dissabte, 21 de maig del 2011

Tots som Jebel Irhoud (I)

Us en recordeu del marroquí Jebel Irhoud i el seu clan, datats en 160.000 anys, i considerats per la gran majoria d'experts com a humans moderns, tant moderns com qualsevol de nosaltres? Us en recordeu de la plataforma que dispara humans moderns des del nord d'Àfrica en totes direccions del planeta, des de principis del 2011?



Entesos. Situats en el context, ja podem començar: ens queixàvem que no hi havia cap evidència que els Irhoud tinguessin la més mínima relació amb nosaltres, perquè molt probablement s'havien extingit: de set, calor, esgotament genètic, llet en mal estat de les mames camellenques, terratrèmols + tsunami o el que fos. Ara sembla que hi ha un paper que diu que sí, que els Irhoud molt probablement van deixar descendència al nord d'Àfrica... o bé són al·lucinacions produïdes per molecular clocs perfumats amb costo full? Descobrirem el misteri del clan Irhoud? Arribarem a saber per què fabricaven un mosterià excel·lent, però mosterià de cap a peus? Coneixerem les causes de la seva (no) extinció? Agafeu les crispetes perquè l'acció comença JA!!!!!

Resulta que cap als anys 90 els pares del molecular cloc van inventar una cosa que es diu rellotge molecular. Criticat per alguns i venerat per d'altres, ho vulgui la sort o la desgràcia, aquest rellotget s'ha fet servir per a moltes coses, entre les quals hi ha la que ens ocupa: saber d'on venim, quan vam arribar i per què encara no han vingut els ETs a oxigenar el planeta. Bé, això no. Els molecular clok no arriben tant lluny. Però poc els falta.



Resulta que aquests paios, que com podeu suposar eren molt afins al moviment OutOfAfrica, van començar a extreure mostres de sang i d'altres fluids corporals de gent de tot el món per veure quins eren els llinatges més antics del planeta (els quals obligaven a fer girar la busca del rellotge en sentit antihorari més vegades) i per tant, des d'on s'hauria originat la humanitat. És una assumpció molt simple, però que generalment parlant, funciona. O hauria de funcionar, però el món sapientíssim és massa recargolat.

Van començar a agafar de tot: marcadors masculins, femenins, bisexuals, etc. Tot. I la busca del molecular cloc, en tots els casos, apuntava cap a l'Àfrica sub-sahariana (tot i que les localitzacions variaven bastant). I ha estat apuntat en aquesta direcció fins avui. Perquè avui, dia 20 de maig és un dia especial (els ionquis diuen que demà dia 21 ha de passar alguna cosa especial). Avui, dia 20 de maig de l'any 2011, els molecular cloc del cromosoma Y, característic dels homes, han apuntat la busca cap a.................................... el nord-oest i centre d'Àfrica!!

I això encara no és tot: contràriament al que deien fins ara respecte els llinatges més antics, que a més a més de trobar-se a l'Àfrica sub-sahariana, tenien només uns 60.000 anys, l'haplogrup del cromosoma Y més antic, que ha estat anomenat A1a, podria sobrepassar els... 140.000 anys!!!!!!!!!!!! Una xifra molt propera a la del clan Irhoud.



*De color verd: A1a. De color vermell: A1b.


Podeu continuar llegint la resta d'aquesta entrada a: Tots som Jebel Irhoud (II)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada