potser una reforma en el sistema de tractar els nostres morts les podria afavorir:P

    Mirant-ho assegut des de la distancia ( com al documental de l'himalaia vaig veure que ho feien , qui volia suposo) no deu ser tant terrible. Ràpidament el cadàver deu estar cobert per una cortina de plomes i no se'n deu veure gran cosa. Encara que estic d'acord que no trauria els binocles ni la càmara de fotos :P. Jo preferiria aquest sistema, o que m'enterressin al camp sense taüt, que no pas que m'incineressin o em guardessin per un temps en un cementiri. És com una versió de donar els òrgans a la ciència ( del tot respectable) però donant-els a la vida. Oh, hauria de fer una organització amb aquest nom!!!!!!!!!

    Si que es curiós que moltes cultures enterrin els seus morts, deu ser bastant pràctic, però jo crec que és tansols un motiu cultural i de tradició. La religió cristiana per exemple considera el cadàver com una simple carcassa de l'anima, no es més que carn morta i ossos un cop la persona es mor, pel que no veig que hi hagués cap problema religiós en aquest "enterrament aeri", a més pel que vaig veure també hi posen una pedra gravada al lloc on deixen el mort.

    Tanmateix no estic segur que al paleilític s'enterressin sempre es morts:P, potser trobarien "més" neanderthals a l'abric romaní si hagues estat un procediment gaire habitual jeje, potser els cremaven o potser feien enterrament aeri...

    ResponElimina
  7. tradicionalment al tibet tallen el cadàver a trossets precisament per evitar l'espectacle de veure trossos reconeixibles en poder dels voltors, aixó m'ho va explicar un monjo budista local. Es el sistema mes ecológic i mes sensat que hi ha, i com ja sabeu els budistes son molt respectuosos amb els animals i suposo que no consideren cap ofensa ser aprofitat per al sopar d'un voltor.

    ResponElimina
  8. Esclar:D com creuen en la reencarnació qui sap si el voltor és en realitat el tiet Francisco o la cosina Dolors..., no els mataràs de gana!


    http://naruhuana.foroactivo.com/t1505-entierro-tibetano-o-entierro-celestial

    http://www.mediavida.com/foro/6/el-hiyab-islamico-flame-thread-383474/9 Quina barraaaaa

    ResponElimina
  9. Ara ho he estat pensant i no hi ha cap forma d'enterrament que m'acabi de convèncer. Potser donar els òrgans a la ciència seria una manera de ser útil un cop mort. Els enterraments d'aquí tampoc no m'agraden gens... fa poc va morir la meva àvia també, i com tu dius, la van posar dins d'un forat i un parell de paletes van tapar l'entrada amb maons i ciment.

    Potser el mètode dels voltors és més entretingut i visualment acolorit, però continuo pensant -i no crec que em pogueu convèncer- que no seria capaç de veure el cos de la meva àvia sent cobert per uns quants voltors emplomats de color negre. S'han de tenir unes creences molt fortes per fer d'espectador i pensar que, malgrat la sang, els ossos i tot plegat, l'ànima surt volant ben feliça i es reencarna en un d'aquells voltors.

    Potser sí que és un sistema més net que el que es fa servir aquí, i que al cap i a la fi ajudaria les poblacions que es troben en perill d'extinció com ara el trencalòs, però no crec que s'arribi a acceptar mai...

    Molts homes prehistòrics segurament devien ser devorats per animals carronyers com ara voltors (les plomes que feien servir per guarnir-se ens en podrien donar pistes).
    Els neandertals segurament només es prenien les molèsties d'enterrar els membres del clan amb un estatus social més elevat, d'acord amb l'Arsuaga. Tota la resta, enterraments aeris.

    ResponElimina
  10. jejeje clar si creus que hi ha una ànima en el cos que estan devorant potser no és agradable.


    Però seria una bona solució per ateus i budistes:P

    Els ninxols que fem servir aqui estan completament mancats de romanticisme. Seria molt més agradable enterrar els nostres morts poden fer palades nosaltres mateixos de terra fertil en mig d'un lloc arbrat com als cementiris de les pel·licules!!!

    ResponElimina
  11. Si només fos els nínxols... trobo que gran part de les nostrse vides estan mancades de romanticisme. Només cal mirar aquelles tribus de caçadors-recol·lectors del mig de la sabana: tant de colors, danses, cançons, tradicions, històries, vestits, collarets...

    Mira per exemple els Himba, del sud-oest africà:

    http://www.pbase.com/dror_yalon/the_himba__the_most_beautiful_people_in_africa

    ResponElimina
  12. jeje es posen fang al cap? Curiosos pentinats! I el vermell és un bon tint! Però l'home exagera una mica, no crec que les majors beutats de la gran Àfrica es trobin exclusivament entre els himba :P, recordo imatges de rostres etíops i saharauis d'una bellesa devastadora ... i no en dec recordar més perque aquests ja m'embriaguen prou.

    Jo sóc dels que creu que la gent que viu en grups tribals són en general més feliços. Tan sols per la seva unitat com a comunitat: comparteixen molt més i s'ajuden mutuament molt més. Quan en una societat els seus integrants colaboren els uns amb els altres per bona voluntat, enlloc de treballar o ofereir un servei als altres per a aconseguir diners, les persones que en formen part deuen sentir-se molt més unides i satisfetes.

    Compartir, compartir! En sóc un gran partidari! Crec que aquí, fins i tot a nivell familiar, on cadascú està tancat en la seva cambra i absort amb la seva feina, estudis o hobbies, es perd felicitat en el compartir.

    ResponElimina
  13. Son més macos en part perquè en tenir més melanina a la pell no els surten arrugues tant aviat. Una persona de pell blanca en canvi envelleix força més depressa gràcies a les arrugues. Aquestes himba encara que tinguin 60 anys poden semblar ben joves.

    Jo crec que sí que són més feliços, s'ho passen molt millor amb les seves danses, pentinats, llegendes... el que passa és que és clar, d'altra banda també agafen moltes més malalties i moren abans. I les dones dediquen tota la seva vida a tenir fills i servir el marit, que tampoc no deu ser massa interessant, però crec que aquí hem passat d'un extrem a l'altre massa depressa, ara gairebé ningú no vol tenir fills i hem de recórrer als immigrants!

    ResponElimina
  14. No crec que el problema sigui que ningú vulgui tenir fills. De fet d'això em sembla bastant assenyat. El problema deu ser en algún altre lloc del sistema, doncs tenir cada vegada més fills per mantenir la població proporcionalment jove és, primer de tot insostenible, i segón acabaria suposant una terrible explotació per al teu gènere ( esdevindrien paridores contants) a no ser que s'inventés abans el desenvolupament in vitro dels fetus :D
    Crec que les coses estan bé, només em de seguir impulsant la industria nuclear i esperar que hi hagi més catàstrofes com la del Japó ( i com la que hi va haver a Xernòbil). La radiació emesa a Fukushima probablement s'acabarà disolent a l'atmòsfera ( i a l'oceà) però a nivell global els nivells d'isòtops radioactius augmentarà una mica ( com ho devia fer després de l'accident de xernòbil). Aquests isòtops no existeixen de manera natural i alguns triguen centenars o milers d'anys a degradar-se. Si en anem acumulant de mica en mica al final suposaran un problema de salut després d'una exposició llarga, pel que augmentaran els càncers entre la població adulta, disminuirà la població, esdevindrà més jove! Cal però no passar-se amb la mesura, o podria també afectar els més joves..., de fet diuen que malauradament són els més vulnerables al iode i el potassi oi? perquè l'incorporen en els teixits en creixement com la tiroides i causen càncers prematurs :(.

    ResponElimina
  15. Uff... m'has espantat amb això de la tiroides i els càncers prematurs... :S

    Les centrals nuclears són un problema, és cert, perquè un cop "peten" no sabem com controlar-les. I em pensava que el Japó era un país més responsable, mira que construïr una central nuclear al costat del mar, quan saben que els terratrèmols en aquella zona són freqüents i els tsunamis devastadors... la central s'hauria d'haver tancat quan va passar allò de Sumatra.

    L'energia nuclear d'acord que té molts inconvenients, però si tanquem totes les centrals nuclears, aleshores d'on obtindrem l'energia? De les centrals que expulsen CO2 a l'atmosfera? I això no és perillós pel canvi climàtic, amb conseqüències tant o més devastadores que la de la central de Fukushima?

    ResponElimina
  16. http://www.bondia.cat/component/content/article/111-societat/15043-llum-verda-a-sacrificar-voltors-que-ataquin-animals-vius
    ( encara que l'espavilat de l'article em sembla que ha penjat una foto d'un cóndor americà...)


    No sé que dir de les centrals nuclears de debó, tan de bo tingués una solució, o la tingués algú. El cert es que em toca molt els ous el tema, sobre tot pel poc fiable que és la informació al respecte: tant la informació sobre la rendibilitat de l'energia nuclear, com la informació respecte als riscs d'accident i als perills de la contaminació radioactiva.

    Està clar que la energia nuclear és rendible, sobretot per als que en saben treure el profit. L'urani, com el petroli, és un monopoli en mans de poques persones que s'enriquiran de mala manera a causa del seu consum, i que quan vulguin en pujaran el preu, com pasa ara amb el petroli. Els números surten molt a favor de l'energia nuclear, per a ells és més econòmica, més ecológica i més saludable que qualsevol altra ( les conseqüències de la radiació de Xarnòbil varien moltíssim segons la font), com passa amb totes les grans empreses, des del tabac als productes transgènics de Monsanto. Pot ser en part tenen raó, però no sé fins a quin punt, el que han demostrat de debó aquestes empreses és que per tal de treure'n el màxim benefici permeten negligències que posen en perill a persones de poca importància, perquè no els pesen tant les buxaques.

    Els qui estan a favor de la nuclear també troben més pegues a la solar i a la eòlica. Clar que les empreses d'energia solar i eòlica probablement també deuen minimitzar-les quan en fan propaganda.

    Jo el que crec és que es posible que la energia solar sigui molt més cara que la nuclear, les plaques tenen una vida útil inferior, donen menys energia i ocupen molt més espai. Però encara que sigui més car sembla ser que és possible, almenys segons el pla energètic que van escriure els experts de Greenpeace de cara a 2050. A més hi ha varis avantatges: l'energia solar es realment renovable, de fet, amb excepció de l'urani o el plutoni, tots els combustibles existents i gairebé tota la vida de la Terra prové de l'energia del sol. Un altre avantatge és que no és un combustible que s'ha de pagar i difícilment es crearà un monopoli, tothom podria tenir plaques a casa o als seus municipis. I per damunt de tot, com que els combustibles radioactius s'acabaran de totes maneres en uns cent anys ( o menys, car que si no s'atura la xina planeja fabricar-ne 100 més i molts països que no en tenen, com a sudamèrica i àfrica, encara s'hi poden allistar) i haurem de tenir una nova solució de totes maneres, seria molt favorable si l'haguessim trobat abans i haguessim evitat els riscos d'accidents que hi pugui haber abans que el combustible s'acabi i també el problema dels cementiris nuclears.
    El principal desavantatges és que no són gaire eficients, però hi ha multitud de grups de recerca que investiguen com fer-les més eficients de diferents maneres i a poc a poc van fent avanços i descobreixen noves maneres d'intentar-ho. També s'avança molt en les bateries ( siguin d'hidrogen o altres tipus) que podrien acumular ràpidament l'excés d'energia que es crea en determinats moments del dia o de l'any i alliberar-la després de manera més equitativa. Sovint sorgeixen noves idees. No dubto que si augmentés l'ús d'aquesta tecnologia també es faria més eficient la producció i reciclatge de les plaques, si es poguessin posar a tots els habitatges i blocs de pisos ( també s'esta investigant actualment maneres barates de fer-ho) segurament es solucionaria gran part del problema energètic.

    ResponElimina
  17. Tot depen de si ens importa o no assumir els riscs de l'energia nuclear. A nivell ciutadà crec que si es recolza és sobretot per l'avarícia, certament tots sóm molt avariciosos i volem tenir molta energia, ens em criat consumint més electricitat a cada any que passa i esperem fer-ho tota la nostra vida. I probablement això és insostenible de la manera que sigui i és on radica la clau del problema. S'hauria de redissenyar el sistema completament, les cadenes de producció no haurien de malbaratar tant i haurien de fer productes més duraders, també s'hauria d'invertir tecnologia i consciència en l'estalvi energètic. Però ho veig difícil.

    Els altres que recolzen l'energia nuclear són els esbojarrats com els meus amics i jo ( i tants altres que hi deu haver al món, s'està creant un exèrcit increible darrera de les pantalles ( o hologrames3D) dels videojocs ), fans dels ecenaris apocalíptics que veiem a les pel·lícules, dels búnquers i les guerres, que esperen una gran catàstrofe el 2012 que doni una mica de color a les seves vida, i si és necessari posaran un petardot a una o vàries centrals nuclears ( no deu ser massa complicat). Total ja ens hem carregat bastant la vida i, sigui nuclear o no, ja estem fent una feina excelent contaminant i omplint de merda el planeta, els esforços que es fan per impedir-ho són comparativament esforços per maquillar-ho o per ocupar les ments de les bones i/o esperançades consciències amb mals de caps. I nosaltres no volem tenir consciències tant sofrides!!!

    Mhmhmm
    Bé en realitat estic xerrant fantasies, i tinc una vida prou cómoda i agradable, i encara amb esperances, com per a fer res més que escriure una novela de ciència ficció de tot això. Però existeixen els psicòpates i per aquests o altres motius encara més macabres es podrien decidir a atemptar amb més precisió que un tsunami contra una central nuclear, no creus?

    No ve gaire al cas, però me'n vaig enterar just l'altre dia i és curiós. Sabies que la massacre de Columbine als EUA no va sortir com era planejada? En realitat els nois havien instalat bombes amb les que planejaven massacrar centenars d'alumnes enlloc d'una vintena però que afortunadament no es van detonar per accident?
    "The pair hoped that after setting off bombs in the cafeteria at the busiest time of day, killing many hundreds of students, they would use their guns to shoot survivors as they fled from the school. Then, as police cars, ambulances, fire trucks, and reporters came to the school, bombs set in the boys' cars would go off, killing the emergency personnel, media, and law officers; this original plan failed when their main explosives did not detonate."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Columbine_High_School_massacre#Factors_explored

    ResponElimina
  18. L'energia solar sembla ser que serà la única alternativa un cop s'acabi el petroli, cosa que pot passar d'aquí poc. Quan s'acabi el petroli, amb què funcionarem? Com farem anar els cotxes? I la calefacció i tants altres aparells? De l'energia solar gairebé no se'n parla, les empreses si tenen alguna cosa que les caracteritza és que són molt egoistes. Dels cotxes que funcionen amb energia solar també se'n va parlar... fa molt de temps: eren caríssims i no estaven a l'abast de tothom. La terra sempre ha rebut energia solar gratuitament, però les empreses ja trobaran la manera de fer-la pagar, per això sí que no ens hem de preocupar. Pel que ens hem de preocupar és: quan es posaran a treballar perquè l'energia solar sigui útil i atractiva, en cas que haguem d'abandonar la nuclear i els combustibles?

    ResponElimina
  19. M'ha fet gràcia allò del petardot xDD. Per cert, què ha de passar l'any 2012 que encara no m'he empanat? És perquè algun investigador va llegir en una piràmide maia que aquells individus van predir la fi del món l'any 2012? I com se suposa que acabarem, ens caurà un meteorit a sobre o bé els E.T ens fulminaran des dels seus plats voladors?

    La gent està molt avorrida... l'any 2000 també van dir que el món s'havia d'acabar, però al final el que va passar és que 4 sonats es van tancar dins d'un búnquer, i poca cosa més. Sí que és cert que les centrals nuclears es poden fer servir amb aquestes finalitats, però també els microorganismes. Amb nuclears o en sense, l'ésser humà sempre trobarà la manera de fer mal als seus iguals.

    I pel que m'expliques de Columbine, els que més s'avorreixen són aquests americans, que necessiten fer com a Kill Bill per a divertir-se. Tant de bo les bombes els haguessin esclatat a la cara, o a la panxa, que la solen tenir molt grossa, hagués fet una bona explosió xDDDD

    ResponElimina